2020. május 25., 22:01

Mit olvas a mai fiatalság? II. rész

Sorozatunk első részében már választ kaptunk az alapiskolás diákok olvasási szokásaira, ebben a cikkben a gimnázium tanulói osztják meg tapasztalataikat az olvasókkal.

Fotó: pixabay.com

Előző cikkünkben az alapiskolásoké volt a főszerep. 

A következőkben az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium olvasó diákjainak válaszait ajánljuk figyelmükbe:

Milyen véleménnyel vagytok magáról az olvasásról? Mikor váltatok ,,fogyasztókká”?

Katinka: Számomra az olvasás egy elengedhetetlen kelléke az esti rutinomnak, nem tudok úgy elaludni, hogy ne olvasnék el pár fejezetet. Engem megnyugtat, lecsillapítja gondolataimat. Véleményem szerint nagyon fontos már nagyon fiatalon megismertetni a gyermekkel a könyveket, akár felolvasás útján, mivel ezáltal alakul ki az ember képzelőereje. Azt hiszem 9 éves koromban kezdődhetett, amikor is kezembe került A két Lotti, majd ezt követték a csíkos és pöttyös könyvek, majd fokozatosan magukba szippantottak az ifjúsági regények is.

Tamás: Szeretek olvasni, azonban idegesítőnek találom, hogy sok idő kell rá. Nem vagyok az az ember, aki egy ültében kiolvas egy regényt, ezért sokszor a gyors kikapcsolódást inkább egy film jelenti számomra. Ebből a szempontból elég későn érőnek számítok, igazán csak olyan 16-17 éves koromra szerettem meg a könyveket. Persze olvastam az általánosban is, ha nagyon kellett, de csak mostanra fedeztem fel, milyen jó is lehet egy történet akkor is, ha csak fekete betűk alkotják fehér oldalakon.

Enikő: Számomra elsősorban kikapcsolódás, szórakozás, de biztos, hogy fejleszti a helyesírási és fogalmazási készségeit is az embernek, úgyhogy mindenképp hasznos dolog. Sokszor hallom, hogy azért jobbak a filmek, mert nem kell magad elé képzelned semmit, hiszen mindent megmutatnak. Én pont ezt (is) szeretem benne, hogy ilyen módon is szabadjára engedhetem a fantáziámat. Az én „könyvmolyéletem” körülbelül 12-13 évesen kezdődött, Leiner Laura Szent Johanna Gimi sorozatával, onnantól kezdve meg már nem volt megállás.

A középiskolás diákoknak általában kiadják az ajánlott olvasmányok listáját (régebben kötelező olvasmány, amelyből írásbelivel mérték fel, ki és ki nem olvasta az adott kötetet) hogy ebből ,,szemezgessenek” a tanulók. Mennyire tud mérvadó lenni egy ilyen lista? Tud hatni a diákra?

Katinka: Azt hiszem mi nem kaptunk kimondottan olvasmánylistát, csak annyi történt, hogy minden félévben a tanár úr ismerteti velünk mit kéne elolvasnunk. Őszintén megvallom, életemben egy darab kötelezőt olvastam, A Pál utcai fiúkat (ami azóta is nagy kedvenc), ezen kívül semmi mást, mivel szerintem olyannyira elavultak már számunkra ezek a kötelezők, hogyha akarnám se érteném meg, illetve semmilyen mértékben nem köt le, és nem a mi világunk.

Tamás: Ami azt illeti, nem igazán kaptunk hasonló listát. Persze, kötelező olvasmányok vannak, de nem nagyon szoktam őket elolvasni. Általában a könnyebb utat választom és vagy megnézek vagy meghallgatok egy adaptációt, vagy a tartalmát olvasom el. Habár gyakran előfordul, hogy a történet megragadna, de a klasszikusok régies stílusa általában eltántorít attól, hogy az eredetit elolvassam.

A kötelező olvasmányok nagyon nagy hatással tudnak ránk lenni. Szerintem nincs gyerek, akire nem hatott volna mélyen például A Pál utcai fiúk. Azonban úgy gondolom, érdemes lenne valahogy ezeket felfrissítenünk. Nem úgy értem, hogy dobjuk ki a régi olvasmányokat, de esetleg olvassunk valami modernebbet is, vagy újítsuk fel a régit, ahogy azt a Zabhegyezővel is tették.

Enikő: Őszintén megvallom, egy darab kötelezőt sem olvastam el. Egyik sem tudott lekötni, szóval maradtam a bővebb tartalmaknál, eddig még elégnek bizonyultak.

Mi az, ami most nagyon trendi a fiatalok körében? Mit olvastok?

Katinka: Leiner Laura-könyvek szerintem egyértelműen. Én gyakran olvasok Young Adult és New Adult könyveket, ezeken belül is a Vörös és Rubin Pöttyös könyvek nagy kedvenceim.

Tamás: A barátaim mostanában oda és vissza vannak a fiatal-felnőtt könyvektől. A fantasy elemekkel ellátott történetek mostanában nagyon mennek, de meghatározó a kimondottan forró romantika, vagy az egyszerű tini történetek: iskola, nyári románc stb. Habár én nem szeretem ezeket, de általában azt mondják, minden jöhet, ami vörös pöttyös.

Személy szerint leginkább a realisztikus történeteket szeretem, de ettől még marad a fikció, főleg az idegen nyelvű irodalomból válogatok mostanság.

Enikő: Young Adult, New Adult könyvek; én személy szerint nagyon szeretem a Könyvmolyképző Kiadó Rubin pöttyös (ez is NA) és Zafír pöttyös könyveit (természetfeletti elemeket tartalmaznak), illetve a Rázós könyveket (komolyabb 18+os témák).

Melyik az a műfaj, amely leginkább leköti a fiatalokat?

Katinka: Disztópia, fantasy, ifjúsági, romantikus, Young és New Adult.

Tamás: Első sorban a fiatal-felnőtt, szerelem. A krimi már meglepően nem olyan közkedvelt, mint az régen volt.

Enikő: Disztópia, fantasy, urban fantasy, romantikus, Young Adult, New Adult.

Vannak, akik befolyásolnak egy-egy könyv kiválasztása során? Mi az, ami megragad egy kötetben? (a borító, a tartalom, valaki ajánlotta, stb.)

Katinka: Általában könyves csoportokból szoktam értesülni könyvekről/megjelenésekről, olvasok hozzájuk tartalmat, megnézem a véleményeket és ez alapján eldöntöm, hogy tetszene-e nekem az adott könyv.

Ha könyvesboltban válogatok akkor is először azok a könyvek fognak meg, amikről hallottam ismerősöktől, esetleg jó értékeléseket olvastam róluk. Nagyon ritkán van az, hogy borító és tartalom alapján választanék könyvet, mivel a múltban már megjártam ezzel a módszerrel.

Tamás: Volt már, hogy csupán borító alapján vettem könyvet, és nem csalódtam. Ilyen volt számomra Robin Sloantól a Penumbra úr 24 órás könyvesboltja, ezt már kétszer is kiolvastam, pedig amikor megvettem, a tartalmáról fogalmam sem volt. Van, hogy a toplistáról veszek, van, hogy ajánlják és általában kedvelt íróimtól vásárlok. Ha tudom, megnézem a moly.hu-n vagy a goodreadsen az értékeléseket is, azok nem szoktak csalni.

Enikő: Általában úgy néz ki, hogy vagy könyvesboltban válogatok és akkor fontos a szép, ízléses borító, mert az kelti fel a figyelmem először, aztán a tartalom alapján döntöm el, hogy viszem-e vagy sem. Vagy olyan szerzőtől választok valamit, akitől már azelőtt olvastam és tetszett, esetleg valaki ajánl/kölcsönad valamilyen könyvet.

Olvasás
Fotó:  pixabay.com

Hogyan szednétek rá egy megrögzött nem olvasót, hogy vegyen a kezébe egy tetszetős kötetet?

Katinka: Szerintem annyit áradoznék neki, egy olyan könyvről, amiről tudom, hogy biztos tetszene neki, míg felkeltem az érdeklődését és megtetszene neki a sztori. Vagy pedig lehet a végén már csak azért olvasná el, hogy hagyjam őt már békén. De a célt elérem, így is-úgy is.

Tamás: Talán hangoskönyvekkel, persze ez akkor jó, ha kimondottan olvasni nem szeret. Ha pedig csak az a gond, hogy nem találta meg a megfelelő könyvet, azt tudom ajánlani, ami engem is rávezetett az olvasásra.

Elolvastam egy kedvelt filmem könyv eredetijét, és meglepett, mennyivel jobb is volt az eredeti. Azóta igyekszem egyre többet olvasni.

Enikő: Mindenkinek megvan az a téma vagy műfaj, ami érdekli, csak meg kell találni. Ha valaki megkérdezi, hogy mit olvasson és alapvetően nem egy nagy könyvmoly, akkor igyekszem olyat ajánlani, ami tudom, hogy az ő ízlése.

Olvasás
Fotó:  pixabay.com
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.