2020. május 23., 17:45

Mit olvas a mai fiatalság?

A koronavírus-járvány az otthonaikba kényszerítette a fél világot. A diákok otthonról tanultak, a tanárok szinte naponta készítették az online videókat a tananyaggal, hiszen fontos, hogy a tanulók/hallgatók elvégezzék az adott osztályt. A járvány alatt azonban biztosan több idő maradt az olvasásra is, a diákok pedig több időt tölthettek kedvenc köteteikkel. Az elkövetkező napokban alapiskolások, középiskolások és egyetemisták olvasási szokásairól számolunk majd be.

Fotó: pixabay.com

Alább az udvardi Majthényi Adolf Alapiskola tanulói és az iskola egyik munkatársa avatja be portálunkat, milyen a kapcsolatuk az olvasással, mit és hogyan olvasnak a mai fiatalok.

Blanka, a magyar-matematika szakos tanító néni a Múzsának azt nyilatkozta, hogy nagyon büszke iskolájuk könyvtárára, mivel rengeteg kortárs könyvük van, amelyeket a diákok szívesen vesznek a kezükbe és olvasnak is el. 

Blanka azt is kifejtette, próbálnak mindig olyan könyvet választani, ami a korosztályuknak és az érdeklődési körüknek is megfelel. Diákjaik gyakran döntenek a könyv borítója alapján, de vannak már ismert és kedvelt íróik, akikhez bármikor szívesen nyúlnak. Ilyen például a felső tagozatos lányoknál Leiner Laura. A megfilmesített kötetek is vonzók számukra, vagyis a Harry Potter egyes részei vagy a Csillagainkban a hiba című könyv. Az utóbbi egy évben az alsó tagozatosoknak szánt könyvek is nagymértékben gyarapodtak, így már a kisebbek is gyakori látogatói a könyvtárnak, és egymást motiválják az olvasásra. A tanító nénik is beszámoltak arról, hogy ezáltal milyen sokat fejlődött az olvasási kompetenciájuk.

Olvasás
Fotó:  pixabay.com

A fiatal tanító nénitől megkérdeztük, hogy szerinte mit olvas a fiatal felnőtt generáció. Mi az, ami befolyásolhatja a könyvválasztást?

Ahogy a zenében is inkább a magyar előadókat hallgatom, úgy a könyvválasztásban is általában magyar szerzők könyveit olvasom. Az ismerősi körömben lévő írók könyveit igyekszem mindig elolvasni, ilyen például Durica Katarina, Mucha Dorka vagy Laboda Róbert. ”

„Ahogy rám, úgy szerintem a többiekre is nagy hatással van a közösségi média, valamint az ismerősök olvasási élményei. Így jutottam el Szentesi Évához, Grecsó Krisztiánhoz vagy éppen Simon Marcihoz. De Fodor Ákos-versek is gyakran szembejönnek az internetes oldalakon. Mellettük természetesen a kanonizált szerzők is helyet kapnak, Márai Sándor vagy az éppen rám várakozó Szabó Magda-könyv.”

Az alapiskolás tanító néni elmondása szerint ezek a nevek és műveik általános és középiskolai tanulmányai alatt végig vele voltak. József Attila-kötetet bármikor szívesen a kezébe vesz, vallotta be.

József Attila verseihez a Kicsi Hang és a Kor-zár verséneklő zenekarok által jutottam, talán ezért is van, hogy diákjaimnak gyakran mutatom ilyen formában a verseket, hátha rájuk is olyan hatással lesznek, mint rám voltak. Úgy tapasztalom, hogy vannak tanulók, akiknél ez működik is.”

A diákoknak a következő kérdéseket tettük fel, mindegyikre nagyon pozitív válaszok érkeztek:

Miért szeretsz olvasni? Szerinted mit adhat az embernek az olvasás?                      

Samu (9. o.): Amikor olvasok, nem kell foglalkoznom más dolgokkal. Elrepít egy teljesen más világba, átélhetek élményeket úgy, hogy ki sem mozdulok otthonról.

Marianna (9. o.): Azért szeretek olvasni, mert érdekelnek új történetek és lefoglalnak.

Albert (7. o.): Szeretek olvasni, mert érdekel és elfoglaltságot ad.

Dóri (7. o.): Leköti a figyelmemet, és azzal, hogy a valóságtól teljesen távol álló világokról olvasok, kikapcsol.

Matyi (5. o.): Kikapcsol.

Viki (4. o.): Az olvasás megnyugtat, fantáziát ad.

Antónia (3. o.): Az olvasás megnyugtat, fejleszti a szókincset.

Olvasás
Fotó:  pixabay.com

Mit olvasnak mostanában a kortársaid, azok a gyerekek, akikkel egy osztályba jársz?

Samu (9.): Többnyire ilyen korban a gyerekek nem szeretnek olvasni. Nem tudják, miről maradnak le.

Marianna (9.): Az osztálytársaim nem nagyon szeretnek olvasni, maximum 2 másik osztálytársam van, aki szeret olvasni.

Albert (7.): Osztálytársaim több mint a fele nem olvas, úgyhogy nemigen tudom.

Dóri (7.): Nem sokan olvasnak az osztályomban, de akik igen, azok leginkább szerelmes sztorikat.

Matyi (5.): Szerintem az Egy Ropi naplóját.

Viki (4.): Vicces történeteket, sorozatos könyveket (például A világ legrosszabb gyerekei, Doktor Proktor pukipora)

Antónia (3.): Titkos királyságot.

Mi a kedvenc könyved? Mesélj a kedvenc szereplődről.

Samu (9. o.): A kedvenc könyvem a Vándorsólyomkisasszony különleges gyermekei. A főszereplő Jakob Portman, aki nagyapja gyerekkori történetei alapján átjut egy másik világba, ahol kiderül, hogy különleges képességgel rendelkezik: látja a szörnyeket.

Marianna (9. o.): Több kedvenc könyvem is van. John Green-től nagyon szívesen olvasok, és régebben Leiner Laurától is szerettem olvasni, de úgy érzem, őt már kinőttem. Kedvenc könyveim: John Green – Teknősök végtelen sora; John Green – Alaszka nyomában, Leiner Laura – A Szent Johanna gimi, Homonnay Gergely – Puszi, Erzsi. Kedvenc szereplőim pedig ezeknek a könyveknek a főszereplői. Egyébként elkezdtem Wattpadon történeteket keresni (egy applikáció, amelyen lehet olvasni és publikálni könyveket és egyebeket), itt pedig fanfiction-t szoktam olvasni.

Albert (7. o.): Nincs kedvenc könyvem, esetleg csak az, amit éppen olvasok. Jelenleg A Gyűrűk urából Gimli (a törp) a kedvencem, vicces, néha durcás, de nagyon jó fej. Segített a többieknek a bajban és kísérte őket jóban-rosszban.

Dóri (7. o.): A Harry Potter a kedvencem és azon belül is a kedvenc szereplőm Perselus Piton. Senki nem tudja róla, hogy a jó oldalon áll, nagyon sokan utálják, de ő nem törődik vele, ugyanúgy tanítja a bájitaltant.

Matyi (5. o.): Percy Jackson 4. A kedvenc szereplőm Groover, és egy nagyon nehéz munkája van. Kedves, de nagyon félénk.

Viki (4. o.): Doktor Proktor pukipora (Jo Nesbø), Lise a főszereplő, okos, kedves, vicces, saját magamat látom benne.

Antónia (3. o.): Póni születik (ez egy lovas könyvsorozat egyik fejezete), Katy, a póni tulajdonosa, imádja a lovakat. Úgy, mint én.

Olvasás
Fotó:  pixabay.com

Hogyan választod ki, hogy mit olvass?

Samu (9. o.): Nagyon sok könyvre találtam úgy, hogy láttam, hogy készült belőle film, és mielőtt megnéztem volna a filmet, elolvastam a könyvet. Sokat viszont a barátaim ajánlottak, hogy ők olvasták és tetszett nekik.

Marianna (9. o.): A magyartanáromtól szoktam ajánlásokat kapni, vagy ami megtetszett a sulikönyvtárban, vagy ha megyek könyvesüzletbe, és ott találok valami olyat, ami a tartalma alapján felkelti a figyelmemet. Vagy a barátaim is szoktak ötleteket adni. Néha pedig csak böngészem az internetet és találok valamit, ami érdekel.

Albert (7. o.): A magyar tanító nénitől kérek tanácsot, vagy esetleg a szüleimtől.

Dóri (7. o.): Ha már olvastam egy jó író könyvét, akkor megnézem a többi alkotását is, de ha teljesen újat akarok választani, akkor a könyv hátulján levő ajánlót szoktam elolvasni.

Matyi (5. o.): Karácsonyra kaptam meg Percy Jackson történetének első részét, azóta olvasom a sorozatot.

Viki (4. o.): A címe, ha tetszik a könyvnek, akkor elolvasom.

Antónia (3. o.): Én mindig lovas könyveket olvasok, amelyik ló megtetszik a könyv borítóján, azt olvasom.

Kivel szoktad megosztani az olvasási élményeket?

Samu (9. o.): Általában a testvéreimmel, kivéve, ha ők is el akarják olvasni. Ha valaki ajánlotta nekem a könyvet, akkor viszont vele szoktam beszélni róla.

Marianna (9. o.): A barátaimmal vagy a testvéremmel szoktam megosztani, és ha ők még esetleg nem olvasták volna, akkor szoktam nekik ajánlani ezeket a könyveket.

Albert (7. o.): Tesómmal vagy esetleg a szüleimmel.

Dóri (7. o.): Ha olyan könyvet olvasok, amit valaki ajánlott akkor vele, ha viszont a könyvet még nem olvasta senki a környezetemben, akkor anyuval.

Matyi (5. o.): A családban azzal, aki épp nem azt olvassa, hogy ne lőjek le semmilyen poént.

Viki (4. o.): Anyuval, családommal.

Antónia (3. o.): A szüleimmel és a tesómmal.

Olvasás
Fotó:  pixabay.com
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.