Mesebolt és Varázsműhely

Szabados Kati 2018. december 21., 20:37

Egyszer volt, hol nem volt, egy icipici boltocska... Kezdődhetne ilyen meseszerűen ez az írás, hiszen a dunaszerdahelyi Itsipitsi gyerekkönyvesboltban minden a gyerekekről szól. A kicsikről, akiknek a lételemük a mesék világa. Amikor kicsi gyerekeket nevelünk, minket, felnőtteket is újra megérint ennek a világnak a varázsa. Nagyon jól van ez így, mert nagy szükségük van a felnőtteknek is a mesékben rejlő csodára.  

Fotó: Szabados Kati

„Álmunkban egy mesebeli könyvesboltot láttunk, színes könyvekkel teli házikókat, melyekben tündérek laktak... Gyereksarkat is láttunk vidám gyerekekkel. Elégedett anyukákat, apukákat, nagyszülőket, akik finom, krémes kávét szürcsölgettek... Aztán hercegnőket és hercegeket is láttunk, akik csodaszép ruhákat próbálgattak. 
Ha valakinek baja esett, illóolajjal segítettünk. A fáradt anyukákat illattos olajjal kényeztettük!
Aztán álmodtunk egy Varázsműhelyről a szomszédban, ahol tündérek és varázslók segítettek jóban és bajban...“

Ezt az álmot a három főtündér, Hunčík Gabriella, Péterfi Gabriella és Hunčík Kata látták. Többször, sokszor. Telt-múlt az idő és álmuk valóra vált. Mert az álmok már csak ilyenek. A jó álmok. Azok, amiket nemcsak akkor álmodunk, amikor alszunk. Azok, amikbe jószándékot és szeretetet teszünk. Azok, amikről elhisszük, hogy megvalósulásukkal nemcsak magunknak, de másoknak is örömet szerezhetünk.  

Fotó: Szabados Kati

Az első boltocska a dunaszerdahelyi Keleti lakótelepen tényleg pici volt, három év alatt kinőtték. A belvárosban találták meg új helyét az Itsipitsinek és mellette a Varázsműhelynek. Ettől az ősztől, október elejétől a szakavatott tündérek és varázslók a Varázsműhelyben foglalkoznak már az édesanyákkal meg a picikkel és a nagyobbacskákkal. Ringatnak, Tipegnek, Mocorognak, jógáznak vagy Ügyeskednek. November elején pedig a szomszédos Itsipitsi gyerekkönyvesbolt is megnyitotta kapuit.

A könyvek mellett megmaradt a régi boltocska kínálata is, a gyerekruhák, illóolajok, kozmetikumok, teák, kézműves csokoládék és az olyan egészséges, minden mentes édességek, mint az aszaltgyümölcs-gumicukor. Ráadásul megvalósult a kávézó is, de a főszerep kétségtelenül a házikó alakú polcokra kirakott gyerekkönyveké lett.

Gyorsan kiderült, hogy ide nem kizárólag vásárolni jön be a látogató. A kényelmes karosszékek, a finom kávé illata mágnesként marasztalja a felnőtteket egy kis pihenésre, a játszósarok pedig a kicsikre hat mágikus erővel. A polcokon főleg a Pagony Kiadó által kiadott, illetve forgalmazott gyermek- és ifjúsági könyvek közül válogathatnak az olvasni tudók, de azért a felnőttekről sem feledkeztek meg a tündérek. Egy egész polcot kaptak a gyermeknevelésről szóló könyvek...  A sok színes kötet között megbújó, itt-ott lábukat lógató plüssök, rongybabák pedig azok szemét is gyönyörködtetik, akik még nem tudnak olvasni.

Fotó: Szabados Kati

Igen, ebben az icipicit nagyobb Itsipitsiben is minden a gyerekekről szól. Persze, az anyukákról, apukákról, és talán a nagyszülőkről meg a keresztszülőkről is, de csak azért, mert az ő életüket most éppen a gyerekek töltik ki. A Varázsműhelyben sem csak a gyerkőcöket éri a bűbáj. Az ügyeletes tündérek, varázslók és jóboszik a szülőket is beavatják a gyereknevelés és más csodák rejtelmeibe. A hét minden napjára jut valami.

Ringató, Mocorgó és Tipegő foglalkozásokat tart Molnár Karácsony Emőke, kismama, kisbaba és baba-mama jógára az anyukák Bernáth Mónikához járhatnak. A fizikoterapeuta Lakatos Anikó gyógytornájára egészen 10-12 éves korig hordhatják a szülők a gyerekeket. A hiperaktív, figyelemzavaros, autista, tanulási és magatartási problémákkal küzdő lurkókkal Tánczos Annamária foglalkozik, aki az Ayres terápiának a tudója. Bíró Huszár Ági pedig azt mondja az iskola előtt álló kicsiknek a játékos készségfejlesztőjén, hogy „Ügyes vagy!“ A Szülő-körben a tudatos várandóssághoz, a szülésre való testi-lelki ráhangolódáshoz és a csecsemőgondozáshoz kapnak segítséget nemcsak a kismamák, de az apukák is.

A három főtündér úgy látja, hogy Itsipitsi boltocskájukba és Varázsműhelyükbe szívesen térnek be azok, akiknek megálmodták. Az anyukák a finom kávé mellett a könyvesboltban folytatják a Varázsműhelyben megkezdett beszélgetést, s miközben a kicsik a gyereksarok csodáit fedezik fel, a szülők nyugodtan csemegézhetnek a polcok tarka kínálatából.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS