2023. december 18., 11:47

Másodvirágzás

1967-ben született az a francia írónő, aki számára  a 2015-ben írott első regénye, A vasárnap koldusai azonnal meghozta az országos sikert, és egy pillanat alatt berobbant a francia irodalmi életbe. Az 2018-ban megjelent második regénye Másodvirágzás címmel nemzetközi hírnevet jelentett Valérie Perrinnek.

irodalom
Fotó: Zsebik Ildikó

Harmadik regénye, a Trió 2021-ben látott napvilágot. Mára már valamennyi olvasható magyar fordításban is. Érdekes, hogy második regényét hamarabb olvashatta a hazai közönség, mint a három évvel korábban írottat. Felmerülhet sokakban a kérdés, mit csinált a szerző élete első 46 évében. Nos, Valérie Perrin forgatókönyveket írt, fotózott a forgatásokon és együtt dolgozott rendező férjével, Claude Lelouch-sal.

Vajon a Másodvirágzás esetében mi lehetett a nemzetközi siker titka? Nos, már a regény főhőse sem mindennapi. Egyszerű értékeket képviselő, nagyon szerethető figura, aki nem akar senkit birtokolni, nem kíván az átlagból kitűnni. Violette-ről megszületése pillanatában édesanyja lemondott. Ezután nevelőotthonokban, befogadó családoknál élte életét, és amint lehetősége adódott rá, 17 évesen megszökött, és életét összekötötte egy iránta érdeklődést mutató fiatalemberrel, a jóképű Philippe Toussaint-nel.

Ám férjéről hamar kiderült, hogy feleségét csak kihasználja, és fűvel-fával megcsalja. Tulajdonképpen szállóvendégként viselkedett, hiszen csak enni és aludni járt haza, bár kimaradozásai sem voltak ritkák. Violette egyetlen öröme kislánya, Léonine maradt, benne látta élete értelmét. Igyekezett mindent megadni számára, amiben neki gyerekként nem lehetett része. Már 7 esztendős a kicsi, amikor a sznob nagyszülők befizetik unokájukat egy nyári táborba. Ám a kastélyban, ahol elszállásolták őket, tűz ütött ki, és a négy áldozat egyike Léonine lett.

perrin
Valérie Perrin
Fotó:  Archív felvétel
Amikor mindez megtörtént, a szülők még a vasúton dolgoztak, és a sorompó kezelése volt a feladatuk. De a történetbe nem itt kapcsolódunk be, mert idővel a sorompót automatizálták, és így új munkahely után kellett nézniük. Violette végül egy temetőgondnoki állást talált abban a temetőben, ahol szeretett kislánya is nyugodott. Kiválóan végezte a munkáját. Ápolta a sírokat, feljegyzéseket vezetett a temetésekről, minden sírnak tudta a helyét, minden gyászolóhoz volt egy kedves szava.

Barátságot ápolt a sírásókkal és a település papjával is. Ráadásul a regény kezdetén már 19 éve egyedül élt, mert a férje egyik napról a másikra  eltűnt az életéből. Ennek ellenére Violette békében és nyugalomban élt. Békés hétköznapjait váratlanul egy rendőr, Julien borította fel, aki halott anyja hamvait akarta a temetőben elhelyezni. A nyomozó és Violette között különleges kapcsolat alakult ki. Közben megismerhettük Julien édesanyjának titkos szerelmi életét, Violette férjének és kislányának élettörténetét. A műbe ráadásul egy nyomozási szál is bekerült, amely különösen izgalmassá tette a történetet.

Furcsa, hogy bár Violette élete megdöbbentő, sokszor fájdalmas, a maga nemében mégis gyönyörű, hiszen az író képes mindezek ellenére hitet és reményt adni az olvasónak. Bár a mű fő témája a halál, az mégsem tűnik nyomasztónak, hiszen a könyv annyi szép gondolatot ad közre, olyan szép a nyelvezete, hogy az utolsó oldalig leköti és magához láncolja az olvasót. Ehhez nagy valószínűséggel a regény magyar fordítója, Molnár Zsófia is hozzájárult. A Másodvirágzás az újrakezdés regénye. A múlt és a jelen eseményei váltakoznak a könyv lapjain, minden fejezettel többet és többet tudunk meg a szereplőkről.  

A regény viszonylag rövid fejezetekből építkezik, valamennyi elején egy sírfelirat áll.  A könyv eddig többmilliós példányszámban jelent meg, már 26 nyelven olvasható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.