2024. február 6., 09:41

Magyar művészet Kárpátalján

A kötet olvasóknak szánt „ajánlójában” a szerző, Dupka György a következő szavakkal indokolja a mű célját: „a négymegyényi terület (Kárpátalja) magyar művészete »terra incognita« szűkebb pátriánk, illetve Magyarország olvasói számára. (…) elsődleges szándékunk az volt, hogy alapismeretekkel lássuk el a szélesebb olvasóközönséget és a szakmai köröket egyaránt”.

Dupka
Fotó: Archívum

Belegondolva a szomszédos Ukrajnában dúló súlyos, emberi tragédiákat okozó háború anyagi és szellemi értékek pusztulásával járó következményeibe, ez a közel 400 oldalas kötet egy olyan állapotot rögzít (2016-ban jelent meg), amikor a kárpátaljai magyarság szellemi, képzőművészeti és kulturális értékeit még tulajdonképpen hiánytalanul lajstromba lehetett venni és helyet kaphattak benne azok is (betűrendben felsorakoztatva), akik életüket féltve időközben kénytelenek voltak elmenekülni szülőföldjükről.

E sorok írója nem restelli elismerni, hogy kicsit irigykedve lapozgatta a könyvet, amelyhez hasonlót a Felvidéken ugyancsak szívesen látna.

Megjelent a MAGYAR7 5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.