2018. november 7., 17:44

Magyar kitüntetésekben részesült Karol Wlachovský és Vincent Polakovič

November 7-én, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének épületében megrendezett ünnepélyes díjátadón magyar állami kitüntetésben részesült a neves szlovák műfordító Karol Wlachovský. A díjazottak között szerepelt továbbá Vincent Polakovič, a pozsonyi Danubiana múzeum tulajdonosa, aki átvehette a Pro Cultura Hungarica díjat. A kitüntetéseket Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete adta át.

nagykov-kitunt-1.jpg
Médialapozó

Pető Tibor nagykövet ünnepi köszöntőjében elmondta, egy különleges alkalomról van szó, ugyanis egy évtizeddel ezelőtt még el se tudtuk volna képzelni, hogy a Pozsonyi Magyar Nagykövetség épületében két szlovák kulturális személyiség fog kitüntetést kapni. Ez a mostani alkalom is bizonyítja, hogy mindig vannak és voltak olyan személyek, akik képesek tenni a két nemzet közeledéséért, egymás megértéséért, és a jószomszédi kapcsolatokért.

A nagykövet rámutatott arra is, hogy az elmúlt évszázadokban a közös szlovák-magyar történelem nem volt mentes a viharoktól, de véleménye szerint ennek ellenére is sokkal több dolog köt minket össze, mint ami elválaszt. A mai szlovák díjazottak egyike egykor eljutott pályájának azon részéhez, amikor a magyar irodalom fordítása mellett döntött, a másik személy pedig olyan kiállításokat kezdett el szervezni, ahol a kortárs magyar művészet képviselői vannak jelen. Pető Tibor hangsúlyozta, az aki magyar irodalom fordítására vállalkozik, biztos hogy érti, és szereti is ezt az irodalmat, illetve a magyar népet.

Wlachovský a magyar irodalom szlovák nagykövete

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nevében Pető Tibor nagykövet adta át Karol Wlachovský, kiváló szlovák műfordítónak. A Wlachovskýról hangzott laudációt Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója olvasta fel a közönségnek.

Karol Wlachovský szlovák műfordító, irodalomtudós, egyetemi tanár, szerkesztő, és diplomata 1941. május 20-án született Kassán. Az elmúlt fél évszázadban a magyar irodalom legjobbjait tolmácsolta szlovákul és tolmácsolja mind a mai napig (pl. Örkény István, Ottlik Géza, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Csáth Géza, Kertész Ákos, Mikszáth Kálmán, Kosztolányi Dezső, vagy Hamvas Béla műveit). Továbbá Grendel Lajos, a szlovákiai magyar irodalom jeles képviselőjének tizenhárom művét fordította le szlovák nyelvre.

Fotó:  Radi Aniat

Karol Wlachovský beszédében visszaemlékezett arra, hogy sok évvel ezelőtt már átélt egy hasonló ünnepséget a régi magyar főkonzulátuson, amikor a prágai magyar nagykövet leutazott Pozsonyban és őt egy barátjával együtt irodalmi munkásságukért kitüntetett. Mint fiatal kezdő műfordító nagyon örült ennek a kitüntetésnek. Wlachovský elmondta, ez akkoriban még verébcsiripelésnek mondható, de most, életének utolsó negyedében, a ma kapott kitüntetésre amolyan pontos időben érkezett hattyúdalként tekint.

Polakovič magyar művészek festményeit mutatja be Szlovákiában

A Pro Cultura Hungarica díjat Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere nevében Pető Tibor nagykövet adta át Vincent Polakovičnak. A szlovák galériatulajdonos 1958. november 19-én született Poprádon. Lelkesedésének és kezdeményezésének köszönhetően 2000-ben megnyílt Pozsonyban a Modern Művészetek Múzeuma - Danubiana Meulensteen Art Museum nevezetű múzeum, amely a főváros központjától nem messze, a Duna-Dunacsún között található félszigeten helyezkedik el. A múzeum nagytermében a világ számos pontjáról származó művészek munkái találhatók. Polakovičnak hála az épületben kortárs magyar művészek alkotásai is megtekinthetőek.

A szlovák galériatulajdonos elmondta, nagy megtiszteltetés a számára, hogy a Magyar Emberi Erőforrások és a Kulturális Minisztérium őt tisztelte meg a Pro Cultura Hungarica díjjal. A Danubiana múzeuma évek óta arra törekszik, hogy több száz magyar művész műveit is kiállítsa.

Nagy öröm volt Polakovič számára az évek során megismerkedni a magyar kultúra jeles személyiségeivel, többek között Keserű Ilonával, akit David Hockney-val egyetemben a világ legjobb kortárs festőiként tart számon. Kiemelte továbbá Nádler István, Körösényi Tamás, illetve Birkás Ákos személyét, akik különösen nagy hatást gyakoroltak az európai festőművészetre.

Polakovič visszaemlékezett arra is, mikor jött azon ötlete, hogy megalakítsa a Danubiana múzeumot. Egykor a budapesti várban járt a modern művészetek galériájában, ahol felfigyelt néhány olyan művész nevére is, akik Szlovákiából származtak. Nagy büszkeséggel töltötte el, hogy Magyarországon megtekinthetőek szlovák művészek munkái is, ezért elhatározta, hogy hasonló projektet hoz létre Szlovákia területén is, hogy ha egyszer magyar látogatók érkeznek Pozsonyba, ők is hasonlóan büszkék lehessenek arra, mennyire tisztelik Szlovákiában az ő művészeiket.

2009-ben, a Ján Slota által terhelt rossz szlovák-magyar viszonyok időszakában, a Danubiana múzeumban száz magyar és száz szlovák művész műveit állították ki „A tolerancia művészete” (Umenie tolerancie) nevezetű kiállítás keretében, hogy ezzel is bebizonyítsák, a kultúra összekötheti a két nemzetet –jelentette ki Polakovič.

A Danubiana múzeum igazgatója végül szeretettel meghívta az érdeklődőket jövő évre tervezett kiállításukra, amelyen a kiváló magyar festőművész Birkás Ákos munkái lesznek bemutatva.

nagykov-kitunt-1.jpg
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.