Magyar írók a Panta Rhei mobil könyvtárában Pozsonyban

Radi Anita 2019. június 21., 10:21

Június 21-23. között V4 Irodalmi Társalgó néven a V4-országok íróinak dedikálással egybekötött beszélgetéseire kerül sor a Panta Rhei kellemes hangulatú lakószobaként berendezett mobil könyvtárában. A kínálatában megtalálhatók a résztvevő szerzők legújabb, valamint szlovák fordításban megjelent könyvei, csakúgy, mint Pozsony város történetét feldolgozó kiadványok. Az írókkal Dado Nagy beszélget.

Június 21-én (pénteken) a gyermekirodalom kap teret a Hviezdoslav téren (Sétatér) felállított Panta Rhei mobil lakószoba könyvtárban. A gyerekek bekapcsolódhatnak a V4-országok közös történelméről szóló kvízversenybe is.

10:00 órától Varró Dániel József Attila-díjas költő, műfordító, és a fiatal generáció kiemelkedő alakjával való beszélgetésre kerül sor. Szerteágazó alkotótevékenysége és egyedi humora miatt a kritika és a közönség egyszerre rajong érte. A formának és a paródiának egyaránt mestere. Első verseit tizenkét évesen írta, gimnazista kora óta publikál. Tizenegy önálló kötete jelent meg, emellett több – főleg gyerekeknek szóló kötet társszerzője. Verseket, színdarabokat fordít, drámafordításait és egyéb önálló vagy másokkal közösen írt színházi munkáit számos budapesti és vidéki színház tűzte műsorára. Munkássága utánozhatatlan stílust, frissességet és modernitást hozott a XXI. századi magyar irodalomba.

Fotó: Fidelio.hu

12:00 órától Fundárek Anna a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete Újkortörténeti Osztályának munkatársával beszélgetnek. Fundárek Anna tudományos érdeklődése a kora újkori politikatörténetre, a magyarországi politikai elitre és annak bécsi udvarhoz fűződő viszonyához, valamint a Pálffy családra irányul. Ifjúsági előadásokat tart Szlovákia és Magyarország közös történelméről.

Június 22-én (szombaton) 10:00 órától Agnieszka Wójcińska lengyel újságíró, riporter, és a Tadeusz Mazowieckiről elnevezett lengyel-német újságírói díj döntőse látogat el a Panta Rhei mobil könyvtárában.

A Fal. 12 darab Berlinről (Mur. 12 kawałków o Berlinie) címmel a berlini fal jelenségét bemutató antológiát állított össze. Emellett két interjúkötet szerzője: a Riporterek fikció nélkül (Reporterzy bez fikcji) című köteté, melyben tizenhét lengyel riporter vallomását rögzítette, illetve a Hangyatávlatból (Perspektywa mrówki) című köteté, amelyet a nemzetközi riportervilág tizenkét képviselőjével folytatott beszélgetésekből állított össze.

Képgalériánk:

12:00 órától Tasnádi István, József Attila- és Balázs Béla-díjas drámaíró, forgatókönyvíró és filmrendező lesz az irodalmi beszélgetés vendége. 1992-től publikál, szépirodalmi műveit és kritikáit szinte valamennyi jelentős irodalmi és színházi folyóirat közölte. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen dramaturgiát és kreatív írást tanít. 1996-ban a Bárka Színház alapító tagja volt. 2012-től a Terápia, 2015-től az Aranyélet című sorozat vezető írója. Az általa írt és rendezett Memo című film 2017-ben elnyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa fesztiválon. Több gyerek- és bábdarab szerzője, 36 színművének és színpadi adaptációjának eddig 88 bemutatója volt. Művei francia, angol, olasz, lengyel és bolgár nyelven jelentek meg.

Június 23-án (vasárnap) 10:00 órától Pavel Vilikovský szlovák író, fordító és publicista látogat el az irodalmi beszélgetésre. Az irodalom világában prózaíróként kezdte pályáját. Korai műveiben a háború utáni nemzedék fiataljainak életérzéseit, vágyait, magatartását jelenítette meg. A történetnél jobban érdekli a történet elmondása. Kompozíciójának és témáinak eredetisége, az epikai helyzetek rendkívülisége és a meglévő szövegek kiaknázása a szlovák posztmodern irodalom legjelentősebb képviselői közé emelték. 2006-ban és 2014-ben elnyerte a rangos Anasoft litera irodalmi díjat, 2011-ben pedig annak közönségdíját. Több műve magyar fordításnak is olvasható. Emellett jelentős műfordítói tevékenysége, elsősorban az angol és amerikai prózairodalom remekeit fordította szlovák nyelvre.

12:00 órától Petra Dvořáková cseh szerzőnővel és forgatókönyvíróval beszélgetnek. Az olvasók a beszélgetéseket tartalmazó, Átváltoztatott álmok (Proměněné sny) című könyve révén ismerhették meg, amellyel elnyerte a Magnesia Litera elnevezésű díjat. További kötetei: Én vagyok az éhség (Já jsem hlad), Hálók-az öntudat(hiány) történetei (Sítě — příběhy (ne)sebevědomí), Falu (Dědina). Rendszeresen szerepel a Cseh Televízióban és a Cseh Rádióban.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS