Magyar emlékek nyomában: Gábor Dénes – London

Farkas József György 2019. augusztus 28., 18:10

Gábor Dénes (1900–79) Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök, a holográfia feltalálója (külföldön Dennis Gabor néven ismert) a budapesti, Markó utcai Fő-reálgimnáziumba járt, a budapesti, majd a berlini műszaki egyetemen tanult, ott is doktorált 1927-ben. Berlinben más, később világhírűvé vált magyar fiatalok társaságában rendszeresen látogatta Albert Einstein szemináriumát is.

Gábor Dénes Németországban a Siemensnél, a nácik 1933-i hatalomra kerülése után egy évig Budapesten a Tungsramnál dolgozott. A következő évben, 1934-ben Angliában telepedett le, ott a Thomson-Houston elektromos vállalat laboratóriumában kutatómunkát végzett. Ott találta fel 1947-ben a holográfiát, 1971-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat „a holografikus módszer fölfedezéséért és kifejlesztéséért”.  

Tevékenysége 1949–67 között szorosan összekapcsolódott a londoni Imperial College-ban folyó oktatómunkával, ott lett professzor, az intézmény egyik épülete (képünkön) a tudós nevét viseli. 

Képgalériánk:

Gábor Dénes az emberi kommunikációt és a hallást is tanulmányozta. Tagja volt az Angol Királyi Társaságnak, a Magyar Tudományos Akadémiának, az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának. 1962-től gyakorta hazalátogatott, Budapesten évente nemzetközi és magyar Gábor Dénes-díjat osztanak ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS