Könyvfesztivállal köszöntötték az adventet a csallóközi irodalmárok

Horváth Szomolai Andrea 2018. december 02., 10:35

Karácsonyváró mini könyvfesztivál várta az igényes kultúrára nyitott közönséget a dunaszerdahelyi Vermes-villában az adventi időszak első szombatján.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A dunaszerdahelyi mini könyvfesztivált Bíró Szabolcs, kortárs író, a székirodalom irányzatának megalapítója hirdette meg azzal a céllal, hogy a környékbeli íróbarátok és az olvasóközönség egy kulturális közegben, tartalmas szórakozással zárhassa le az idei évadot. Bíró Szabolcs, Benyák Zoltán és Szurovecz Kitti, írók is ezen a könyvfesztiválon búcsúztatták el az idei évet. Benyák Zoltán Az utolsó emberig című művét hozta el a közönségnek, míg Szurovecz Kitti A kisemmizett angyal könyvet mutatta be.

„Nehéz propagálni ezt a fajta klasszikus kultúrát, amely a könyvek, az írott kultúra felé irányul. Az ilyen fajta fesztivál sosem volt, és nem is lesz tömegrendezvény, de nekem vesszőparipám, hogy kultúrát csepegtessek az emberekbe” – nyilatkozta a ma7.sk-nak Bíró Szabolcs. Hozzátette régebben, főleg a nyári időszakokban is rendeztek már hasonló mini fesztiválokat, amelyeknek szintén a Vermes-villa termei, illetve udvara adott otthont.

Képgalériánk:
Jam It All akusztikus duó Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A karácsonyváró mini könyvfesztivál célközönsége Bíró Szabolcs elmondása szerint mindenki, aki kultúrára szomjazik, a legkisebbektől a legnagyobbakig, minden korosztály számára készültek szórakoztató programpontokkal, miközben az érdeklődőknek lehetőségük volt körbetekinteni a minőségi, igényes irodalmat biztosító könyvvásáron.

A családi rendezvényre, könyvbemutatókkal, akusztikus koncerttel, irodalmi kvízzel és kisgyermekeket lefoglaló meseterápiás foglalkozással várták a közönséget, valamint az Atheaneum könyvkiadó is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Az olvasóvá nevelői meseterápiás foglalkozásra Benes Tarr Csilla, drámapedagógus várta a 4-7 éves korosztályba tartozó gyermekeket, akiknek Bíró Szabolcs, a Sárkány, aki nem akart aludni meséjét adta elő, életrekeltve a történet szereplőit.

A gyerekek a drámapedagógussal közösen magyarázták el a kissárkánynak, hogy éjszakai pihenésre mindenkinek szüksége van, és miután a kissárkány álomba szenderült együtt játszottak a mesepedagógussal. Benes Tarr Csilla elmondta portálunknak, nagyon fontos az, és a mesének leginkább akkor érkezik meg a terápiás hatása, ha azt fejből, aktív szemkontaktust tartva mondja el a mesélő. Az álmatlan kissárkány és barátainak figurája különösen közkedvelt az óvodás gyerekek körében és szívesen kapcsolódnak be az interaktív játékba is.

A meseterápiás-foglalkozás után a Jam It All akusztikus rockduó koncertje, majd a Macskarév: társasjáték-vetélkedő várta a kultúrára fogékony közönséget. A kora esti órákban Bíró Szabolcs Anjou regénysorozatából készített kvízversenybe kapcsolódhattak be az egybegyűltek. Ezzel összefüggésben az író elmondta, az adventi ünnepkör után hosszú írási időszak következik majd, amikor az Anjouk sorozat következő kötetén dolgozik majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS