Két szlovák állampolgárt tüntetett ki Pető Tibor magyar nagykövet

muzsa.sk | TASR 2018. november 07., 17:47

Pető Tibor szlovákiai magyar nagykövet kedden magyar állami kitüntetéseket adott át két szlovák állampolgárnak. Karol Wlachovský fordító, író és pedagógus a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, Vincent Polakovič, a Danubiana modern művészeti múzeum igazgatója pedig a Pro Cultura Hungarica díjat vehette át ünnepélyes keretek között a pozsonyi magyar nagykövetségen.

„Két olyan művészt tüntetünk ki, akik életművükkel közelebb hozták egymáshoz a két nemzetet” – mondta Pető. A díjakat a nagykövet a magyar államfő megbízásából, a magyar nemzeti ünnep alkalmából adta át a kitüntetetteknek. 

A kassai születésű Karol Wlachovský (1941) fordítóként, irodalomtudósként és pedagógusként tevékenykedik. 1968 és 1990 között a Tatran kiadó igazgatója volt. Később diplomataként Budapesten tevékenykedett, ahol a csehszlovák, majd a szlovák kulturális intézetet vezette. Több magyarországi egyetemen is oktatott.

Az első magyar nyelvű könyvet 50 évvel ezelőtt fordította le szlovákra. Azóta több tucatnyi művet lefordított, köztük szlovákiai magyar szerzők könyveit is. Grendel Lajos 13 művét, tehát csaknem a teljes életművét ő ültette át szlovák nyelvre.

Képgalériánk:

„Én már fiatal szerzőként, a múlt rendszerben is kaptam egy magyarországi kitüntetést, és büszke voltam rá. Ez most hattyúdalnak tűnik nekem, de jelezném, hogy még nem nőttem fel” – fogalmazott a köszönőbeszédében Wlachovský.

Vincent Polakovič (1958) Poprádon született. Kassán tanult jogot, majd a poprádi járási ügyészségen dolgozott, 1991 és 2003 között ügyvédként tevékenykedett. 1990 nyarán felkereste azokat a helyeket, ahol Vincent van Gogh élt és alkotott. Az út által inspirálva 1993. szeptember 11-én megnyitotta Vincent van Gogh „sárga házát” Poprádon, ahol kiállításokat rendezett.

Hollandiában ismerkedett meg Gerard Meulensteennel. Vele együttműködve létesítette a Pozsonyhoz tartozó Dunacsúnyon az első magánjellegű modern művészeti múzeumot. A Danubiana Meulensteen Art Museum 2000. szeptember 9-én nyílt meg, azóta Polakovič az igazgató. A múzeumban rendszeresen kiállítják a magyar képzőművészek munkáit is a kulturális miniszterek védnöksége alatt.

„Megtisztelnek ezzel a kitüntetéssel, hálás vagyok érte. A magyar művészet továbbra is a programunk része. A két kultúra közelítése keretében volt egy nagy, száz magyar és száz szlovák művészt bemutató kiállításunk Ján Slota politikai tevékenysége idején, amikor a két ország viszonya feszült volt. A Danubiana gyűjteményében is vannak magyar művek, és örülök, ha magyarok látogatnak el hozzánk” – mondta Polakovič.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS