2023. január 1., 17:11

Kamion(sofőr) Kamill és társai találkozása a Nagy Forgalomirányítóval

Csinos kis mesekönyvet hozott a minap a posta. A szerző, Kása Gergely nevét hiába keresnénk a szlovákiai magyar irodalmi lexikonokban, sőt maga a kiadó is kolozsvári. A kötet – amely két kamion (!) s egy Monci névre hallgató, többnyire hófehér macska nyugat-európai kalandjait meséli el, s amely társasutazásba oltott meseregényként indul, hogy a magyar keleti végeken fejeződjön be messiási történetként –, egy Erdélyből Felvidékre elszármazott, egykoron református lelkész fiatalember munkája, aki kamionsofőr korában hosszú hetekre itthon hagyott gyerekeinek írta meg nyugat-európai dolgos vándorlásainak a történetét.

Kása Gergely könyvbemutató
Fotó: Szepsi Városi Könyvtár

Amikor Kása Gergelyt jó húsz esztendővel ezelőtt megismertem, kezdő lelkész volt a felsőlánci református gyülekezetben. Akkoriban Dezső István műbútorasztalos barátomhoz sokat jártam a Perény-Hímhez tartozó piciny településen, s bár magam katolikus vagyok, barátommal és családtagjaival gyakran eljártam az ottani református istentiszteletekre. Később a felsőlánci útjaim megcsappantak, s ahogy hallottam, Kása Gergely is elkerült onnan.

Azóta bizony jó pár év eltelt. A mesekönyv kolozsvári kiadóján nem lepődtem meg, hisz tudtommal Kása Gergely maga is Kolozsvárról származott el, s „férjül” jött Felvidékre.

Mesés történet, valódi helyszíneken 5-8 éves gyerekeknek – áll a könyv ajánlójában, s bár mind a mesékből, mind az ajánlott korból rég kinőttem már, lelkesen fogtam hozzá a kötet elolvasásához.  

A kötet címszereplő hőse Kamion Kamill, egy 15 tonnás kamion, aki Nyugat-Európát bebarangolva szállítja az eladni való árut, legyen az fogpaszta, faáru vagy gyapot. Kamion Kamillnak mégis van egy különleges kívánsága, azzal az óhajjal fordul a Nagy Forgalomirányítóhoz, hogy ő bizony szeretne kicsi lenni. Az meg is hallgatja az óhaját, s amikor éjjelre beáll egy-egy parkolóba, s elalszik, a Nagy Forgalomirányító különös álmokat bocsát rá, s ilyenkor a napi meló utáni kalandok különböző járgányokká átváltozva egy izgalmas mesevilágban folytatódnak, ahol megjelenik a gonosz is Koromkalap képében, s megindul a nagy leszámolás.

Kamion Kamil
A kötet címszereplő hőse Kamion Kamill, egy 15 tonnás kamion, aki Nyugat-Európát bebarangolva szállítja az eladni való árut
Fotó:  Szepsi Városi Könyvtár

Kamion Kamill nem egyedül vívja meg ezt a szinte reménytelennek tűnő harcot, a szerelem is rátalál egy másik kamion, Piroska Mion „személyében”, s csatlakozik ehhez a különös pároshoz egy hófehér cicus, Monci is, s együtt járják be Nyugat-Európát (érdemes elővenni egy térképet is, miközben a történetet olvassuk), s miközben szállítják az épp aktuális árut, kölcsönösen üldözik egymást Koromkalappal. Van, amikor a Nagy Forgalomirányító nyerges vontatónak, oldtimer autónak, görkorcsolyának, máskor csónaknak, megint máskor hegyi biciklinek változtatja őket, mindig, ami épp az aktuális helyszínnek és célnak a leginkább megfelel, eljutunk egészen a britek földjéig, ahol külön terhet ró kamionjainkra a baloldali közlekedés gyors elsajátítása, s a lengyelországi Soha várán keresztül (ahol megvalósul a nagy leszámolás a gonosszal), megérkezünk a szülőföldre, Csarnahóra (őszintén bevallom, én most hallottam először ennek a mindössze 200 lelkes felvidéki településnek a nevét) és Sátoraljaújhelyre, ahol hőseink rádöbbennek, ki is a Nagy Forgalomirányító valójában.

Kása Gergely érdeklődésünkre elárulja, miután válása után kénytelen volt otthagyni lelkészi hivatását, évekig kamionsofőrként próbálta családját fenntartani,

s a hosszú utak során született meg a mese, amelyet hazatérve gyerekeinek mesélt el, akik azt kiegészítették, átírták, sőt illusztrálták is. Az ő képeikkel jelent meg először 2013-ban magánkiadásban a történet, amely megtetszett a Koinónia Kiadónak, s úgy döntött, immár egy profi illusztrátor közreműködésével újra kiadja. A kiadó Szucher Ágnest választotta, s jól tette, az illusztrátor ugyanis  nem telepedik rá a történetre, nem akarja azt újraalkotni, viszont rafinált finomsággal átlendíti a történetet egy-egy megfáradt ponton.

Kása Gergely elárulja azt is, közel öt évig tartott a kamionozás, a második feleségével együtt rótták Nyugat-Európa útjait egy német cég alkalmazásában,

de elege lett abból, hogy havonta egy-két napot tölthetett csak itthon, s amikor úgy döntöttek második feleségével, hogy gyereket vállalnak, befejezték a kamionozást. Ma nevelőként dolgozik. 

Kása Gergely
Kása Gergely dedikál
Fotó:  Szepsi Városi Könyvtár

Kamion(sofőr) Kamill és barátai nyugat-európai mesés utazása tanulságos történet, amelynek végén a szerző nem hazudtolja meg eredeti foglalkozását, s a kamionoktól jézusi magaslatokba jutunk el. Nem tudom, alkalmas-e a történet 5-8 éves gyerekeknek, félek viszont, hogy az ennél korosabbak ma már nemigen vesznek a kezükbe könyvet. De ha igen, akkor szép és felettébb értékes ajándék lehet számukra Kása Gergely első mesekötete, amely Erdélyben, Felvidéken, s természetesen magyarországi könyvesbolti hálózatban is elérhető.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.