2022. június 9., 13:48

Itt keresse a hazai magyar írókat a könyvhéten

Ma kezdődött és vasárnapig tart a 93. Ünnepi Könyvhét. Százhetvenhat pavilonban 182 kiadó újdonságait tekinthetik meg az érdeklődők, elsősorban a Vörösmarty téren és a Duna-korzón, de vannak rendezvények más fővárosi helyszíneken, és a nagyobb vidéki városokban is. 

konyvhetterkep
Fotó: unnepikonyvhet.hu

A könyvhétre számos újdonsággal készül a Szlovákiai Magyar Írók Társasága is. Hodossy Gyula elnök lapunknak elmondta, a SZMÍT szerzőit és köteteit a Vörösmarty téren, a 78. pavilonnál találják. Több hazai szerző is dedikál a könyvhéten. 
Az Ünnepi Könyvhét nyomtatott és online is forgalmazott Könyvheti Prospektusában az Írótársaság a legújabb, Szlovákiai magyar szép irodalom 2022 című antológiával szerepel.

Ma, 15 és 16 óra között N. Juhász Tamás: A terror univerzumai címá kötetét dedikálja.

Győrben is jó programok leszenk

Csütörtöktől szombatig számos program és bemutató várja az érdeklődőket Győrben, a 93. alkalommal megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok eseményein - tájékoztatta a szervező Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér az MTI-t.

A háromnapos programsorozatot Zalán Tibor József Attila-díjas író, költő, drámaíró nyitja meg a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében, a műsorban közreműködik a Cafuné Duo.

Aznap Zalán Tibor A lovak reggelije és Kerecsényi Éva Fényhozó című köteteit mutatják be, majd Petőfi-átiratokat hallhat a közönség Honfi Imre Olivér, Petrovics Panka, Kiss Zsolt és Pengő Csaba előadásában.

Pénteken és szombaton egyebek mellett Boling Lúcia A sár lemosódik, az arany megmarad című életrajzi regényét, Benedek Szabolcs Ez nem Amerika című regényét, valamint Juhász Attila Tengerjáró című tanulmánykötetét mutatják be.

A könyvbemutatókat zenés irodalmi estek is színesíti, emellett a Baross Gábor úti Szent György-díszkútnál pénteken és szombaton Nyakas Péter muzsikál.

A Baross Gábor úton a Csónakos szobortól a könyvtárig könyvvásárt tartanak, a Baross Gábor út és Kazinczy utca sarkán pedig gyereksarkot alakítanak ki. 

Mintegy tíz győri szerző is bemutatkozik a három nap alatt, köztük Pió Márta, a Magyar Televízió szerkesztő-riportere, valamint Dézsi Csaba András, Győr polgármestere.

Palócok, Salgótarjánba!

Könyvbemutatót, vetélkedőt, családi programot is szerveznek a salgótarjáni Bálint Megyei Könyvtárban csütörtöktől a 93. Ünnepi könyvhét városi rendezvényein - tájékoztatta az MTI-t Persikné Bakos Eszter kulturális szervező kedden.

Csütörtökön délelőtt a városi megnyitón Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója és Fekete Zsolt polgármester köszönti az eseménysorozat résztvevőit, a könyvhetet Fűzfa Balázs irodalomtörténész nyitja meg. Az ünnepi műsor  "Gondoltam fenét!" - avagy az olvasás világértés címmel Fűzfa Balázs előadása lesz.

Délután a Palócföld idei második számát, valamint Zsebők Csaba Bűvölet, révület című, az Ünnepi Könyvhétre megjelent verseskötetét és a Végtelenjeinken hajózunk című könyvét mutatják be. A program vendége Zsebők Csaba, háziasszonya Gréczi-Zsoldos Enikő, a Palócföld főszerkesztője.

A Balassi-díj átadó ünnepségét pénteken rendezik, a díjakat Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke adja át.

A díjat idén Szegi Szabolcsnak, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár könyvtárosának, a Balassi Bálint Asztaltársaságnak és posztumusz Pethő Magdolna pedagógus, könyvtárosnak ítélték oda.

A Kulturális tevékenységért díjat Stark Lászlóné, a Beszterce-lakótelepi fiókkönyvtár könyvtárosa és Handó Péter író, művelődésszervező, kulturális antropológus kapja. Az Év könyvtár támogatója díjat Kellner Tiborné, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár olvasója nyerte el, az Év települési könyvtára díjat a mátranováki könyvtári információs és közösségi helynek adják át.

Szombaton családi programra várnak mindenkit a Mikkamakka Gyermekkönyvtárba, a nap vendége M. Kácsor Zoltán meseíró, a Garázs bagázs című mesekönyv-sorozat szerzője lesz.

A könyvtári napok idején látogatható a könyvterasz is, ahol retro könyvvásárt és folyóiratbörzét tartanak a könyvtár állományából kivont könyvekből és folyóiratokból, várostörténeti játékot szerveznek Salgótarján várossá válásának századik évfordulója alkalmából.

Palócföldi irodalom címmel tartják a Palócföld folyóirat, a Palócföld könyvek és a Balassi Bálint Asztaltársaság könyveinek vásárát, de megvásárolhatók lesznek a Dornyay Béla Múzeum és a Nógrád Megyei Levéltár kiadványai is. A mesesátorban kvízzel, mesememória-játékkal és bábszínházzal is várják a kicsiket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.