2024. március 27., 12:40

Irodalmi szárnypróbálgatásra fel! – Május 27-ig várják a felső tagozatosok műveit

Amikor tavasszal újjászületik a természet, s előbukkannak a friss hajtások, a diákírók és - költők is várják a tehetségük megcsillogtatását célzó újabb lehetőségeket. A komáromi székhelyű Levél Kedvesemnek ifjúsági lap, amely az ifiken kívül az örökifjú olvasókhoz is kíván szólni, immár másodízben hirdette meg hagyományos irodalmi pályázatát, melyre vers és próza kategóriában a felső tagozatos alapiskolások még két hónapon át jelentkezhetnek.

Irodalmi szárnypróbálgatásra fel! – Május 27-ig várják a felső tagozatosok műveit
Galéria
+2 kép a galériában
Az egyre közkedveltebb lap pár régebbi számának címlapja
Fotó: Saláth Richárd albuma

„Aki már ismeri a Levél Kedvesemnek című lapunkat, bizonyára szívesen olvasgatja azt a tavaly indított új rovatunkat, a kéthavonta jelentkező Alfa generációt, amely az alapiskola felső tagozatosai számára nyújt publikálási lehetőséget. A szárnypróbálgató tehetségek folyamatosan meglepnek bennünket az írásaikkal, amelyek között időnként igazi gyöngyszemekre is bukkanunk.

Ezen felbuzdulva 2023 tavasza óta egyre szélesebb körben próbáltuk megismertetni a nagyközönséggel ezt a lehetőséget: nemcsak lapbemutatókat tartottunk az alapiskolákban, hanem vers- és prózaíró pályázatot is hirdettünk az 5-9. évfolyam tanulói számára” – fejtette ki Saláth Richárd, e lap főszerkesztője.  

Az olvasóinknak azt is elárulta, hogy a tavalyi megmérettetésben a komáromi régió alapiskoláinak mintegy harminc kisdiákja vett részt, s a beérkezett alkotások a szakmai zsűrinek is feladták a leckét.

„Bár minden pályázó megérdemelte volna azt, hogy a médiában azonnal közzétegyük a nevét, de ennél jobbat találtunk ki: valamennyi arra érdemes írást egymás után közöltük a lapunk hasábjain. Ezenkívül a kategóriánkénti győztesek húsz, a 2. és 3. helyezettek pedig tíz-tíz eurós könyvutalványt nyertek a pályázatunkat támogató komáromi Diderot könyvesbolttól” – tudtam meg a továbbiakban a főszervezőtől.

Majd rátért az idei folytatás részleteinek ismertetésére: „Az újabb pályázatunk kapcsán is ugyanebben a két kategóriában, május 27-ig várjuk a diákok másutt még sosem publikált (!) munkáit. Mivel tematikus megkötés nincs, ismét szabadon szárnyalhat a fantáziájuk! Korlátot csak a terjedelmet illetően szabtunk: a prózai műveké egy-két A4-es oldal lehet, amelyet 12-es Times New Roman betűvel, 1,5-ös sorközzel írhatnak tele, a versek pedig legfeljebb 16 sorosak lehetnek. Minden pályázó kategóriánként egy-egy verset és prózai művet (ne többet!) küldhet be elektronikus úton a levelkedvesemnek@gmail.com e-mail címre. Csöppet sem mellékes, hogy a nevezés díjmentes!”.   

Az sem titok, hogy az idei szakmai zsűri négy tagja: Király Anikó - ifjúsági regényíró, grafikus, Hencz Kornélia - magyar nyelv és irodalom szakos tanár, ifj. Batta György - újságíró, a Levél Kedvesemnek olvasószerkesztője és nem utolsó sorban e lap főszerkesztője, Saláth Richárd.

Továbbá megtudtuk, hogy a legjobb művek díjazása majd a jól bevált tavalyi forgatókönyv alapján történik, akárcsak a megjelentetésük a lap Alfa generáció rovatában. A végeredményről a pályázókat majd e-mailben értesítik.

A 90-es években a diákírók nagy érdeklődése által övezett Pegazus-találkozók főszervezőjeként is állítom: érdemes fokozott figyelmet szentelni a tehetségüket az efféle pályázatokon felfedő diákírók és – költők zsengéinek. Három évtized elteltével ugyanis közülük sokan a magyar irodalom jeles képviselőiként: többkötetes irodalmárokként, lapszerkesztőkként, egyetemi oktatókként, művészeti műhelyek megalapítóiként tevékenykednek. Talán éppen ezen időszerű pályázat tollforgatói között bukkannak majd fel a Csehy Zoltánhoz, Polgár Anikóhoz, Mizser Attilához, Vankó Attilához… hasonló irodalmi szöveg- és gondolatmágusok. Fontos, hogy aki teheti, akár tapasztaltabb tollforgatóként vagy a motiváló jutalmazásukban közreműködő szponzorként segítse a tehetségük kibontakoztatását, további gondozását!

Irodalmi szárnypróbálgatásra fel! – Május 27-ig várják a felső tagozatosok műveit
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.