2022. november 26., 15:17

Huntington már sejtett valamit

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

Huntington
Fotó: wikipedia
S. P. Huntington a 2004-es Világgazdasági Fórumon

Samuel P. Huntington (1927–2008) professzor, amerikai politikatudós világhírű könyve, A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása bizonyos tekintetben rokonságot mutat Nostradamus jóslatainak gyűjteményével, csak azzal az eltéréssel, hogy a tudós előrejelzései túlnyomórészt bekövetkeztek vagy várhatóan bekövetkeznek.

A kereszténység és az iszlám közötti konfliktus ennek ékes bizonyítéka.

De könyvében egy nem túl hosszú fejezetben foglalkozik az orosz–ukrán viszonnyal is. Ő már az 1990-es évek derekán lehetségesnek tartotta, hogy Ukrajna, amelyet hasadó országként jellemez, két részre szakad. Persze ezt a forgatókönyvet csak mint hipotézist említi, valószínűbbnek tartotta, hogy Oroszországot és Ukrajnát a nyelvi, kulturális és vallási közelség mellett a gazdasági érdekek fogják olyan együttműködésre késztetni, mint Németországot és Franciaországot. 

Nagy vitát kavart
Fotó:  Archívum
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.