2024. április 9., 19:44

Franz Kafkára emlékeznek Prágában

2024. június 3-án lesz száz éve, hogy a prágai születésű író, Franz Kafka meghalt. Sok helyen és sok eseményen, könyvekben, blogokban, podcastokban, sőt videojátékokban is megemlékeznek róla és örökségéről. Prága utcáin egy különleges villamos is közlekedik majd az évforduló alkalmából.

Kafka villamosa
Franz Kafka 100
Fotó: Facebook

Sok helyen és sok eseményen, könyvekben, blogokban, podcastokban, sőt videojátékokban is megemlékeznek róla és örökségéről. Prága utcáin egy különleges villamos is közlekedik majd az évforduló alkalmából.

A cseh főváros és a kulturális minisztérium számos más rendezvénnyel készül az évforduló alkalmából.

Csehü leveleket írt
Franz Kafka emléktáblája
Fotó:  Wikipédia

Ezek egyike Magdalena Jetelová képzőművésznő Franz Kafka-emelkedés című vizuális projektje lesz. Ez egy Kafka-témájú illusztráció lesz egy prágai víztornyon.

Ezen kívül a főváros összesen 14 másik, 1,4 millió korona értékű projektet támogat. Ezek között van a Na zábradlí Színház Kafka has left the building (Kafka elhagyta az épületet) című produkciója és a Prágai Kamarabalett által készített Kafka-ügy című előadás.

A programban kiállítások és kiadványok is szerepelnek, például a Zsidó Múzeummal, a Zsidó Hitközséggel, a prágai Német Nyelvű Irodalmi Házzal, a Revolver Revüvel és az Építészeti Egyesülettel közös szervezésben.

A jubileumi évet kitöltő sokféle tevékenység azt mutatja, hogy Franz Kafka a 20. század egyik legnagyobb hatású írója. Öröksége ma is erős"

- mondta Martin Baxa (ODS) cseh kulturális miniszter.

Alternatív
Franz Kafka szobra
Fotó:  Wikipédia

A DOX Kortárs Művészeti Központban már zajlik a Kafka-megemlékezés. Az író munkásságára vonatkozó kortárs művészeti reflexiókból álló kiállítás szeptemberig tart.

Júniusban számos rendezvényre kerül sor közvetlenül a prágai Városi Könyvtárban, a Na zábradlí színház a Franz a kavka (Franz és a pali) című előadást viszi színre, és a téma megjelenik a 29. Nemzetközi Könyvvásáron és a World of Books irodalmi fesztiválon is"

- tette hozzá Tomáš Řehák, a könyvtár vezetője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.