Fauna Gutta – a karácsony egyik legszebb ajándéka lehet

Vadkerti Neszméri Csilla 2018. december 22., 20:18

Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné az állatokat és a szép képeket. Amikor pedig a kettő találkozik egymással és néhány fiatal úgy dönt, ezeket a képeket meg kell mutatni a nagy közönségnek, akkor nagy dolgok születnek.

Fotó: Vadkerti Neszméri Csilla

Egy ilyen kötetet tartok a kezemben, amelynek FAUNA GUTTA a címe, és két tehetséges gútai fényképész Fűri Gábor és Tóth Tamás (alias Sylon) felvételeit találhatjuk meg benne, Gőgh Ákos – AKRIS agency szerkesztésében. A kötetre akár azt is mondhatnánk, egy szép karácsonyi ajándék a kiadótól, a hellóGúta polgári társulástól a város lakosainak, és mindenkinek, aki érdeklődik az állatok iránt.

Fotó: Vadkerti Neszméri Csilla

A képek alatt az állatok nevei négy nyelven latinul, magyarul, szlovákul és angolul is megtalálható. A kötet célját a következőképpen fogalmazták meg a polgári társulás tagjai: „Reméljük motiválja majd a gútai olvasókat, hogy kimozduljanak a természetbe. A nem gútaiak pedig reméljük, kedvet kapnak ellátogatni a városunkba.”

A hellóGúta polgári társulás 2017. augusztusában, a Hotel Leonor báltermében Fauna Gutta – a város, ahol a folyók találkoznak címmel szervezett kiállítást, a város és környékének élővilágát örökítette meg a két kiváló fényképész, a szervezők pedig úgy döntöttek, hogy az anyag méltó arra, hogy megjelenjen könyvben. A kötet kiváló karácsonyi ajándék azoknak, akik szeretik a szép kivitelezésű könyveket. A kötetet december útai Coffee Housban, az érdeklődők meg is vásárolhatták a kiadványt, a két fényképész dedikálta is a kötetet.

Fotó: Vadkerti Neszméri Csilla

A könyvbemutatón Forró Tibor, a hellóGúta elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Riflik Zsolt a Gútai Madár és Természetbarát Egyesület elnöke beszélgetett a fotósokkal, szerinte „a könyv lényege, hogy gútaiak csinálták, és a Gútán honos fajok vannak benne”, az oldalakon bemutatkozik a környezetünk és az élő világ.

A két fotós: Fűri Gábor, 15 éve fotózik, 2008-tól tükörreflexes géppel, a madárfotózást ő madárlesből „műveli”, valamint Tóth Tamás, alias Sylon 7 éve fényképez, ő cserkeléssel kapja lencsevégre az állatokat.

A kötetben megjelent képeken látni is, hogy a két fotós más-más módszerrel fényképezi az állatokat. A beszélgetésen kiderült a két fiatalember több helyütt állított már ki, és még sok tervük van a jövőt illetően. A legfontosabb, hogy szeretni kell az állatfotózást, természetesen nemcsak fényképezik a madarakat a srácok, hanem etetik is őket, madáretetőket tesznek ki, hogy télen is könnyen találjanak élelmet, nyáron pedig a folyadék kihelyezésre is figyelnek.

Képgalériánk:
Fotó: Vadkerti Neszméri Csilla

Mindketten vallják, rengeteg olyan helyzet van az állatok fényképezésénél, amire nem lehet felkészülni, sokszor egy másodpercen múlik, hogy sikerül-e a fotó, vagy sem, de nem minden a technika, érzés és türelem is sok kell. A kötetben megjelent képek több 10 ezer felvételből kerültek kiválogatásra. A könyv az ünnepek után a gútai könyvesboltban lesz kapható. A kötet megjelenését a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatta.

0 HOZZÁSZÓLÁS