2024. június 19., 18:17

Fajsúlyos témákról írnak a kamasz tollforgatók – A DÍJAZOTTAK JEGYZÉKÉVEL

A komáromi székhelyű Levél Kedvesemnek ifjúsági lap, amely több korosztály irodalomkedvelőihez kíván szólni, az idén másodízben hirdette meg hagyományos irodalmi pályázatát, melyre vers és próza kategóriában a felső tagozatos alapiskolások május 27-ig jelentkezhettek. A négytagú zsűri kiértékelte munkáikat, s a végeredményről elsőként portálunknak számol be.

Fajsúlyos témákról írnak a kamasz tollforgatók – A DÍJAZOTTAK JEGYZÉKÉVEL
E lapban minden korosztály találhat kedvére valót
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Saláth Richárd, e lap főszerkesztője a Ma7-nek elmondta: "Az idei pályázatunkra két tucat pályamű érkezett be a Pozsony és Zselíz közti térségből. Bár ez némileg kevesebb a tavalyi harmincnál, de az előbbieknél többnyire színvonalasabb művek születtek. Ezért a 4 tagú zsűrinek, melynek tagjai voltak: Király Anikó - ifjúsági regényíró, újságíró, grafikus Feketenyékről, továbbá Hencz Kornélia – a hetényi Tarczy Lajos MTNY Alapiskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, valamint Komáromból ifj. Batta György újságíró és én, most nehezebb dolga volt, mint az előző évben".

Hozzáfűzte: a kamaszok munkáit a témák változatossága jellemezte. Azokban a maguk módján olyan fajsúlyos témákat boncolgattak, mint a barátság, a kirekesztettség, a magány, a viszonzatlan szerelem, a remény, az útkeresés és a generációk közti különbségek.

Olvasóinknak azt is elárulta, hogy Király Anikó ekképp vélekedett a próza-kategória első helyezettjéről: „A szentpéteri Bukovszky Borbálának fontos mondandója volt, a kirekesztettséget írta le, izgalmas csavarral a végén. A keze alól olvasmányos írás került ki, ami igazán szívszorító módon adta át, milyen is magányosnak lenni". A vers-kategória első helyezettjéről, Hámori Diána, hetényi tanulóról pedig ezt nyilatkozta: "Annyira gyönyörű szavakat használt, és olyan elképesztően pontosan ragadta meg a remény fantasztikusan emberi mivoltát…".

Saláth Richárd arról is szólt, hogy a zsűri éppen az erős mezőny miatt nem csak a két kategória 1-3. helyezettjeit díjazta, hanem különdíjakat is kiosztott:  a próza-kategóriában 2, a vers-kategóriában pedig 3 ifjú tollforgatónak.

E napokban értesítettük a díjazottakat, s a díjakat egyéni megbeszélés alapján személyesen vehetik át, a távolabb élőknek pedig postai úton küldjük el azokat. Mindkét kategória győztesei oklevelet és 20-20 eurós könyvutalványt, a 2-3. helyezettek pedig oklevelet és 10-10 eurós könyvutalványt kapnak, melyek a komáromi Diderot könyvesbolt és lapunk szerkesztőségének közös ajándékai. A különdíjasok pedig oklevélben és a lapunk ajándékcsomagjában részesülnek”

– közölte.

Vélhetően a tavalyi díjazottakhoz hasonlóan az ideiek is örülnek annak, hogy a műveik folyamatosan megjelennek a Levél Kedvesemnek Alfa generáció című rovatában, amely máskor is rendszeresen közli a felső tagozatos alapiskolások munkáit.

„Ismét bebizonyosodott, hogy sok tehetséges tollforgató van már az alapiskolák felső tagozatosai között is. Mindannyiuknak, köztük azoknak is, akik most nem értek el helyezést, azt üzenjük, hogy a továbbiakban is érdemes az írással foglalkozniuk, s ezen a téren fejlődniük. Izgatottan várjuk, hogy a jövőben újabb és újabb művekkel jelentkezzenek" - fogalmazott a fő szervező.

Végül az e korosztállyal kapcsolatos terveikről is beszámolt: "Szeretnénk erősíteni, bővíteni az említett Alfa generáció-rovatunkat, valamint a lapunkat és alkotóit további sulilátogatások során is bemutatni, népszerűsíteni.  A vizitjeink első körét valószínűleg már ősszel megejtjük a komáromi alapiskolákban, és pozitív visszhang esetén, majd mindenhová szívesen elmegyünk, ahová meghívnak minket. Az idősebbek részvételével nemrég Izsa-Bokroson megrendezett táborunk sikere után gondolkodunk alapiskolásokhoz szóló LK nyári tábor szervezésén is, ám arra leghamarabb majd jövő nyáron kerülhetne sor…"

Íme, az idei díjazottak névsora, akiknek az olvasóink nevében is gratulálunk!

Próza:

1. Bukovszky Borbála (Kossányi József Alapiskola és Óvoda, Szentpéter)

2. Vencel Kitti (Nagyölvedi Alapiskola és Óvoda)

3. Bittera Sophie Iman (Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda)

Különdíjasok: Varjú Sára Küne (Marianum Egyházi Alapiskola, Komárom),

                       Janok Eszter Heléna (Ady Endre Alapiskola, Párkány)

Vers:

1. Hámori Diána (Tarczy Lajos Alapiskola, Hetény)

2. Páleník Dóra (Jókai Mór Alapiskola, Komárom)

3. Szeles Chloe (Selye János Gimnázium, Komárom)

Különdíjasok: Mikus Margaréta (Ady Endre Alapiskola, Párkány),

                       Kóša Andrea (Zselízi Alapiskola),

                       Csóka Kitti Mia (Eötvös Utcai Alapiskola, Komarom).

 

https://muzsa.sk/irodalom/a-level-kedvesemnek-tabor-resztvevoi-az-iden-megbokrosodtak-kepekkel

https://ma7.sk/tajaink/ugrodeszka-vagyunk

https://muzsa.sk/muveszet/egy-uj-kiallitassorozat-nyitanyan-jartunk-kepekkel

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.