Érdekes szeptemberi rendezvényekre várja az olvasókat a Családi Könyvklub

Szabados Kati 2019. szeptember 04., 08:37

Könyvbemutatóval és előadással vár mindenkit a Családi Könyvklub Dunaszerdahelyre szeptember 13-án és 16-án. A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ kistermében Benkő László A pozsonyi csata című könyvével, valamint Agócs Gergely néprajzkutató legutóbbi expedíciójának részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Portálunkat Győry Attila, a Családi Könyvklub vezetője tájékoztatta.

Agócs Gergely Fotó: konyvklub.sk
A pozsonyi csata

A magyarság első honvédő háborúja, a pozsonyi csata különleges taktikai érzékkel megvívott, hősies csata volt, amelynek következtében a XI. század első harmadáig nem mert nyugati sereg a magyarok földjére támadni. Ezt a fantasztikus diadalt dolgozta fel a magyar történelmi  kalandregények egyik legismertebb alkotója, Benkő László.

A pozsonyi csata egy ízig-vérig fordulatos, kalandos történelmi regény, amely plasztikusan tárja az olvasó elé a korabeli történéseket.:

Ahogy az Árpád nagyfejedelem vezette törzsi szövetség a Kárpát-medencét birtokba vette, rögtön gondoskodni kellett annak védelméről, ugyanis a nyugati kereszténység kezdettől kártékony, pogány nemzetet látott a magyarságban. A frank gyermek király, Lajos, aki hallgatva a főpapságra, beleegyezett abba, hogy Kr. u. 907 nyarán, három oszlopban óriási hadsereg induljon a magyarok földjére, hogy egyszer s mindenkorra letöröljék őket a föld színéről. Árpád nagyfejedelemnek egyetlen választása maradt: ha felveszi a kesztyűt...

A 907-es pozsonyi csata hiteles információk szerint az USA katonai tanintézeteiben – a történelem más nagy csatáihoz hasonlóan – hadtörténeti témakörben konzultációs anyagként szerepel.

Benkő László könyve máris bestselleré vált.

A fordulatos, monumentális történelmi kalandregény bemutatására szeptember 13-án, pénteken 18:00 órai kezdettel kerül sor a városi művelődési központ kistermében, Dunaszerdahelyen. Az érdeklődők a könyvbemutatón közelebbről megismerhetik a könyv cselekményét és a történelmi kort, amelyben az játszódik.

Képgalériánk:
Fotó: konyvklub.sk

Az ősök nyomdokain Kazáriában

A Családi Könyvklub egy következő, a maga nemében egyedülálló, különleges előadásra is hívja a történelemre, valamint a népzene és a néprajz iránt is nyitott érdeklődőket. Agócs Gergely néprajzkutató, zenész, egyetemi tanár videóval és több száz fotóval illusztrált előadását a legutóbbi kutatóútján szerzett tapasztalatairól szeptember 16-án, hétfőn, 18.00 órától tarja meg szintén a dunaszerdahelyi művelődési központ kistermében.

Agócs Gergely csak néhány hete tért vissza többedmagával az expedíciójából.

Őseink nyomdokain járt a nogáj-tatárok, votjákok, cseremiszek, hantik, komik, udmurtok, baskírok és a karacsáj- cserkesz népek területén.

Agócs elmesélte, Kodály Zoltán gondolatai inspirálták, hogy elinduljon ezen az úton. „Egyik kezünket még a nogáj-tatár, a votják, cseremisz fogja, másikat Bach és Palestrina. Össze tudjuk-e fogni e távoli világokat? Tudunk-e Európa és Ázsia kultúrája közt nem ide-oda hányódó komp lenni, hanem híd, s talán mindkettővel összefüggő szárazföld? Feladatnak elég volna újabb ezer évre.”  Ez volt az a pillanat, ami megmozdított benne valamit, magyarázta Agócs Gergely és így folytatta:

Tulajdonképpen Kodály indított el engem is a különféle türk és finnugor népek szállásterületeire, hogy a  hanti, komi, udmurt és baskír gyűjtéseim után a Karacsáj-Cserkesz köztársaságok területén  más kutató kollégák bevonásával eddig hat hosszabb gyűjtőutat szervezzek. A gyűjtőutaim során sok olyan nyilvánvaló, nem egyszer gyakorlatilag dallamazonosságot mutató népzenei párhuzamot sikerült feltárni, melyek igazolják Kodály feltevéseit.

A magyar származástudatról szóló iskolai tananyagok  kialakításában a finnugor nyelvi rokonság magyarázata vált eddig meghatározóvá, amely a nyelvi kapcsolatrendszert tekintette irányadónak minden egyéb kulturális, avagy „vérségi” rokonság megállapításának kérdésében, mondta Agócs Gergely, aki úgy véli,

elérkezett az idő, hogy a Kodály által felismert, tudományosan is bizonyított kulturális rokonságunk másik, türk ágának képviselőit is szerepeltessük a magyar kulturális életben.

A Családi Könyvklub mindkét, izgalmasnak ígérkező szeptemberi rendezvényére a belépés ingyenes.

0 HOZZÁSZÓLÁS