Elkezdődött a Bibliotéka könyvvásár

Radi Anita 2018. november 08., 17:45

November 8-án nyitotta meg kapuit a Bibliotéka 2018 nemzetközi könyvvásár, amely a pozsonyi Incheba kiállítási központban vasárnapig várja az idelátogató érdeklődőket. A négynapos könyvvásár idén is együtt kerül megrendezésre a tankönyveket, oktatási eszközöket bemutató Pedagogika szakvásárral.

Fotó: Radi Anita

Már a reggeli órákban tolongtak az Incheba központ előtt az ideérkező könyvkedvelők, akik között nagyrészt iskolacsoportok voltak, a gyerekeket és ifjúságot ugyanis számos érdekes rendezvénnyel és programmal várták a szervezők.

A könyvvásáron több híres szlovák könyvkiadó és könyvterjesztő (pl. Albatros, Artforum, Ikar, Marenčin, Martinus, Panta Rhei, Slovart, Tartran stb.) várta standjában az érdeklődőket, akik akár ott helyben is vásárolhattak egy-egy érdekes kiadványt. A számos szlovák könyvkiadó publikációi mellett magyar könyveket bemutató standdal is találkozhatunk.

Kortárs magyar irodalom is bemutatásra kerül

Az idei Bibliotéka könyvvásár magyar standja a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében és a Publishing Hungary (Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma) támogatásával került megrendezésre.

A standon kortárs magyar irodalom híres műveit lehet megtekinteni, illetve megvásárolni. A polcokon Esterházy Péter, Czinki Ferenc, Péterfy Gergely, Totth Benedek, Jászberényi Sándor, Rakovszky Zsuzsa, Szőllősi Mátyás vagy Dragomán György könyveivel találkozhatunk.

Képgalériánk:
Fotó: Radi Anita

Emellett nagy szerephez jutnak a fordítások is, a szlovák olvasókat külön könyvsarok várja, ahol neves magyar írók műveinek szlovák fordításait lehet megtekinteni, többek között Esterházy Péter, Grendel Lajos, Gárdos Péter, Szerb Antal, Veres István, Horváth Viktor, Kertész Imre vagy Mikszáth Kálmán műveit.

Színes programmal várják az érdeklődőket

A négynapos könyvvásáron nemcsak kiadók és könyvterjesztők standjaival találkozhatunk, hanem több más érdekes kísérő irodalmi programmal is készültek a rendezők. A könyvkedvelőket pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók és író-olvasó találkozók várják. A Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében több érdekes programra is sor kerül.

November 10-én felolvasóestet rendeznek a Berlinka Caféban (Ľ. Štúr tér 4.), ahol a 2018-ban szlovák nyelven megjelent magyar kötetekből Borbély Alexandra és Robert Roth színművészek olvasnak fel. Az említett művek között szerepelnek Czinki Ferenc: A pozsonyi metró, Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló, Grendel Lajos: Obsažné batožiny, Horváth Viktor: Tankom, Mikszáth Kálmán: A fekete város, Szerb Antal: Utas és holdvilág és Totth Benedek: Holtverseny című könyvei.

„Közeli szomszédok, távoli nyelvek” cím alatt beszélgetésre kerül sor a 2018-as évben megjelent magyar kötetetek fordítóival. Deák Renata, Krekovič Beck Tímea és Gabriela Magová mellett ide látogat Lucia Molnár Satinská, illetve Karol Wlachovský is, aki több évtizedes műfordítói munkájáért a napokban magyar állami kitüntetésben részesült.

Képgalériánk:
Fotó: Radi Anita

„A pozsonyi metró” címen városnéző séta kerül megrendezésre. Az azonos című kötet állomásain a szerző, Czinki Ferenc vezeti végig az érdeklődőket. Ezenkívül „Magyar impulzusok” címen beszélgetést rendeznek, amelyen a 2018-ban szlovák nyelven megjelent magyar kötetek szerzői jelennek meg (Czinki Ferenc, Horváth Viktor, Totth Benedek).

„Klasszik lasszó” címen zenés és irodalmi estre kerül sor, ahol az alkalmi alkotócsoport egy westerntörténetbe ágyazva keres válaszokat arra, hogy mi történik velünk és miért.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS