2019. december 4., 14:48

Életem emlékcserepei: könyvbemutatón jártunk

A Pro Museum Polgári Társulás a Duna Menti Múzeum Baráti Körével közösen december 3-án az intézmény Zichy-palotabeli részlegén tartotta a Pro Museum Könyvek című saját sorozata 3. kiadványának bemutatóját.

Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Vanya Péter, e kör titkárának bevezetője után Galo Vilmos történész-szerkesztő beszélgetett a múzeum nyugalmazott igazgató-helyettesével, Mácza Mihállyal életútjáról és az Életem emlékcserepei című nyomdakész életrajzi kötetéről.

„A 2015-ben indított Pro Museum Könyvek című hiánypótló sorozatunkkal a hazai helytörténeti kötetek hiánya miatt keletkezett űrt igyekszünk betölteni. Mivel Mácza Mihály korábbi művei is nagyon népszerűek voltak, e sorozatunk zászlóshajójául választottuk a közismert szerzőt és munkáit. Az 1. kötetben az ő tudományos munkásságából adtunk ízelítőt Válogatott tanulmányok – Fejezetek Komárom és Alsó-Csallóköz történetéből címmel.

A könyvbemutató közönsége
A könyvbemutató közönsége
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

Majd a Komáromi anziksz – Várostörténeti barangolások című 2. kötetünkbe az 1983 és 2018 között főként helyi lapokban megjelent 101 ismeretterjesztő írását válogattuk be, amelyekben Komárom sorsfordító eseményeit idézte fel, illetve jeles személyiségeit és titkait tárta elénk.

A vadonatúj Életem emlékcserepei című életrajzi művében pedig a saját kalandos életpályáját, s azon keresztül a felvidéki magyarság történetét 1940-től napjainkig mutatja be“ – mondta el Galo Vilmos, miután Vanya Péter köszöntötte a jelenlevőket, köztük Számadó Emesét, a dél-komáromi Klapka György Múzeum igazgatóját és Keszegh Béla polgármestert is.

„Életem során nem törekedtem vagyon gyűjtésére, ez alól talán csak a tartalmas könyvek gyűjtése kivétel, melyek most megtöltik lakásom két szobáját. Élményem viszont bőven akadt. Ezeket életem fontosabb helyszínei szerint csoportosítottam. Ezek: szülővárosom, Kassa, Szepsi, ahol felcseperedtem és Pozsony, egyetemi éveimnek, első munkahelyemnek és közéleti tevékenységem kezdeteinek színhelye, közben egy kis kitérő a cseh-német határvidéken töltött katonaéveimre, s végül Komárom, ahol családot alapítottam, a kezdeti nehézségek dacára számomra megfelelő elfoglaltságot és környezetet találtam, és ahol életem javát eltöltöttem“ – idézett az élvezetes stílusban megírt, humorral átszőtt új kötet bevezetőjéből annak szerkesztője.

Az élvezetes, kötetlen hangvételű beszélgetés során egyebek mellett hallhattunk a Mácza  család nemesi származásáról, a „kis Misi“ hiányos szlovák nyelvtudásáról, az őt Pozsonyban érő 1968-as szovjet megszállásról és azzal párosuló aggodalmakról, az Ifjú Szivek Táncegyüttes tagjaként átélt turnékról, a hazai ifjúsági klubmozgalom fél évszázaddal ezelőtti szervezéséről, a csemadokos feladatairól és az 1970 óta tartó komáromi léte során végzett múzeumi-írói munkásságáról, valamint a szlovák titkosszolgálat (ŠTB) kihallgatásairól és a komáromi Concordia Vegyeskarral átélt feledhetetlen élményeiről, így az amerikai magyarok jóvoltából megvalósult háromhetes koncert-körútjukról.

Mácza Mihály
Mácza Mihály
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó
Az elődjeimtől családi örökségül kaptam az élni és küzdeni akarást, ami a nehézségek közepette is arra sarkallt, hogy ne adjam fel a harcot, jussak valamire, elérjem a céljaimat“

szögezte le.

Műsorvezetői kérdésre azt is elárulta, hogy ha az egészsége és ereje engedi, ezután talán egy novelláskötettel vagy kisregénnyel rukkol majd elő.

Érdemes végignézni a könyvet illusztráló megsárgult fotókat is, amelyek közül több a hajdani Felvidék egyes településeit, jeles személyiségeit és eseményeit tárja elénk. A mű végén pedig a szerző önállóan és társszerzőként jegyzett, illetve általa szerkesztett köteteinek, tanulmányainak a válogatott bibliográfiája található. A kötet megjelenését, amely felelős kiadója Csuthy András, borítóját tervezte és nyomdai előkészítését Polák Ágnes végezte, anyagilag a Kultminor, Komárom Város, a Magyar Kormány és a szerző rokonsága támogatta. A tartalmas est a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható könyv dedikálásával zárult.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.