2021. március 25., 17:31

Égi csatornából érkező versek

Nemrég látott napvilágot a Kürtön élő Danczi Mónika válogatott verseskötete Életpirulák címmel. Az első 30 darabot két óra alatt elkapkodták, most az utánnyomott könyvek várják olvasóikat.

Danczi Mónika

Danczi Mónika leginkább a Hajnalvándor együttes vezetőjeként ismert. Sok általuk játszott dalnak ő a szövegírója és dalszerzője is. Most magánkiadásban megjelent első verseskötetét vehetjük kézbe.

A versek rajongója vagy, a Hajnalvándor is számtalan ismert költő versét megzenésítette. Személy szerint mikor kezdtél el verseket írni?

Pár éve beiratkoztam egy kreatív írástanfolyamra, és kiszakadt a zsák.

2015-ben hónapokig voltam betegállományban, akkoriban 4-5 verset is írtam naponta, még éjszaka is felébresztett a vers. Persze azóta is írok, ha nem is a kezdeti intenzitással. Sokszor érzem, muszáj írnom, hiszen égi csatornából érkezik a gondolat, s ehhez a szavak lüktetése.

Életpirulák

Kik olvasták először a költeményeket?

Mivel a versek nem azért íródnak, hogy a fiók alján lapuljanak, ezért kezdetben megosztottam ezeket a közösségi oldalamon. Később pár versemet feltöltöttem egy versek publikálásával foglalkozó gyűjtőoldalra. Tavaly nyáron keresett meg az oldal moderátora azzal, hogy tetszenek nekik a verseim és szívesen segítik a magánkiadásukat szerkesztéssel, nyomdai előkészítéssel. Örömmel vettem, hiszen a barátaim és verseim olvasói is mondogatták már egy ideje, hogy szeretnék ezeket egy kötetben látni.

Nehéz volt összeválogatni a kötetbe kerülő verseket?

Jelenleg körülbelül 350 versem van, de nem is a mennyiség a lényeg.

A szerkesztő mondta, válogassak ki nyolcvanat, mert többet nem bír elolvasni. Ebből a könyv terjedelmét figyelembe véve 45 vers kerülhetett a kötetbe. Eredetileg karácsonyi ajándéknak készült, de a járvány közbeszólt és csak sokkal később vehettem kézbe. Nem mertem sokat rendelni, mindössze harmincat, de ez a mennyiség két óra alatt gazdára lelt a közösségi oldalon. Mivel még sokan érdeklődtek a kötet iránt, ezért kerestem egy helyi nyomdát és további száz darabot rendeltem.

Szerelemről, apámról, anyámról, évszakokról, barátságról, természetről, költészetről és Istenhez való kapcsolatomról szólnak a versek, születésük megtapasztalásokhoz, felismerésekhez köthető.

Hálás vagyok a Mindenhatónak, hogy eljön az életembe, és szétoszthatom ajándékait. Én csak a toll vagyok, Isten a szerző és a menedzser.
Életpirulák
Belelapoztunk a könyvbe
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.