2023. május 21., 14:02

Csallóközi rémtörténetek

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

karcsi-csallokozi.png

Huszonegy éve jelent meg a Kalligram gondozásában az a könyvritkaság, amely régi csallóközi bűnügyeket tár az olvasó elé. A nemrég eltávozott polihisztor, Koncsol László – aki helytörténészként is maradandót alkotott – kutatásai közben az egykori nemesi törvényszék aktái között bukkant rá néhány régi, 18–19. századi bűnügyre.

A felfedezést célzott kutakodás követte, és feltárult a régi korok bűneinek gazdag tárháza. Akadt ezek közt kocsmai verekedés, a cselédjét halálra verő nemesasszony, vagy az apját meglopó fiú ügye, felekezeti viszály, agyoncsapott kisbojtár és természetesen boszorkányperek, amelyek a kötet címéül is szolgáltak (Kacsa, Kacsa, boszorkány vagy!).

Nem tudom, hány csallóközi vagy Kárpát-medencei könyvespolcra jutott annak idején a filigrán könyvecskéből, ám akinek a kezébe kerül, lapozzon bele, biztosan nem tudja letenni. 

Megjelent a MAGYAR7 20. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.