2022. szeptember 27., 17:20

Bemutatták Gaál Lajos könyvét

A rimaszombati Csillagházban mutatták be hétfőn Gaál Lajos: A csend végtelen volt és sötét című kötetét, amely egy különleges világba, mégpedig a barlangok és barlangkutatók nem mindennapi világába kalauzolja az olvasót.

Gaál Lajos dedikálja könyvét
Galéria
+4 kép a galériában

A Vámbéry Irodalmi Estek könyvbemutatójának kezdetén Szászi Zoltán, Talamon Alfonz-díjas író, költő, publicista mutatta be a kötetet, majd Pomichal Krisztián portálunk munkatársa, és a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel.

Gaál Lajos geológus, barlangász a kötet keletkezéséről elmondta, hogy többen felkérték és bátorították, hogy írja meg emlékeit, történeteit a barlangászattal kapcsolatosan.

Bár maga a szerző, ahogy elárulta „a tábortűz és a bor melletti mesélés” híve, azért a járványhullámokkal terhelt időkben sikerült félrevonulnia a Szőlőhegyen és megírnia emlékiratait. A kötet összeállításában nagy segítségére volt az a napló, amelybe az elmúlt évtizedek minden nagyobb barlangász rendezvényéről készített feljegyzéseket. A könyv gerincét tehát a kiváló természeti leírásokkal, emberi és humoros történetekkel tarkított visszaemlékezések adják.

gaal-lajos-konyvbemutatoja

Szászi Zoltán szerint a cím hangvétele ugyan lírai, de valójában egy emlékiratról van szó, amely a 20. század második felének a szerző által megélt évtizedeit fogja közre. Gaál Lajos formailag időrendbe rakta és csokrokba fűzte a történeteket, s így született meg a 41 fejezetből álló, képekkel gazdagon illusztrált kötet, amely nem követi a mai memoárirodalom trendjeit.

Pomichal Krisztián, a kötet szerkesztője és portálunk munkatársa elárulta, hogy édesapja együtt barlangászkodott Gaál Lajossal és a rimaszombati barlangászokkal, ezért a családi és baráti kötődés miatt szentimentális értéke is volt a szerkesztés folyamatának.

Hangsúlyozta, hogy nem volt sok munka a szerkesztéssel, mivel kiválóan megírt szöveggel találkozott, amelyet rendkívül élvezetes olvasmánynak tart.  

A rendezvényen részt vett Hodossy Gyula, József Attila-díjas költő, a Lilium Aurum Könyvkiadó igazgatója is, aki megerősítette, hogy nagyon jó kéziratot kaptak kézhez és nagy örömmel fogadták, hogy kiadásra kerülhetett ez a könyv. 

A kötetről bővebben olvashatnak a Magyar7 hetilap következő számában. 

gaal-lajos-konyvbemutatoja
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.