2023. március 10., 12:26

Bemutatták Csicsay Alajos könyvét a párkányi könyvtárban

Új interjúkötettel jelentkezett a párkányi író. Az interjúk 2010 és 2013 között íródtak, alanyai olyan szlovákiai magyar értelmiségiek, akik 1949/50-ben megnyílt magyar tannyelvű iskolákban kezdték a tanulmányaikat, s bármilyen hivatást választottak is, valamiképpen a pedagógusi pályán tevékenykedtek életük bizonyos szakaszában.

csicsay
Barak László, a könyv kiadója, Csicsay Alajos író, Lelóczky Éva könyvtáros
Fotó: Bokor Klára

Az idén 85 éves íróval Lelóczky Éva könyvtáros beszélgetett. Megtudtuk, a kötet az 1999-es Embernevelők kései folytatásaként is felfogható. Megfér a könyvben egymás mellett: pedagógus, mérnök, tudós-miniszter, filozófus, pszichológus, karnagy, író, költő, szerkesztő, orientalista-református lelkész, katolikus pap, régész, katona, énekes, helytörténész és mások. A szerző elmondja, a beszélgetések három fő kérdés mentén bontakoznak ki: Ki kitől kapta azt az értékrendet, amely a pályaválasztását, majd az egész életpályáját determinálta? Hogyan tudott vele sáfárkodni, és végül ki(k)nek adta tovább?

E három kérdésre, meg persze a kitérőkre adott válaszokból rajzolódik ki a könyv stafétabot jellege.

csicsay
Fotó:  Bokor Klára

A könyv kiadását a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

Csicsay Alajos 1938-ban született Csiliznyáradon, Párkányban él. Elmondta, jómaga elsősorban olvasó. Beszélt arról, hogy gyerekkorában kapálás közben egy idős bácsitól kapta az indíttatást az olvasásra, mesélt pályaválasztásáról, a muzslai iskolában töltött fiatal éveiről, kitért arra a nehéz időszakra, amikor húsz évig állt a párkányi magyar alapiskola élén.

Muzsik Katalin az előadás végén népdalokkal kedveskedett az írónak és az egybegyűlteknek. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.