2023. május 13., 18:16

Balogfali gyökerekkel - Író-olvasó találkozó Balogfalán

Két balogfalai (vagy ahogy arrafelé mondják, balogfali) származású író, Mihályi Molnár László és Krausz Tivadar részvételével tartottak rendhagyó író-olvasó találkozót Balogfalán, a helyi kultúrházban.

Mihályi Molnár László, Juhász Dósa János, Krausz Tivadar
Mihályi Molnár László, Juhász Dósa János és Krausz Tivadar
Fotó: Virsinszky Tamás

A beszélgetést újságíró kollégánk, az ugyancsak balogfalai Juhász Dósa János vezette, aki felidézte, hogy a községben hosszú idő után került sor író-olvasó találkozóra.

A mostani alkalom apropóját szolgáltatta az is, hogy születésének kerek évfordulóját ünnepli mindkét író.

Mihályi Molnár László nemrégiben töltötte be 70. életévét, míg Krausz Tivadar idén januárban volt 60 éves. Csörnök György balogfalai polgármester mindkettőjüket felköszöntötte a szervezők és a helyi önkormányzat nevében.

Mihályi Molnár László, Krausz Tivadar, Juhász Dósa János
Csörnök György köszönti a jubiláló írókat
Fotó:  Virsinszky Tamás

Mihályi Molnár László elmondta, hogy a Mihályi család a 17. században Gömörmihályfalváról került Balogfalára, s innét ágazott szerte a családfa. Édesanyja és édesapja is balogfalai, nővére és idősebb bátyja is itt született, bár ő maga már Rimaszombatban. Édesapja tanító volt Gesztetén, majd Kisgömöribe költöztek, de rengeteg gyerekkori emléke van a községről.

Ahogy fogalmazott: „minden szál ide fut vissza”.

Első versét édesanyjának írta, majd néhány műve a Gömöri Hírlapban is megjelent a hatvanas évek végén, Gömöri György néven. Gömörből került tehát Bodrogközbe, onnan Szepsibe, ahol iskolaigazgató lett, majd az Együttélés politikai mozgalom alelnöke, s parlamenti képviselő Prágában. A rövid politikai pálya után a kassai ipari tanáraként visszatért a katedrára, s óraadó tanárként még ma is foglalkoztatják Szepsiben, a mezőgazdasági szakközépiskolában.

Bár a sors sokszor máshová vezérelte, azért a tartalmas életút során mindvégig hűséges maradt Gömörhöz és szűkebb szülőföldjéhez, Balogfalához is, amelyre több művében is tesz utalást.

Szülei itt vannak eltemetve, így a mai napig gyakran járnak ide a sírokhoz.

Krausz Tivadar Rozsnyón született és ott is élt 1981-ig, majd rövid kitérők után a nyolcvanas évek közepétől Budapesten él és tevékenykedik. Több mint 25 éven át volt a Kapu című lap főmunkatársa, közben a Civil Rádiónak is dolgozott. Élettársával, Görög Másával közösen hangoskönyveket adnak ki, műsorokat, podcastokat készítenek, s a legkülönfélébb módokon igyekeznek megőrizni az irodalmi értékeket. Krausz Tivadar tucatnyi megjelent könyve és publikációi mellett színészként és rendezőként is kipróbálta már magát. A beszélgetés során kiderült, hogy anyai ágon szintén a Mihályi családhoz kötődik. Nagyapja, Mihályi József a balogfalai temetőben nyugszik.

Gyerekként gyakrabban megfordult Balogfalán,

az utóbbi időben kevesebb alkalma van felkeresni a községet, de mindig szívesen tesz eleget a hasonló meghívásoknak és örömmel jön Gömörbe.

A jó hangulatú esten versmondással közreműködött Bohó Markusz, a rimaszombati Magán Konzervatórium diákja, valamint a helyi alapiskola tanulói, Balog Tatiana, Mihályi Kiara, Bártfai Liliána és Kulich Tímea mondtak verseket. Zárásként mindkét költő maga is felolvasta egy-egy versét, az est pedig dedikálással, megvendégeléssel, valamint kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Mihályi Molnár László, Juhász Dósa János, Krausz Tivadar
Mihályi Molnár László, Juhász Dósa János és Krausz Tivadar
Fotó:  Virsinszky Tamás

Megjelent a Magyar7 2023/19-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.