2024. június 28., 17:17

Badarságoktól a képtelenségekig

Spiró György Egyéni javaslat című humoreszkkötetét rengeteg jelzővel illették már az olvasók és a szakma is. Elmondták például, hogy humoros, vicces, ironikus, gunyoros, szomorú, keserédes, abszurd, szürreális, hihetetlen, vérfagyasztó, szájbarágós, tömény, érvényszerű. Magam is hozzájárulok a felsoroláshoz néhány további jelzővel, amelyekkel az elérhető anyagokban nem találkoztam: sokkoló, félelmetes, kritikus, lázító.

Spiró

Sokkoló, mert megdöbbenti, megrázkódtatja az olvasót: ilyen lenne a magyar társadalom? Félelmetes, mert minden porcikánkkal átérezzük az abszurd jelenségeket, és gondolatban azon igyekszünk, hogy ne legyenek ilyenek. Kritikus, mert kimondja a valóságot, még akkor is, ha groteszken, eltúlozva.

Lázító, mert olvasás közben időnként fel kell állnia az embernek, járkálni egy kicsit, mélyeket lélegezni, és visszafogni indulatait. Időnként olyan mondatok térítik észhez, mint például az, amely kijelenti azt a lehetetlenséget, hogy az éppen tárgyalt törvény a kihirdetés napjától számított öt és fél hónappal korábban lép életbe.

A Budapest védelmére előterjesztett – hangsúlyozom – képzelt törvényjavaslat 5. pontjából idézek: „Bevezetésre kerül a Szuperdugódíj, amit az Európai Unió követel tőlünk. Elsősorban a környezetszennyező dízelautók tulajdonosai fizetnek majd, valamint a biciklisták, akik a gyalogosoknál lényegesen több széndioxidot lélegeznek ki. Fizetik továbbá a következő kategóriákba tartozók: akik behajtanak, akik ott laknak, akik nem laknak ott, akik nem hajtanak be, valamint akiknek nincs járművük. … Az intézkedés betartását az Egyenlő Bánásmód Minisztériuma felügyeli. … A Szuperdugódíj összegét úgy kell megállapítani, hogy a befizetések az új minisztérium fenntartási költségeinek minimum 70%-át fedezzék.”

De született javaslat a kötetben az évszakok szabályozására, a konyhatörvényre, az állampolgárságra, nyugdíjtörvényre, lakosságcserére, írótörvényre is. Ez utóbbi szintén kacifántos ötletekkel áll elő, például az ábécéadó bevezetésével. „A 26 évesnél idősebb és 62 évesnél fiatalabb írók az adó megfizetése alól mentességet élveznek, az ábécé valamennyi betűjét korlátozás nélkül használhatják. Ugyanakkor az ábécé használatáról az Alaptörvény nem rendelkezik, ez a kedvezmény tehát nem jár alanyi jogon, ezért a mentesített írók is kötelesek pályázatot benyújtani az ábécé betűinek használata érdekében a Szellemi Tulajdon Hivatalának Jogdíjbizottságához (JB). A használati engedély évenként megújítandó. Az író méltó magatartása esetén a használati engedély megadása nem tagadható meg. Méltatlan magatartás az adómentességet kizárja.”

A medvetörvény javaslata talán a legviccesebb részlet. Arra az esetre kell jóváhagyni, ha például Budapest utcáin megjelennének a barnamedvék, de nem kizárt, hogy jegesmedve megjelenése is lehetséges.

„Ha medvét fogunk, nem kell feltétlenül ketrecbe zárnunk, mert nem mindig van a közelben ketrecbolt. Elegendő, ha karikát fűzünk az orrába, és a láncot egy villanyoszlophoz erősítjük.” Fontos része az abszurd ország törvényhozásának a levegőhasználati díj szabályozása, mert ugye az egyre csak fogyásban lévő levegő használatát is szabályozni, sőt korlátozni kell. A levegő használatáért átalánydíjat kell fizetni, egyelőre ugyanis még csak folyamatban van az egyéni légmérők megtervezése és gyártása. De ha majd a sorozatgyártás beindul, végleges szabályozás lép életbe. „A légzésmérők hitelesítését és évi leolvasását állami cég végzi. Amennyiben az év végi leolvasáskor túlfogyasztás jelentkezik, a személyes átalánydíj megfelelő emelésére kerül sor. A díj megállapítása ellen a leolvasó cégnél lehet fellebbezni, a másodfokú határozatot a felállítandó Levegőhasználati Döntőbizottság hozza meg.”

Badarság, képtelenség, mondhatja az olvasó. És éppen ez a jó reakció, végül is humoreszkekről van szó. Kellemetlenebb, ha a sok lehetetlenséget komolyan vesszük, pedig ez sem teljesen kizárt.

Így is elég sok abszurditás van országaink működésében, ezért is eléggé elrettentő lenne, ha ezek tovább fokozódnának – mint Spiró György kötetében.

Spiró György: Egyéni javaslat, Magvető Budapest, 2019

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.