2021. október 14., 13:17

Az ember, aki megváltoztatta a világot

Ez az alcíme Zolcer János Gorbacsov titkai című kötetének, s ez az alcím magvasan jellemzi az államférfit, aki elindította a keleti politikai berendezkedés megváltoztatását, s a nyugati társadalmakra is nagy hatást gyakorolt.

gorbi
Fotó: ma7

Sokan szeretnek ismert személyiségekről könyvet olvasni, mert a reflektorfényben játszódó életükön, tevékenységükön túl képet kapnak a háttérről is, arról, amit a kamerák, a mikrofonok, az újságok nem mutatnak be.

Ki ne szeretne bekukucskálni a celebek, a művészek, sportolók, tudósok vagy politikusok magánéletébe, még a hálószobájába is?

Hát még ha olyan nagyformátumú politikusról van szó, aki megváltoztatta a világot! Igen, Gorbacsov ilyen egyéniség. Még akkor is, ha sokan a szemére vetik, hogy rossz világot indított el útjára, hiszen a régi, jól kitaposott szocialista ösvények sokaknak kedvére voltak. Gorbacsovról talán száznál is több életrajzi könyv jelent meg szerte a világon, sőt egyet ő maga is írt, de minden bizonnyal közelebb állhat hozzánk hazánkfia munkája, aki szűkebb pátriárkánkból, Ipolybalogról származik.

Zolcer János könyve abban is kitűnik a többi közül, hogy ez az egyetlen, amelyet maga Gorbacsov hitelesített aláírásával, semmit sem módosított az általa elolvasott részek szövegén, hanem éppen ellenkezőleg: megelégedéssel és elismeréssel szól a szerző munkájáról.

Zolcer János, aki 1986-ban emigrált Nyugat-Németországba, és hamarosan sikeres tévéproducer lett, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Szovjetunió utolsó pártfőtitkára, Mihail Szergejevics Gorbacsov révén bemutatja az 1980-as évek döntő politikai történéseit, illetve ezen történések aktív résztvevőit, az akkori vezető politikusokat, de leginkább a keleteurópai politika hátterét, valamint a szovjet hatalom működésének kulisszatitkait, és magát azt az embert, aki döntő fontosságú eseményeket idézett elő.

Nem memoárt, hanem  – ahogy maga nevezte el a műfajt dokumentummesét tett az olvasó elé. Érdekes, izgalmas élményt nyújtó olvasmányt, amely joggal számíthat az olvasók több generációjának érdeklődésére.

„A történeteket személyesen Gorbacsovtól hallottam, és ötvöztem őket saját korábbi élményeimmel, majd némileg színesítve leírtam” – mondja könyve szerzői előszavában. … „Abban bízom, hogy ebben a formában sokakhoz jut el, és sokakat érint majd meg a ´száraz politika´ és a hozzá kötődő személy karaktere, élete. A politikusok memoárjait általában csak kevesen olvassák. De ebben a formában talán sokkal többen!”

Az írás barátként mutatja be a világpolitikust, hiszen húsz éve tartó szoros barátság köti egybe a szerzővel, aki így nagyon közvetlen, személyes  élmények alapján tudja megmutatni őt a nagyközönségnek.

Elkísérte Gorbacsovot élete minden fontos helyszínére, rengeteg időt töltöttek együtt, sokat beszélgettek. Felkerestek a világpolitikában fontos államférfiakat, például George Bush volt amerikai államelnököt, Helmuth Kohl egykori német kancellárt, Simon Peresz volt izraeli államfőt, Hans-Dietrich Genscher hajdani nyugatnémet külügyminisztert, és hosszú vitákat folytattak egyes történelmi-politikai eseményekről.  

De ezeken kívül sok mindent megtudhatunk az észak-kaukázusi Privolnoje községből származó Mihail Szergejevicsről, aki nem sokkal a nagy orosz éhínség előtt született, és kiskorában majdnem éhen halt. Betekinthetünk ifjú éveinek egyes állomásaiba, középiskolai, majd jogi tanulmányaiba. Ez utóbbi során ismerkedett meg Moszkvában Raisza Maximovna Tyitarenkóval, akivel hamarosan összeházasodnak.

Raisza egész életén át a férje mellett állt, szinte minden útjára elkísérte, 1999-ben bekövetkezett haláláig megértő társa, jóbarátja és tanácsadója volt férjének. Gorbacsov viszontagságos útja a politikai csúcs felé hű példája annak, hogy szívós munkával mit képes az ember elérni. „A parasztfiúból, ha bátran küzd, lehet ma is királyfi. A sors ugyan nem volt hozzá mindig kegyes, de ez számára lényegtelen. Hiszen az életében volt idő, amikor ő irányíthatta a sorsot. Ez bizony csak nagyon keveseknek adatik meg. És Mihail Szergejevics Gorbacsov ezen kevesek egyike!”

A kétségkívül érdekes, gazdag tartalmú és tanulságos kötet első kiadása tavaly jelent meg, idén pedig a második kiadás is napvilágot látott, kibővítve színes fotókkal és további három anyaggal, valamint interjúk linkjeivel. Figyelemre méltó, hogy mindkét kiadást modern, internetes tartalmak egészítik ki.

A könyvet szívesen ajánlom azoknak, akik keveset tudnak Gorbacsovról, de azoknak is, akik úgy gondolják, jól ismerik tevékenységét, mert elolvasásával tovább gazdagíthatják ismereteiket, s minden bizonnyal más képet is kapnak róla az eddiginél.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.