2023. augusztus 28., 11:37

Az atombomba története

A harmadik világháború lehetősége a nukleáris fegyverek bevetésének rémével is fenyeget. Mint tudjuk, az USA egyszer már két atombombát is ledobott Japán végleges leigázására. 

Ábel András Atombomba

Az Ausztráliában élt jeles magyar repülőgépmérnök, Ábel András (1931–2016) több érdekes könyvet írt, ezek egyike a Los Alamostól Nagaszakiig, amelyet 2005-ben történt pozsonyi látogatásakor dedikált nekem. A témáról mások is írtak, de Ábel professzor nemcsak az atombomba születésével kapcsolatos szakmai részleteket foglalta össze, hanem szépírói erényeket megvillantva tárja elénk ezt a szövevényes történetet, amelynek voltak magyar főszereplői is.

Igaz, ők látva, milyen pusztító ez a fegyver, minden fórumon tiltakoztak a bevetése ellen. Ábel András sok olyan forrást is tanulmányozhatott, amely 1990 előtt a kommunista blokkban még a kutatók számára is elérhetetlen volt. Ettől még értékesebb és hiánypótló a könyv.

Megjelent a Magyar7 2023/34.számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.