2019. október 18., 08:08

Ady-est Kassán az MMA Irodalmi Tagozatával

A Rovás Őszi ArtFeszt keretében a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Ady-estet tartott  október 17-én Kassán, a MaJel Rovás Központban.

Ady-est Kassán az MMA Irodalmi Tagozatával
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Az estet Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának vezetője nyitotta meg. Mint mondta, a Rovás az MMA több tagozatát meghívta, hogy vegyék fel egymással a kapcsolatot, találkozzanak Kassán, mutatkozzanak be egy-egy olyan eseményen, ami mindkét félnek fontos.

Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője
Fotó:  Fábián Gergő
Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője

„Az ő ötletük volt az is, hogy az idén legyen a téma, az ürügyünk a találkozásra Ady Endre halálának százéves évfordulója. Mi ma este Ady Endre költészetének az ünnepét szeretnénk megtartani, mert mindannyiunknak, az egész magyarságnak szívbeli ügye az ő költészete, és jó, ha egy ilyen érték jegyében együtt leszünk ma esete, ünneplünk és örvendünk azoknak a verseknek, írásoknak, amik elhangzanak” – fogalmazott Mezey Katalin.

Az est első részében Szabó András Madách-díjas előadóművész, irodalomtörténész adta elő Ady Endre alkotásait, amelyekkel megrajzolta a maga Ady-portréját. Bevezetőjébe egyebek mellett szót ejtett arról, hogy Ady a költők közül Csokonai Vitéz Mihályt érezte magához legközelebb állóhoz, ő volt az, aki visszaadta a korábban már avíttnak, régiesnek, monotonnak ítélt ragrímeknek méltóságát, illetve hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy

a magyar irodalom korpuszára ez az ember tartotta rá legérzékenyebben a sztetoszkópját”.

Hozzátette, a hajdani március, 1848 márciusa az ő érzékeny idegrendszerének adja le legteljesebben szívhangjait a századelőn.

Szabó András
Fotó:  Fábián Gergő
Szabó András

„Nagyon jól tudja, hogy ez a hónap egy olyan eseménynek adott otthont, amely hosszú időre kijelöli majd az egymást váltó márciusi ifjúság szellemi tájékozódásának sarokpontjait. Erről szól többek között az Ifjú szívekben élek című vers, s ezért is érezhetjük máig hatolóan, hogy az ő életműve életvirágzás és örök. Ennek jegyében gyűltünk ma itt össze” – fogalmazott Szabó András.

DuoVega
Fotó:  Fábián Gergő
DuoVega

A rendezvény második részében kortárs költők Ady Endréről szóló versei hangzottak el, majd az ő emlékezetét megidéző költemények, írások szerzői mutatták be alkotásaikat. Gál Sándor József Attila-díjas költő, prózaíró Ady debreceni szobránál című versét, Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, műfordító Vers Ady maszkjában című költeményét adta elő, Ács Margit József Attila- és Babérkoszorú-díjas író pedig Érdmindszent és Párizs között című esszéjének egy részletét olvasta fel. Az Ady-est a DuoVega zenei közreműködésével zajlott.

Ady-est Kassán az MMA Irodalmi Tagozatával
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.