2022. október 29., 09:24

Ady és Zilah

Gyönyörű emlékként őrzöm a szívemben kora nyári utamat a Partiumban és Erdélyben. Zilahon is megálltunk és nem hagyhattuk ki a városnézést sem.

Ady-szobor Zilahon

A református kollégium előtt ácsorogva hallgattuk, amint idegenvezetőnk elmesélte, ide járt valaha nagy szimbolistánk, Ady Endre is.

Persze, tanultuk is ezt, de egész más látni élőben az épületet, ahol első zsengéit írta, ahol szárba szökkent költősége, és állítólag az Üzenet egykori iskolámba című versét is ez a nevezetes intézmény ihlette.

Még az iskola előkertjében lévő, kissé eldugott mellszobrát is sikerült lefényképeznem. És mit ad isten, minap egy verset is találtam tőle Zilahi ember nótája címmel. Zilah fölött felhőzik most Ifjuságom kicsalt vére, Vörös-fényes a Diák-domb, Vér hullott a Terbetére, Régi ember régi vére. Istenem, csak egyszer lennék Csókos, ifjú, boldog másik, Ott a híres Meszes alján Az utolsó áldomásig, Olyan boldog, mint a másik.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/43. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.