2024. április 11., 16:41

A vers ereje Dunaszerdahelyen – VIDEÓVAL

Nagy László Adjon az Isten című versével ünnepelték a költészet napját Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ épülete előtt a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola tanulói, s velük együtt minden tanító, szülő, nagyszülő, testvér és iskola- illetve versbarát.

a-magyar-kolteszet-napja-dunaszerdahelyen-09
Galéria
+9 kép a galériában
A magyar költészet napja Dunaszerdahelyen
Fotó: Lacza Gergely

Nem első ízben szervezik meg az eseményt, és a versmondás „irányítója” ezúttal is Simon Anikó, az iskola magyar szakos tanára volt.

a-magyar-kolteszet-napja-dunaszerdahelyen-07
A magyar költészet napja Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

A magyar költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük, s az időjárás ezúttal kegyes volt a szavalókhoz, napsütötte délelőtt várta a jelenlévőket. A művelődési ház lépcsőjén felsorakozott versmondókat és az eseményre kilátogatókat Simon Anikó köszöntötte, aki elmndta, hogy a Kodály Zoltán Alapiskola évek óta gazdag és tartalmas rendezvényekkel emlékezik meg A magyar költészet napjáról. Az iskolában verseket posztolnak, író-olvasó találkozón látnak vendégül egy-egy költőt, a gyerekeknek versíró versenyt szerveznek. Céljuk a sokszínű rendezvényfolyammal az, hogy a kortárs irodalmat még jobban megismertessék gyermekeinkkel, ezenfelül fontosnak tartják, hogy élményközpontú legyen az irodalom oktatása, és az olvasóvá nevelés feladata sem elhanyagolható, szögezte le a közös versmondás szervezője.

a-magyar-kolteszet-napja-dunaszerdahelyen-04
Simon Anikó
Fotó:  Lacza Gergely
Azt gondolom, hogy regényt olvasni nagyszerű dolog, de egy szép vers elolvasása a lelkünket tudja megborzongatni. A vers költői képeket használ, sűrít, árnyal, és ezért is van olyan nagy hatással a lelkünkre. A közös szavalat sohasem olyan, mint amikor egy színész átéléssel, hangsúlyozva előad pódiumon egy verset. Én azonban hiszek abban, hogy ennek a közös szavalatnak valami másfajta, de ugyanúgy rendkívüli varázslata van: közösséget épít, hiszen itt most együtt van az iskola összes diákja, tanára, és itt vannak a szülők. Ezzel építünk mi közösen, együtt egy közösséget, ezért olyan fontos a közös szavalatunk”,

fejtette ki Simon Anikó.

a-magyar-kolteszet-napja-dunaszerdahelyen-06
Bíró Emese és Chyba Viktória
Fotó:  Lacza Gergely

Nagy László versét az iskola tanulói, először Bíró Emese és Chyba Viktória adták elő gitárkísérettel énekelve, melyet a közös versmondás követett.

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ többek között „Versvadászat” nevű rendezvényével készült A magyar költészet napjára: 11 versrészletet kell megtalálni a Bartók Béla sétányon, és ezeket a „versplakátokat” egy-egy szelfi kíséretében be kell küldeni a versvadaszat@csaplarkult.sk e-mail-címre legkésőbb április 16-ig. A beküldők között 3 darab 15 eurós könyvutalványt és más díjakat sorsolnak ki. A nyerteseket a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ Facebook-oldalán és e-mailben értesítik. A szerencsések a nyereményeket a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ szervezési osztályán vehetik majd át, a könyvutalványok pedig a Molnár Könyv boltjaiban vásárolhatók le.

a-magyar-kolteszet-napja-dunaszerdahelyen-01
A magyar költészet napja Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely
a-magyar-kolteszet-napja-dunaszerdahelyen-01
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.