2021. december 6., 17:37

A pozsonyi patkók története!

Egy helyre kerültek a híres pozsonyi diós és mákos patkók múltjáról rendelkezésre álló információk! 400 éves legenda – A pozsonyi kifli története címmel jelent meg ugyanis a Pozsonyi Kifli polgári társulás kiadásában az a kötet, amely a Pozsony nevét viselő híres cukrásztermék múltját tárja az olvasók elé. Nem is akármilyen formában.

Pozsonyi kifli története
Fotó: pozsonyikifli.sk

A könyv tartalma több éves kutatómunka eredményeként gyűlt össze. Bizonyos formában egy születésnapi ajándék, amellyel a fennállásának tavaly tizedik évfordulóját ünneplő Pozsonyi Kifli Polgári Társulás kedveskedik közönségének: a Pozsony története iránt érdeklődőknek.

Mivel a város gasztronómiai múltjában és régi hírnevében a mákos és diós patkók kiemelt szerepet játszottak, 2010-es alapítása óta a társulás is kiemelten kezelte a pozsonyi kifli témáját, amelynek népszerűsítését – mint feladatot – névválasztásával is felvállalta. Így került az évtizedes gyűjtőmunka eredménye most egy kötetbe.

Igazi csemege már a kiadvány szerkesztési koncepciója is, mivel egy kutatási napló formájában meséli el a patkók történetét.

Kik voltak a legnevesebb pozsonyi cukrászmesterek, akik a mákos és diós patkók tésztáját és töltelékét magas szintre fejlesztették? Hogy néztek ki a régi „kiflis” pozsonyi képeslapok? Kinek vitte 1910-ben Budapestre az akkori igazságügyi miniszter a pozsonyi vasúti pályaudvarról azt a zacskónyi pozsonyi kiflit, amelyért a vonat indulása előtti utolsó pillanatban a kalauzt küldte? Miért indult hanyatlásnak a pozsonyi kifli mint termék a szocializmus éveiben, és ki hozta vissza a köztudatba? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a könyvből.

Ifj. Papp Sándor és Július Cmorej munkája a diós és mákos patkók történetéből fennmaradt adatokat rengeteg képpel: levéltári dokumentumokkal és archív fotókkal illusztrálta.

Régi receptekre is bukkanhatunk a könyvet lapozgatva. Aki tehát elszánta magát, hogy mindent megtudjon a pozsonyi mákos és diós patkókról, és az elkészítéséhez is érez magában bátorságot, annak mindenképpen érdemes beszereznie ezt az attraktív kiadványt, amelynek egyaránt ott a helye nemcsak a régi és modern „pressburgerek”, hanem az egyetemes gasztronómiatörténet iránt rajongók könyvespolcán is.

A kötet megjelenését a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta. A 400 éves legenda – A pozsonyi kifli története című könyv  megvásárolható személyesen vagy  a társulás webáruházában

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.