2023. június 23., 17:02

A királyhelmeci gimnázium leérettségizett diákja, Tóth Eszter átvette a szavalóversenyünkön nyert díját

A Ma7 médiacsalád idén első ízben meghírdetett Ünnepelj verssel! szavalóverseny díjátadása a keleti végeken ért véget, a középiskolás kategória harmadik helyezettje vehette át minap a könyvutalványt és a fejhallgatót.  

Királyhelmec - ma7 - Tóth Eszter
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Pakosta Andrea

A Csemadok királyhelmeci Hajdók Géza Alapszervezet a Mailáth József Regionális Múzeumba hívta a a bodrogközieket és az Ung-vidékieket, hogy találkozhassanak vendégeikkel - Haják Szabó Máriával, a Pro Media Alapítvány Kuratóriumának elnökével, Molnár Judittal, a Ma7 médiacsalád főszerkesztőjével és Somogyi Szilárddal, a Ma7 újságírójával. Kollégáimmal együtt első alkalommal tölthettem el személyesen néhány kellemes, tartalmas órát a bodrogközi olvasóinkkal, médiafogyasztóinkkal.  

A Ma7 5. születésnapja alkalmából meghirdetett szavalóversenyünk nyertesei Királyhelmec kivételével alma-materükben vehették át díjaikat.

Mivel a középiskolás kategória bronzérmese, a nagykövesdi Tóth Eszter a helyi gimnáziumtól pár hete elbúcsúzott, elballagott, édesanyja és volt tanárai társaságában ilyen egyedi formában kapta kézhez méltán elnyert jutalmát. 

Elsőként  a múzeum igazgatónője, Pakosta Andrea üdvözölte az egybegyűlteket, kifejezve örömét, hogy a Gróf Mailáth József által több, mint 100 éve építtetett, akkori Tisza-szabályzó Társulat székhelye a jelenben méltó helyszíne lehet egy közönségtalálkozónak.

Királyhelmec - ma7 - Tóth Eszter
Pakosta Andrea igazgatónő átadja a múzeum ajándékait, Cap György egyik könyvét gróf Mailáth Józsefről, valamit a régió érdekességeit és nevezetességeit bemutató kiadványt
Fotó:  Terebesi Irén

Szem előtt tartva, hogy vegyes korosztályú közönségünk nem minden tagja fogyasztja feltétlenül online tartalmainkat, és ezért elkerülhette figyelmüket szavalóversenyünk, pár szóban bemutattam a díjazott Tóth Esztert.

A bájos fiatal hölgynek külön gratuláltunk legfrissebb sikeréhez: felvételt nyert a budapesti KIMI-be, a Budapesti Műszaki Egyetem Irodalmi Színpadából 1971-ben kinövő Szkéné, majd pedig a Pinceszínház egykori vezetője, Keleti István Művészeti Iskolájába, ahol megtanulhatja majd a színészmesterség alapjait.

Haják Szabó Mária megemlítette, úgy hallotta, a színészek keleten születnek.  Az tény, hogy a teljesség igénye nélkül a néhai Benkő Géza, Tóbiás Szidi  a pozsonyi Astorka színművésznője, Dino Benjamin a budapesti Vígszínház fiatal színművésze, Zamatócky Florianna, a Miskolci Nemzeti Színház énekesnője is a királyhelmeci gimnázium diákjai voltak.

Királyhelmec - ma7 - Tóth Eszter
Megkértem a Ma7 médiacsalád főszerkesztőjét, Molnár Juditot, elevenítse fel a szavalóverseny mozzanatait
Fotó:  Kasko Laura
Molnár Judit, felelevenítve a verseny kiértékelésének munkáját elárulta, hogyan is maradt meg a zsűri tagjaiban Eszter szavalata. Kiemelte, mennyire rácsodálkoztak, hogy bár ugyanazt a verset egy másik diáklány előadásában hallhatták már, Eszter teljesen más, különleges értelmezést adott neki. Elárulta, hogy a nyertesek kiértékelése előtti, a beérkezett szavalatok legkiválóbbjainak egyike Eszter előadása volt.

Molnár Judit azt az élményüket is felelevenítette, amit a versenybe benevezett Blanár Ábel, a királyhelmeci gimnázium másik tehetsége hetyke módon, izgalmasan előadott verse jelentett számukra.  

A főszerkesztő asszony azt kívánta Eszternek, hogy a megtalált színművészeti útján továbbra is nagyon szeresse a verseket. Úgy véli, amíg ennyire egyedien tudja azokat értelmezni, előadása mindig ajándék lesz közönségének.

Zárásképpen, a könyvutalványt és a fejhallgatót rejtő kazettát átadva azt kívánta neki, halljunk még nagyon sokat sikereiről a jövőben is.

Királyhelmec - ma7 - Tóth Eszter
Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője átadja a díjat Tóth Eszternek

Eszter az elmúlt hétvégén a Tompa Mihály szavalóverseny országos döntőjén is szerepelt Rimaszombatban, azt követően pedig közvetlenül Budapestre ment a kétnapos felvételi vizsgájára. Útjainak, megmérettetéseinek fáradalmait még ki sem pihenve, meglepetésünkre a legnagyobb örömmel tett eleget a Csemadok királyhelmeci alapszervezete felkérésének, és előadta Pilinszky János Ne félj! c. versét, ami a prózáról a költészetre váltva már az első megmérettetésben is sikert hozott számára. A megjelentek nagy tapssal köszönték meg neki az élményt.

Molnár Judit az előadáson túl azt is megköszönte Eszternek, hogy elhozta őket az ország keleti szegletébe.

A díj személyes átadása terelte a tettek mezejére a szerkesztőség tagjait. Évek óta tett ígéretüket egy ilyen apropóra felfűzve ellátogattak végre szívük csücskébe, a Bodrogközbe. Ahogy megtudhattuk, mindhárman többször is jártak már errefelé és csodálatosnak tarják a tájat. Haják Szabó Mária nagyon szépnek véli ezt a vidéket, és szerinte tehetséges, dolgos, szorgos, törekvő emberek lakják. Ahogy mondta, azt tapasztalta, hogy a keleti ember nagyon meg tudja fogni a munka végét, talán éppen azért, mert jobban meg kell dolgoznia mindenéért. Úgy véli, csupán idő kérdése a felzárkózás és játszva lehagyjuk majd az ország nyugati felét.

Királyhelmec - ma7 - Tóth Eszter
Molnár Judit bemutatja a Ma7 mádiacsalád 5 éves történetét
Fotó:  Pakosta Andrea

A főszerkesztő asszony elmesélte a Magyar7 hetilap és a Ma7 médiacsalád megszületésének történetét az ötlettől a rögös útvesztőkkel terhes megvalósításán át egészen a csapat összeállításáig. Kitért arra is, hogy a járványidőszakot megelőzően rengeteget utaztak,

mert az olvasóikkal való közvetlen kapcsolattartást nagyon fontosnak tartják, a beszélgetésekből sok visszacsatolást kapnak, ami segíti a csapatot a töretlen fejlődésben.

Elmondta, hogy sokunkhoz hasonlóan a szerkesztőségünket is visszavetette lendületében a covid időszaka, de az elmúlt évben a vezetőség tudatosan törekedett arra, hogy megtalálja a módját az újabb személyes együttléteknek. Így született meg pár hónapja a Konzervatív esték ötlete is, ami egyelőre ugyan csak Komárom és Dunaszerdahely vonzáskörzetére terjedt ki, de mint megígérték, az ősz folyamán a keleti olvasóiknak is elhozzák ezen esték tartalmas élményét.  Molnár Judit azt is elmagyarázta, médiacsaládunk miért is tartotta fontosnak kezdetektől fogva a több lábon állást, azaz a zászlóshajóként, nyomtatott formában megjelenő hetilapunk mellett miért fektetünk külön hangsúlyt a honlapunkon megjelenő különböző podcastjaink mellett a videós tartalmainkra is.

Somogyi Szilárd e találkozóra egy konkrét témájával, a nevesítetlen földek kérdéskörével készült.

Az erről szóló cikkein túl, most részletesen is elmagyarázta a jelenlévőknek a ma7.sk főoldalán állandó jelleggel megtalálható adatbázisban való sikeres keresés fortélyait. A kötetlen beszélgetés során örömmel hallgatta egy királyhelmeci nyugdíjas hölgy sikertörténetét, aki ennek a lehetőségnek köszönhetően már elkezdte az apai nagyapja után az adatbázisunkban megtalált 8 hektárnyi földje örökösi igényének ügyintézését.  

ünnepelj verssel
Tóth Eszter ádesanyja (B), Molnár Judit föszerkesztő és osztályfőnöke, Kasko Laura (J) társaságában
Fotó:  Pakosta Andrea

A szerkesztőség a királyhelmeci közönségétől is kapott hasznos visszajelzéseket, meglátásokat, élményeket, történeteket és hálás köszönetük mellett legszívesebben akár egész éjfélig elcsevegtek volna még a Csallóköz szívéből érkezett vendégekkel, ha a múzeum épületét nem kellett volna bezárni. Akár ugyanezen történelmi falak közé, akár más helyszínre, de a keletiek szeretettel várják vissza a Ma7 stábját, már csak azért is, hogy legközelebb az Ung-vidékiek azon népes csapatával is találkozhassanak, akik most a budapesti VB-válogató focimérkőzést követően maradtak még kicsit ünnepelni a magyar fővárosban…

Királyhelmec - ma7 - Tóth Eszter
Galéria
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.