2023. január 9., 19:38

Zene, tánc, játék és sok-sok süti Nagykéren – KÉPEKKEL

A hagyományos újévi táncházat és kalácssütő versenyt először 2005-ben rendezte meg a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének Nagykéri Alapszervezete. Idén tehát már nagykorúvá érett a rendezvény, ám január 7-én még „csak” a 17. születésnapját tarthatták meg, ugyanis a járványügyi korlátozások miatt az elmúlt két esztendőben nem ünnepelhettek közösen a helyiek és a környékbeliek. A 60 féle finomság azonban mindenkit mindenért kárpótolt.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-12
Galéria
+50 kép a galériában
17. Hagyományos újévi táncház és kalácssütő verseny, Nagykér
Fotó: Lacza Gergely

A jó bornak ugye nem kell cégér, a jó rendezvénynek meg nem nagyon kell reklám.

Ahogy a régi időkben, most is úgy terjedt az esemény híre: amikor döntés született az időpontról, aznap már az egész falu tudta, másnapra a környék is.

A két év kihagyás ellenére nem nagyon kellett reklámozni az interneten, és a hirdetőoszlopokat, reklámfelületeket sem kellett teleaggatni a plakátokkal. A nagy kultúrház asztalai közül egy sem maradt üresen, a táncparketten mindig ropták a táncot, vagy ha nem szólt a zene, akkor is történt valami.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-11
17. Hagyományos újévi táncház és kalácssütő verseny, Nagykér
Fotó:  Lacza Gergely
Amikor meghirdettük a versenyt, már mindenki tudta, mi a dolga, tehát a rendezvény lényegében megszervezte saját magát, annyira »be van járatva«, megvan a menete, a protokollja”,

tudtuk meg az újévi akció fő szervezőjétől, Kanyicska Ilonától, aki elárulta, hogy az idei mustrára 45 jelentkező 60 féle kalácsa, süteménye, fánkja, pogácsája, stanglija, perece és még ki tudja hányféle finomsága érkezett, ami ugyan nem rekord (az 52), de mindenképpen széles felhozatalnak tekinthető, hiszen első alkalommal csupán tizennégyen sütöttek. Most azonban ezt már nem is kell kérni az emberektől, hiszen hagyománnyá vált a sütés. Ezeket a hölgyeket és ritkábban az urakat (idén egyet) a szervezők a tombolajegyek bevételéből egynapos kirándulással honorálják.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-05-kanyicska-ilona
Kanyicska Ilona
Fotó:  Lacza Gergely

A rendezvény Lőrincz Natália szavalatával kezdődött, az ifjú hölgy József Attila Betlehemi királyok című versét mondta el. Ezt követte a 25 éves jubileumát ünneplő nagykéri Mórinca néptáncegyüttes kis táncosainak lélekkel teli és vidám műsora. Az együttesben már a 2005-ben fellépett fiatalok gyermekei is táncolnak. Öröm volt látni, hogy egykori mórincás családok két hónapos, féléves gyermekükkel jöttek el újra a rendezvényre, azt bizonyítván, hogy annak komoly közösségépítő ereje van. A kezdetekkor a Mórinca volt a rendezvény fő inspirátora is egyben, mivel a szervezők szerették volna minél több alkalommal megmutatni a nyilvánosságnak az akkor még csupán pár éve működő tánccsoportot. A jelenkori mórincásokat Száraz Kurcsa Erzsébet és Szabó Szilvia tanítónők készítették fel.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-02-lorincz-natalia
Lőrincz Natália
Fotó:  Lacza Gergely

A táncházat a nagykériek körében már jól ismert Farkas Gábor „Lupi” vezette, aki a nagykériek koreográfusa is volt egyidőben. Idén táncos párjával, Ragula Dalmával segítették a táncházba bekapcsolódni vágyókat, de senkit sem kellett noszogatniuk, ugyanis az óvodáskorú csöppségektől a nyugdíjasokig szívesen ropta a táncot minden korosztály, kora estétől majd éjfélig.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-03-morinca
Mórinca
Fotó:  Lacza Gergely
Nagyon örülünk, hogy ilyen nagy a zsivaj, mert az azt jelenti, hogy nagyon sok gyerkőc van jelen, és ezt nagyon-nagyon jó mindig látni. Szeretünk ide jönni, s ha a jóisten lenéz ide Nagykérre, akkor biztosan elmosolyodik, mert nagyon sok jó ember van itt. Mindenhol vannak viták, perpatvarok meg mindenféle dolgok, de hogy ez a rendezvény itt tizenhetedszer létrejöjjön, és a Mórinca is sok-sok éve működjön, ahhoz nagyon sok ember szeretete és áldozata szükséges, és az itt megvan Nagykéren. Ezt mindig nagy öröm látni, de sok minden más miatt is nagyon szeretünk ide jönni”,

fejezte ki örömét Lupi, majd a Pengő zenekar kíséretében egy csallóközi egyveleggel elkezdődött a táncház.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-08-farkas-gabor-lupi
Farkas Gábor „Lupi”
Fotó:  Lacza Gergely

Az első „forduló” után ügyességi játékra invitálták a legkisebbeket. Hat bátor versenyző még a zsűri értékelése előtt belekóstolhatott az idei kalácsokba, a játék lényege azonban az volt, hogy a morva kalácsot a széken elhelyezett tányérról a kéz használata nélkül, lényegében csak az ajkak és a fogak segítségével lehetett elfogyasztani. Természetesen az lett a győztes, aki minél hamarabb „eltüntette” a kalácsot, de azért mindenki kapott ajándékot.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-29-kalacsevo-verseny
Kalácsevő verseny
Fotó:  Lacza Gergely

A vendégsereg asztalaira ekkor már felszolgálták a zsíros kenyeret, a forralt bort és a teát. Persze a legtöbben a kalácsokat szerették volna megkóstolni, mert a nagykéri finomságoknak párjuk nincs széles e határon. (Mint később kiderült, a tapasztalt nagymamák mögé már a fiatalabbak is felzárkóztak, ezt a díjazottak névsora is alátámasztotta.) A kalácsokat azonban objektív okok miatt csak a zsűrizést követően tálalhatták fel a rendezvény közönségének.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-13
17. Hagyományos újévi táncház és kalácssütő verseny, Nagykér
Fotó:  Lacza Gergely
A táncház második köre után kezdődött a kihagyhatatlan „kukoricakomp” torony építése, amikor is a kukorica csutkájából rácsszerű tornyot építenek a 2-3 tagú csapatok.

A legbiztosabb módszer erre az, hogy két csutkát helyeznek el párhuzamosan, majd arra merőlegesen megint kettőt raknak, ami által egyre magasodik az építmény. Azonban a csutkák nem gyári szabványúak, így gyakran összeomlik a torony, ha az egyensúly megbillen, s aki látszólag – stílszerűen mondva – toronymagasan vezet, annak egy szempillantás alatt összeomolhat a tornya. Erre nem kevés példa akadt szombaton is. A tornyok magasságát egy seprűnyéllel mérik meg, s akinek a csíkját a legmagasabbra festik a nyélen, értelemszerűen annak a legmagasabb a tornya, s egyben az a győztes. Amikor valamelyik évben elmaradt ez a játék, a gyerekek sírva rótták fel azt a szervezőknek. Azóta kihagyhatatlan.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-35-komprakas
Komprakás - a győztes csapat
Fotó:  Lacza Gergely

Szintén népszerűnek bizonyult a székes játék, amely során eggyel több versenyző van a „küzdőtéren” mint szék, s ha a banda belehúz, a gyerekek a székek körül járnak körbe. Amikor a zenekar elhallgat, az apróságok helyet foglalnak a székeken, s akinek nem marad szék, az kiesik a játékból. Végül csak egy szék marad két versenyzőre. Ezután dől el, ki nyeri meg a versenyt.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-38-szekes-jatek
Székes játék
Fotó:  Lacza Gergely

A táncházas rendezvény fő „műsorszáma”, a sütemények kiértékelése. Ezúttal is édes és sós kategóriában díjazták az első három helyezettet, de idén különdíjakat is kiosztottak. A sós sütemények közül Száraz Betti tejfölös pogácsája vitte el a prímet. Második lett Kazán Zsuzsanna niva sajtos pogácsája, harmadik pedig Gyepes Andrea juhtúrós lepénye. A különdíjas Hulala Ilona káposztás pogácsát sütött. Az édes kategóriában Kovács Brigitta kakaós fonott kalácsa kapta a legtöbb pontot. Az ezüstérmes Száraz Magdolna lett morva kalácsával, harmadikként pedig Liszi Aranka végzett szilvalekváros hájas süteményével. Különdíjat kapott Száraz Réka flódnija. Egyetlen kalácssütő sem ment haza üres kézzel, hiszen mind a 60 remekbe szabott sütemény készítője ajándékcsomagot kapott.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-47-a-dijazottak
A zsűri és a díjazottak
Fotó:  Lacza Gergely

A rendezvény utolsó részében a tombolajegyek kihúzására került sor két részletben. A helyi és környékbeli vállalkozók, szervezetek, családok, magánszemélyek egyaránt ajánlottak fel díjakat, mások pedig komplett tombolakötegek (például az egyik százas sorozat) megvásárlásával támogatták a rendezvényt. Az ötven önkéntes szorgos munkája mellett a rendezvény megszervezéséhez az önkormányzat és a helyi szervezetek is segítő kezet nyújtottak. Mészáros Róbert „Meszo” már a kezdetek óta a saját cuccán hangosítja az akciót, természetesen ingyen.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-10-pengo-zenekar
Pengő zenekar
Fotó:  Lacza Gergely
Az a célunk már 18 éve, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a peremvidéken élő magyarságot, a generációkat, és tudjunk úgy ünnepelni, szórakozni, táncolni, mulatni, mint valamikor réges-régen. Nem hittem én akkor, 2005-ben, hogy ez a rendezvény egyszer »felnőtté válik«, de annál nagyobb most az örömöm. Bízom benne, hogy azt a jókedvet, ami itt sugárzik az emberekből, magunkkal tudjuk vinni az egész évben”,

mondta végül Kanyicska Ilona.

17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-25
17. Hagyományos újévi táncház és kalácssütő verseny, Nagykér
Fotó:  Lacza Gergely
17.-hagyomanyos-ujevi-tanchaz-es-kalacssuto-verseny-nagyker-01
Galéria
+50 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.