2018. október 13., 12:25

Van egy kocsi, jó forog a kereke... A roma kultúráról másképp

A dunaszerdahelyi NFG klubban került sor október 12-én este egy érdekes beszélgetésre a roma kultúráról, a mai romák életétéről. A devecseri Fláre Beás zenekar tagjai beszéltek mindennapjaikról, értékrendjükről, gondjaikról, örömeikről. A rendezvény, amely egy nagyon jó hangulatú koncerttel ért véget, a dunszt.sk online kulturális magazin szervezésében valósult meg.

Roma kultúra
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

A két és fél éve működő honlap a legtágabb értelemben vett kultúrával foglalkozik: a film-, könyv-, képzőművészeti és színházi kritikáktól kezdve a kultúrpolitikai és filozófiai témákig, mondta el Beke Zsolt, a dunszt.sk főszerkesztője.

„Tavaly elindítottunk egy rendezvénysorozatot, hogy a honlap mellett élőben is találkozhassunk az érdeklődőkkel. Három estet szerveztünk, egyet a dzsesszköltészetről, egyet a képzőművészetről és volt egy a színházról, mindhárom alkalommal Dunaszerdahelyen. Ebben az évben ez az első ilyen rendezvényünk. A Mediawave és a Na'Conxypan Polgári Társulások voltak a társszervezőink, az ő javaslatukra hívtuk meg a Fláre Beás zenekart.”

A beszélgetésben sok szó esett a roma és nem roma emberek közötti különbségekről. Kiderült az is, hogy ez a kisebbség számos, különböző kultúrájú, szokású és mentalitású csoportra rétegződik, amelyek közös megítélése nem helyénvaló. Általánosságban romákról beszélni nem is lehet, mert annyira különböznek egymástól. A jelenlévő együttes tagjai beás cigányoknak vallják magukat. Számukra a család rendkívül fontos és komolyan veszik a többségbe való beilleszkedést is, mindamellett, hogy kultúrájukra rendkívül büszkék.

Fláre Beás zenekar
A Fláre Beás zenekar autentikus, elsősorban beás cigány zenét játszik immár 27 éve, Veszprém megye cigány folklórjának legkiemelkedőbb képviselőjeként. Tagjai beás cigány fiatalok Devecserből, Borsodpusztáról és Somlószőlősről, akik mindannyian családjaikból öröklött tehetséggel vannak megáldva, melyet kitartó gyakorlással, nagy lelkesedéssel mára magas színvonalú, zenei élményt adó különleges produkcióvá érleltek.

Fotó:  Szabados Kati

Roma kultúra
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.