2019. október 17., 06:44

V. Ág Tibor Napok a Zobor alatt

Ág Tiborra, a Felvidék kiemelkedően nagy népzenekutató tudósára emlékeznek a Zoboralján az ötödik Ág Tibor Napokon. A népi kultúrában gazdag rendezvénynek ezúttal Barslédec ad otthont október 18-20 között.

agtibornapok1.jpg
Fotó: Szabados Kati

Ág Tibor az 1950-es években indult a rejtett népdalkincsek nyomába a Zoboralján, bejárva Gerencsért, Lédecet, Zsérét, Kolont, egészen Martosig.

Ág Tibor munkásságának eredménye az, hogy a Felvidék hagyománykultúrájába a dal- és a zenei örökséget becsülettel feltérképezte.

Az ő emlékére rendezi meg a már hagyományossá váló Ág Tibor napokat a Zoboralján. Az idei ünnepségre Barslédecen kerül sor.

Bencz Margit, a Csemadok Gímesi Alapszervezetének elnöke elmondta portálunknak,

igyekeznek évente más helyszínen megszervezni az Ág Tibor Napokat, hiszen az egész Zoboralját be szeretnék vonni ebbe a rendezvénybe.

Október 18-án, pénteken, este 20 órakor Pataky Ádám koncertjével veszi kezdetét az ötödik Ág Tibor Napok. Szombaton délelőtt tíz órától az érdeklődők kirándulást tesznek a gímesi várba, amely a Forgách család ősi birtoka, a várromot a család a 19. századig lakta. Délután kettőtől megtekinthető az emlékház néprajzi gyűjteménye, ahol a textíliák és viseletek mellett használati tárgyakat is kiállításra kerülnek. Két órakor száll fel a Szent Korona Hőlégballon, a Zoboralján ezidáig még nem volt látható a hőlégballon – tette hozzá Bencz Margit.

A program fő része szombaton az Ág Tibor Napok Gálakoncertje, amelyen fellépnek a Zoboralja hagyományőrzői, szólistái. A Lédeci Hajnalkert Hagyományőrző Csoport, a Menyhei Éneklőcsoport, az  Ahai Kordon Férfi Éneklőcsoport, a koloni alapiskolások és a  Kubók gyermek néptáncegyüttes, amely éppen egy évvel ezelőtt alakult meg. Mesét mondanak Baráth Ádám, Bencz Lenete és Bencz Zsolt, szólót énekel Száraz Réka és Nagy Viktor, vendégként pedig Varga Zarándot láthatja a közönség. A gála után fellép Ág Tibor lányának együttese, a Váli Levenyüle Együttes, valamint a Nicki Fergeteg Néptánc Egyesület, akik a Rábaközből érkeznek Lédecre. Az Ág Tibor Napok állandó fellépői, a Ghymesi Igricek is ad koncertet, az este táncházzal zárul.

Vasárnap a katolikus templomban szentmisével ér véget a rendezvény.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.