2021. március 11., 20:06

Új vezetője van a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetnek

Érzékeny veszteség érte a felvidéki magyarságot Huszár László halálával, aki egész életét a kultúrának szentelte, s az utóbbi évtizedekben az értékmentésre szakosodott Szlovákiai Magyar Művelődéi Intézetet vezette. Az árván maradt intézmény élére Takács Ottó került, aki számára nagy kihívás folytatni és méltóképpen továbbvinni azt a felbecsülhetetlen értékű munkát, amit elődje nagy szívvel, teljes odaadással és hatalmas teherbírással végzett.

Köteles László, a Csemadok alelnöke, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatótanácsának elnöke portálunknak elmondta, azért esett a választásuk éppen Takács Ottóra, mivel ő hosszú évekig dolgozott az intézetben, annak tevékenységét kellően átlátja és folytatni tudja a Huszár László által elkezdett munkát.

„Az új vezető kiválasztása azért is volt sürgető feladat, mert most kell elszámolni a tavalyi évvel az adóhatóság felé. Persze elég nehéz elképzelni, hogy minden ott folytatódhat, ahol megszakadt, de igyekszünk minden egyes szakterületre kinevelni olyan munkatársakat, akik a saját munkakörükben a maximumot nyújtják, mert ezt az értékes munkát, amit az intézet kifejt, tovább kell folytatni. A felvidéki magyarság szellemi értékeit tovább kell gyűjteni és őrizni” – fűzte hozzá.

Biztosítani az anyagi hátteret

Takács Ottó vezetői munkáját azonnal a tavalyi év könyvelésének zárásával kezdte, hogy az adóbevallást március végig le tudják adni. Ezen kívül a folyóban lévő ügyeket is intézni kell, értve ezalatt a programokat, a pályázatokat és a rendezvények szervezését, amennyiben ez még az idén lehetséges lesz. Az új igazgató számára ez a munka nem ismeretlen, hiszen 19 évig dolgozott az intézetben, tavaly került a Csemadok központi irodájába.

Igazgatói megbízatásom négy évre szól és a legnagyobb kihívás az intézet anyagi körülményeinek biztosítása lesz.”

„A felvidéki értéktár, a gyermekszínjátszó és bábos, valamint népzenei mozgalom terén végzett munkát is folytatni fogjuk. Ebben a járványos időben ez igencsak nehézkes, hiszen a nagy rendezvények megtartása tavalyról átcsúszott idénre, de még most sem tudjuk, mikor tudjuk ezeket megrendezni.”

A pályázott pénzösszegek megérkeztek és december végéig kaptunk haladékot, hogy ezeket elköltsük, vagyis a rendezvényeket megpróbáljuk tető alá hozni. Bízunk benne, hogy legkésőbb nyáron vagy ősszel, amikor a gyermekek visszakerülnek az iskolákba és tudnak darabokat próbálni, ez sikerülhet”

– mondta el portálunknak.

Arra a kérdésünkre, hogy a munkatársakat meg tudják-e tartani, az új igazgató úgy válaszolt, hogy a megszorítások miatt egy kollégától meg kellett válniuk, de a többieket megtartották. A jövőben, ha lenne rá keret, egy gazdasági munkaerőt és programszervezőt is szeretnének felvenni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.