2019. október 6., 15:46

Új emlékalbum Felvidék és Kárpátalja hazatéréséről

Babucs Zoltán hadtörténész Somorján mutatta be legújabb kötetét, s beszélgetett el a jelenlévőkkel az első és a második bécsi döntés időszakáról.

emlékalbum
Médialapozó
Fotó: Búss Attila

A  szerzőnek már a második könyve jelent meg a Felvidék hazatéréséről. Mint mondta, az első kötet kiadása után olyan sok megkeresést kapott, annyi ember ajánlotta fel számára régi családi fotóit, hogy kötelességének érezte egy új könyvben ezeket is bemutatni.

Az új kiadvány Felvidék mellett Kárpátalja hazatérését is bemutatja.

Ahogy az este folyamán elhangzott, örömteli lenne, ha az iskolákban a diákok ezekből a könyvekből tanulnának, s nem a csehszlovák nézőpontot ismernék csak meg.

A mai napig megszállásról beszélnek, miközben – ahogy a könyvben is látható számos fotón – igazi örömünnep várta a magyar honvédeket.

Hogy miért is kell a bécsi döntések időszakával foglalkozni, azt kiválóan példázza a történet, amelyet az író osztott meg a jelenlévőkkel.

Fotó:  Búss Attila

Babucs Erdélyben járva egy temetőben meglátott egy sírfeliratot: született 1920-ban, meghalt 1996-ban, élt négy évet. Először nem tudta mire vélni, később tudatosult benne: ennyi idő adatott meg annak a székely embernek, hogy Magyarországon élhessen. Ez az emlékezete Erdélyben a négy esztendőnyi „kis magyar világnak”.

Az értékes és hiánypótló kiadványt nemcsak fotókkal, hanem anyagilag is sokan támogatták. Több felvidéki adakozó is akadt, többek között Somorja önkormányzata, s az a Falath Zsuzsanna, akit nemrégiben egy nagy port kavart őszinte interjúja miatt kis híján eltávolítottak a Pozsonyi Városi Múzeumtól.

A könyv bemutatja Felvidék és Kárpátalja visszatérésének lefolyását, ismertetve azokat a konfliktusokat is, amelyekről általában kevesebb szó esik.

A kivonuló szlovák és cseh katonák még utoljára megsarcolták a településeket, sokszor felesleges károkat okoztak. Volt, ahol a részeg katonák fegyvereinek célpontja a közvilágítás volt, máshol pedig a magyar honvédek fogadására készült díszítést rongálták meg.

Alig jelent meg az új kötet, már újabb fotók érkeztek a szerzőhöz. Ha továbbra sem lankad az érdeklődés, könnyen lehet, hogy egy harmadik albumban majd ezeket is megtekintheti az olvasó.
emlékalbum
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.