2018. november 26., 12:09

Tavaszi szél vizet áraszt, … 2018

Az országos népdal- és népzenei vetélkedő döntőjére november 24-én került sor a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében. Ettől az évtől kezdve a rangos vetélkedő a Papp Sándor emlékverseny alcímet viseli. A 2018-as megmérettetésen hét Arany pávát is kiosztott a zsűri.

Tavaszi szél... 2018
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

 A verseny előtt szomorúan hangzott fel a résztvevők éneke. Kezükben mécsessel, énekelve rótták le kegyeletüket a 2017-ben elhunyt Papp Sándor fényképénél. A Szlovák Rádió Magyar Adása majd a Pátria Rádió egykori főszerkesztője még rádiósként kötelezte el magát a népművészeti műsorok mellett, évekig aktív résztvevője volt a különböző országos rendezvények szervezésének.

Nevével egybeforrt a Tavaszi szél vizet áraszt,... verseny, amelyet 2000-től kétévente hívott életre, ezzel is gazdagítva az országos fórumok palettáját. Az iránta való tiszteletből kapta meg a vetélkedő a Papp Sándor emlékverseny alcímet.

Fotó:  Szabados Kati

A Csemadok indította útjára

„A Tavaszi szél vizet áraszt… népdal- és népzenei verseny a hetvenes évek elején a Csemadok Központi Bizottsága szervezésében indult. A 89-es rendszerváltás után a rendezvény megszűnt, évekig hasonló versenyt nem is hirdettek. Ezután a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya további társrendezőkkel együtt 1997-ben meghirdette a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedőt. 2000-ben pedig a Minority Polgári Társulás égisze alatt újra indult a Tavaszi szél. Azóta, páratlan években az előbbi, vagyis a Bíborpiros szép rózsa, páros években pedig a Tavaszi szél vizet áraszt,… népdal- és népzenei vetélkedő zajlik.” – mondta el a rendezvény főszervezője, Papp Tímea.

Pék zoltán, Méry Margit
Fotó:  Szabados Kati
Pék zoltán, Méry Margit

A Minority Polgári Társulás

A társulást 2000-ben alapította Papp Sándor, célja a magyar kultúra ápolása, a hagyományok továbbvitele lett. A társulás által szervezett rendezvények hanganyagáról eddig nyolc CD jelent meg. „Idén újítottunk, DVD-t adunk ki, hogy a csoportok ne csak hallják a hangjukat, de lássák is magukat. Fő tevékenységünk a Tavaszi szél szervezése, de emellett vannak nótaműsoraink, operett gáláink is, ahol az amatőr énekeseket igyekszünk bemutatni.”

Idén sokan neveztek be a keleti országrészről

Papp Tímea azt is elmondta, hogy nagyon sok jelentkező volt idén, a keleti járásokból is több mint tíz csoport küldte el a jelentkezését, és közülük a négy legjobb jutott be a döntőbe. „Szomorúan vettük tudomásul, hogy idén a zoboralji csoportok nem képviseltették magukat, de a Csallóközből vannak szép számban és Mátyusföldről is jöttek versenyzők.” 

Birinyi József (bal oldalon, álló sor), szólisták, csoportvezetők
Fotó:  Szabados Kati
Birinyi József (bal oldalon, álló sor), szólisták, csoportvezetők

Papp Sándor emlékdíj

A döntőbe közel harminc csoport került be. A verseny szervezését azután kezdték, mikor értesültek a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának a jóváhagyásáról. A versenyfelhívás augusztusban került ki, a jelentkezési határidő október nyolcadika volt. Az elődöntők Királyhelmecen és Padányban valósultak meg, ezeken Méry Margit látta el a versenyzőket szakmai tanácsokkal.

Idén Papp Sándor emlékverseny az alcíme a vetélkedőnek. „Alapítottunk egy különdíjat, amelyet olyan csoportnak szeretnénk adni, amely évtizedek óta viszi tovább a hagyományokat, tagjai ismerték és együttműködtek Papp Sándorral.” – tette hozzá Papp Tímea.

Az imregiek táncoltak is
Fotó:  Szabados Kati
Az imregiek táncoltak is

A Papp Sándor emlékverseny különdíját, a Papp Sándor Emlékdíjat az Imregi Hagyományőrző Csoport vihette haza. Színvonalas énekük mellett szemet gyönyörködtető viseletük, valamint rövid karikázójuk is élményszámba ment.

Az éneklőcsoportok kategóriájában volt a legtöbb versenyző

A versengés öt kategóriában folyt: szólóénekesek, éneklőcsoportok, a népi hangszeren játszó szólisták, a népi hangszeren játszó együttesek és a 15. életévüket be nem töltött szólóénekesek kategóriájában. A döntőt elődöntők, válogatások előzték meg. Az elmúlt évfolyamokban, 2014-ben vagy 2016-ban aranypávás vagy arany minősítésben részesülő szólisták és csoportok egyenes úton jutottak a döntőbe. Idén rekordszámú versenyzőt kellett meghallgatnia a hattagú bíráló bizottságnak.

Tám Dóra
Fotó:  Szabados Kati
Tám Dóra

A bírálók között három hazai és három anyaországi szakember volt

A zsűri elnöke, Birinyi József népzenekutató volt, aki a KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének a társelnöke is. A zsűri tagjai Méry Margit néprajzkutató, Bodonyi András népzenész, Németh Imre zenész, zenepedagógus, Dévai János a Magyar Rádió népzenei szerkesztőségének egykori vezetője és Alföldi Borus István, a Bartók Rádió egykori főszerkesztője volt.

Zsoldos Viktória
Fotó:  Szabados Kati
Zsoldos Viktória

Az országos döntőn huszonnyolc produkciót kellett kiértékelni

A versenyen 26 felvidéki szólista, illetve csoport, valamint két magyarországi népdalkör mérettette meg magát. A citerazenekarok, éneklőcsoportok és két felnőtt szólóénekes mellett gyermekcsoportok és fiatal szólisták is színpadra álltak.

Hájos Zoltán, Sarló citerazenekar
Fotó:  Szabados Kati
Hájos Zoltán, Sarló citerazenekar

 Az országos döntőn Dunaszerdahely város polgármestere, Hájos Zoltán is köszöntötte az egybegyűlteket. A délutánból estébe húzódó versengés szüneteiben a Felszállott a páva televíziós vetélkedő kategória győztese, a Pósfa zenekar szórakoztatta a résztvevőket . A  kiértékelés előtt a Minoity PT új elnöke, Pék Zoltán mondta el gondolatait:

„Fontos az, amit ezek a csoportok csinálnak, nemcsak régiós szinten, de egész országos viszonylatban, és fontos az ilyen találkozó, mint ez a mai. Állítom és vallom, hogy az ilyen lelkes amatőr csoportok nélkül nemcsak szegényebbek lennénk, de még inkább elvesznénk ebben a mai világban, amikor értékek tűnnek el. Hagyományaink ismerete, ápolása világítótoronyként igazít el minket a múltban, így sokkal könnyebben haladunk a jelenben és sokkal bizakodóbban tekinthetünk a jövőbe.” Pék Zoltán arra buzdította a versenyzőket, hogy hagyományőrző tevékenységük mellett minél több fiatalt szólítsanak meg.

Moore Emília,  Oravec Veronika
Fotó:  Szabados Kati
Moore Emília, Oravec Veronika

„Mikor Papp Sándor halála után Papp Tímea felkért az elnöki poszt elvállalására, rögtön igent mondtam. Két okból is. Egyrészt azért, mert 1976-ban életem első rádiós riportját a Tavaszi szél vizet áraszt országos döntőjén készítettem.” – magyarázta az új elnök. A második ok az a belső indíttatás volt, amely rádiós és televíziós munkásságát végigkísérte. Ahogy mondta, küldetésének tartotta a felvidéki népdalköröket, néptánccsoportokat, hagyományőrző együtteseket bemutató riportok készítését.

A néprajzkutató bízik a folytatásban

Pék Zoltán kiemelte és megköszönte Méry Margit néprajzkutató hosszú évtizedes, mai napig tartó aktív munkásságát, amellyel nagyon sokat segített a népzenei vetélkedő színvonalas megszervezésében is.

Kéknefelejcs Népdalkör
Fotó:  Szabados Kati
Kéknefelejcs Népdalkör

 „Nagy öröm volt számomra végignézni ezt a műsort, mert csodálatos volt látni, hogy a kisgyerekektől az idősekig mindenki hozta a saját tehetsége szerint azt, amit tanult, amit tud, és elnézve a fiatalokat, a kisgyerekeket, most már látszik, hogy lesz folytatás.” – fejezte ki örömét Méry Margit a verseny végén.

Kiemelkedő tehetségek bukkantak fel a fiatalok körében

A zsűri elnöke, Birinyi József szintén örvendetesnek tartotta, hogy a hagyományőrző régi együttesek mellett egyre több fiatal és gyermek jelenik meg a vetélkedőn. Közülük kiemelte a nagymegyeri gyermekcsoportokat és dunaszerdahelyi Varga Zarándot, aki korát meghaladó módon játszik különböző népi hangszereken. Zaránd  a mostani vetélkedőn furulyajátékát mutatta be, moldvai népzenét játszott korát meghazudtolóan magas szinten. Arany fokozatú minősítése mellé a KÓTA legmagasabb elismerését, az Arany páva díjat is megszerezte. A zenész fiún kívül egy másik fiatal szólóénekes, Zsoldos Viktória is különdíjban részesült az arany minősítés mellett. Mindketten meghívást kaptak a 34. Csutorás Népzenei- és Néptánctáborba Örkénybe.

Birinyi József, Varga Zaránd
Fotó:  Szabados Kati
Birinyi József, Varga Zaránd

Élménydús előadással lehet csak követőket szerezni

„Rendkívül örömteli volt, hogy sok fellépő előadásán lehetett érezni, hogy nemcsak megtanulták az előadott népdalt, de örömmel adják át, élményt szerezve a közönségüknek.” – mondta el értékelésében Birinyi József, és hozzátette, hogy a népdal, népzene szeretetét átadni, másokat megszólítani, követőket szerezni csak így lehet. „Így lesznek majd, akik ezt folytatják. Jókedvvel, jó szándékkal. Így örökségünk a ma élményével lehet a jövőnk alapja.”

Búzavirág
Fotó:  Szabados Kati
Búzavirág

Az Arany pávások

A rövid szakmai értékelés után a díjátadó következett. Nagyon sok arany minősítést, és KÓTA országos arany fokozatú minősítést vihettek haza a versenyzők, akik idén is kérhették a magyarországi KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége minősítését is. A felvidéki versenybe épp emiatt nevezett be két anyaországi csoport is. Térségi szinten a „megfelel, dicséretes és kiváló” fokozatokat lehet elérni, az országos szintű minősítésnél pedig bronz, ezüst és arany fokozatot. A legeslegjobbak Arany páva fokozatot érhetnek el.

A dunaszerdahelyi megmérettetésen hét Arany pávát osztott ki a zsűri. A két magyarországi csoport mellett Arany pávás lett Varga Zaránd, a Dió Héj Citerazenekar, valamint a Tiszta Forrás, a Gyöngyvirág és a Kéknefelejcs népdalkör.

Tiszta Forrás
Fotó:  Szabados Kati
Tiszta Forrás

Eredmények:
Sarló Citerazenekar, Nyárasd  - Arany (Tavaszi szél minősítés) -  Országos arany (KÓTA minősítés)
Rozmaring-ág citeraegyüttes, Szímő – Arany -  Országos arany
Dió Héj Citerazenekar, Diószeg - Arany - Arany páva
Moore Emília – Oravec Veronika, Szenc -  Bronz - Térségi dicséretes
Tám Dóra, Bacsfa - Arany - Térségi kiváló
Varga Zaránd Ágoston, Dunaszerdahely - Arany - Arany páva és különdíj: Csutorás népzenei tábor
Mihályi Annamária, Érsekújvár - Bronz
Zsoldos Viktória, Nagymegyer -  Arany -  különdíj: Csutorás népzenei tábor
Rezes Gyula, Szepsi - Arany
Bódis István, Béke -  Ezüst - Országos ezüst
Árvalányhaj, Királyhelmec -  Ezüst - Országos ezüst
Tiszta Forrás, Dunaszerdahely - Arany - Arany páva
Tardoskeddi Férfikar – Arany-  Országos arany
Bazsarózsa, Zétény - Ezüst - Térségi dicséretes
Almágyi Népdalkör – Ezüst -  Térségi dicséretes
Igricek Népdalkör, Nagymegyer -  Arany - Térségi kiváló
Fehér Akác Asszonykórus, Tardoskedd -  Arany
Cimbora – Béke-Sárosfai Népdalkör – Arany -  Országos arany
Pacsirta, Nagymegyer - Arany - Országos arany
Rozmaring citera és népdalkör, Szímő -  Arany - Országos arany
Búzavirág – Békei Női Népdalkör – Arany-  Országos arany
Gyöngyvirág Népdalkör, Szentmária -  Arany - Arany páva
Kéknefelejcs Népdalkör, Nagymegyer  - Arany -  Arany páva
Imregi Hagyományőrző Csoport - Arany - Országos arany, Papp Sándor Emlékdíj
A Csemadok Felsővámosi Éneklőcsoportja - Ezüst - Országos ezüst
Margaréta Népdalkör, Felsőpatony - Ezüst - Országos ezüst
Kenderszer Népdalkör Takácsi, Magyarország –nincs besorolás - Arany páva  
Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, Magyarország - nincs besorolás  -Arany páva

 

Tavaszi szél... 2018
+33 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.