2018. július 12., 17:26

Táborszervezéssel a népművészet komáromi felélesztéséért

Hiánypótló céllal rendezte meg a Tündérkert Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Tábort július 11. és 13. között párhuzamosan több helyszínen: a komáromi RÉV - Magyar Kultúra Házában, a Zichy-pontban, valamint a Tiszti Pavilon kistermében a Folkfészek népművészeti műhely és a Hárompatak Polgári Társulás. A naponta 8-16 óra között zajló népzenei, népi ének, néptánc és kézműves foglalkozásokra alap- és középiskolások, sőt, idősebb érdeklődők is jelentkeztek.

Tündérkert Tábor
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Népzene-, néptánc- és népi énekoktatás kézműveskedéssel színesítve

Csütörtöki látogatásunk során többen Korpás Évával népi énekeket tanultak, Gémesi Zoltán és Horváth Marika vezetésével ropták a néptáncot, Illés Gábortól a koboz- és furulyajáték kuliszatitkait lesték el, illetve Horsa István, a dél-komáromi Ördöngös Népzenetanoda oktatójának segítségével a vonós hangszerek kezelése terén mélyíthették el ismereteiket a táborozók. Közben Angyal Réka, Balázs Lilla és Szamek Lili kézműves foglalkozásaiba, népi játékaiba és sárkányeregetésébe is bekapcsolódhattak.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„A Folkfészket az általam irányított komáromi Feszty Árpád Kamara Néptáncegyüttes mellett idén januárban alapítottuk meg. Fel szeretnénk éleszteni a helyi népművészeti tevékenységet, például a Hárompatakkal együtt táncházakat is szervezünk. Illés Gáborral, a Hárompatak Polgári Társulás elnökével, illetve a Hárompatak együttes kobzos-furulyásával együtt ötlöttük ki e tábort. Elsősorban gyerekek részére, de Horsa Istvánhoz felnőttek is bejelentkeztek” – mondta el portálunknak Korpás György, az egyik főszervező.   

Azt is elárulta: a tábor 45 résztvevője napközben 4 csoportban dolgozik. „A foglalkozásvezetőkkel előre megbeszéltük, hogy mi mindent szeretnénk megtanítani a táborozókkal. Mivel a néptánc csoportba javarészt kezdők jelentkeztek, nekik széki táncokat oktatunk, amelyek a táncházmozgalom alappilléreit képezik. A népzenei csoportban pedig széki vonós zene sajátítható el. A többi foglalkozásvezetőre rábíztuk, hogy milyen ismereteket kívánnak átadni a jelenlevőknek.”

Korosztályokat és népművészeti ágakat kapcsolnak össze

A másik főszervezőtől, Illés Gábortól megtudtuk: szeretnék elérni, hogy a gyerekek tudatosítsák, a népművészet nem valami ódivatú, hanem manapság élő dolog, jól beépíthető a mindennapok tevékenységébe.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„Reméljük, hogy a népművészet iránti szeretetük felnőtt korukra is megmarad, s az elődeink által ránk örökített értékeket majd továbbadják a következő nemzedéknek. Sajnos, Komáromban az utóbbi években rendhagyó dolognak számít egy teljes körű népművészeti tábor rendezése, amit hagyományteremtő céllal hívtunk életre, s azt szeretnénk elérni, hogy ennek a következő években mindenképpen folytatása legyen. Bár korábban több néptánccsoport is sikeresen tevékenykedett városunkban, e kezdeményezések különféle okok miatt fokozatosan elsorvadtak. Igaz, hogy táncházakat rendeznek Komáromban, ám azokba többnyire a városon kívülről érkeznek érdeklődők. Ezen a sajnálatos jelenségen szeretnénk változtatni” – magyarázta nemes szándékukat.

Hozzátette: az Ördöngös Népzenetanodának is köszönhetően az utóbbi években Komáromban fellendülőben van a népzeneoktatás, de nem kapcsolódnak össze a különböző korosztályok. „Többéves folyamat eredményeként juthatunk el odáig, hogy a népzenét, népi éneket tanuló gyerkőcök a későbbiekben kiteljesedhessenek, illetve több korosztály rendszeresen együtt muzsikálhasson, táncolhasson és dalolhasson. E célból hoztuk létre a Folkfészek népművészeti műhelyt, amelyhez hasonló célkitűzésekkel csatlakozott a Hárompatak Polgári Társulásunk is”.  

Tudni kell, hogy hová nyúlnak vissza a gyökereink, és honnan építkezhetünk tovább

Az 1. és 2. nap végén összekeveredtek az egyes csoportokban napközben ismereteiket gyarapító táborozók, s egymásnak is megmutathatták, hogy milyen új zenéket, dalokat és táncokat tanultak. Az összénekkel párosuló záró táncház pénteken 16 órakor kezdődik, amikor majd a családtagjaiknak és a barátaiknak is bizonyíthatják, hogy milyen ismeretekkel gazdagodtak. A kézműves foglalkozásokon készült termékeket pedig folyamatosan közszemlére bocsátják. Egyébként ők eddig agyagozással, nemezeléssel, gyöngyözéssel és sárkányeregetéssel foglalkoztak. Hátra van még a fonás, szövés és makramékészítés.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„A 7 és 15 év közti táborozók tudásához mérten a kisebbeknek egyszerűbb, míg a nagyobbaknak komolyabb dalokat tanítok. Tájegységekre szétbontva: a hozzánk legközelebb álló csallóközi, továbbá gömöri és széki dalokkal ismerkedhetnek meg. Két magántanítványom is jelen van, sőt, már segítenek is nekem. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy egyre több gyerekkel, fiatallal szerettessük meg a népi kultúrát, s tudják meg, hogy hová nyúlnak vissza a gyökereink, honnan származunk és honnan építkezhetünk tovább” – fejtette ki Korpás Éva, Fonogram- és Harmónia-díjas népdalénekes.

Sajnálatos, hogy a lelkes szervezők hiába kértek, a Kultminortól egyetlen cent támogatást sem kaptak táborunk megvalósításához. „Az illetékesek azt válaszolták, hogy rendezvényünk nem válik a régió javára…(!) Ellenben ezúton is köszönetet mondunk Sebő Beátának, a komáromi városi hivatal szakdolgozójának és Varga Annának, a városi művelődési központ igazgatójának azért, hogy ingyen rendelkezésünkre bocsátották a Tiszti Pavilon-beli termet, valamint hasonló okból Fekete Gáboréknak, a RÉV tulajdonosainak és Kiss Rékáéknak, a Zichy-pont üzemeltetőinek!” – zárták tájékoztatásukat.

Tündérkert Tábor
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.