2019. augusztus 11., 13:48

Szinte minden bokor alatt népzene szólt Zsigárdon az elmúlt napokban

Augusztus 6-tól 10-ig tartott a gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral Zsigárdon. Mátyusföldről, Csallóközből, Pozsonyból, Rozsnyóról, Prágából, valamint Magyarországról is érkeztek érdeklődők szép számmal. A tábor a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál keretén belül valósult meg, csakúgy, mint a táborral párhuzamosan megtartott folklórfesztivál.

Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor Zsigárdon
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

A fő szervező a Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társszervező a Pro Traditione Zsigárd, Zsigárdi Polgári Társulás és a helyi alapiskola. A Kisebbségi Kulturális Alapba, a Bethlen Gábor Alapba és a megyére beadott pályázatokból befolyó összegekből tudták megvalósítani a tábort, illetve az azzal egyidőben zajló folklórfesztivált. Helybeli támogatók is hozzájárultak a sikeres lebonyolításhoz, köztük a falu önkormányzata is.

Kiss László főszervező kérdésünkre elmondta, a táborban idén 110 felnőtt és gyerek tanult táncolni vagy muzsikálni. Az oktatást összesen húsz zenész és táncos biztosította a különböző korcsoportokban. A táborban idén széki és zoboralji táncokat tanítottak. A gyerekekkel Bitter Péter és Fecske Renáta, az felnőttekkel Oláh Attila és Pataky Nóra foglalkozott. A táncoktatás zenei kíséretét Takács Ádám, Lelkes Tibor, Csoóri Sándor „Sündi“, Joó Bence, Lakatos Áron, Iván Péter, Iván András, Iván Zoltán és Álló István biztosította.

A zenészek hegedűn, brácsán és nagybőgőn tanultak. Lakatos Róbert, Mester László, Halmos Attila „ Csiga“, Árendás Péter és Hanusz Zoltán oktatták a népi hangszeres muzsikát. Ebben az évben palatkai és bodrogközi zenét tanulhattak a táborlakók. Idén is szép számú énekes csapat gyűlt össze Korpás Éva körül. Ők bodrogközi és mezőségi népdalokat tanultak.

Az oktatás kilenc helyszínen folyt, a Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ, vagyis a KIC minden szegletében valaki valamit elsajátított. Az udvaron a fák alatt, a szabadtéri színpad árnyékában, a kerti pavilonban muzsikáltak, a benti teremben táncoktatás folyt. A nyugdíjas klub udvaráról, a tájházból, a kultúrházból is jókedvű ének és népzene hallatszott ki napközben. A falubeliek a héten spontán utcai koncerteket is élvezhettek, hiszen a muzsikusok, énekesek jártukban-keltükben leálltak, és csak úgy, a saját örömükre rázendítettek.

 

Esténként a KIC színpadán neves zenészek, zenekarok adtak koncerteket, amelyek után hajnalig tartó táncházakon ropták a táncot  és szólt tovább a muzsika, az ének. Kedden a Rév, szerdán a Bazseva, csütörtökön pedig a Parapács zenekar és Agócs Gergely előadását láthatták nemcsak a táborlakók, hanem bárki, hiszen az esti koncertek már a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja részeként valósultak meg. A fesztivál első napján, augusztus hatodikán került sor a Pro Traditione-díj átadására is, amelyet idén Oláh Attila, a Csallóközi Táncegyüttes vezetője vehetett át.

A népdalénekesek között a legfiatalabb, Hlaváč Eszterke szeptemberben éri el a nyolcat. Először vett részt a táborban a jóhangú kislány, aki egyébként már négy éve táncol az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttesben, ősztől pedig hegedülni fog tanulni. Azt mondta, nagyon jól érzi magát és elmondja majd a táncos barátainak, hogy jövőre ők is jöjjenek. Hogy miért? „Mert itt mindent lehet tanulni, lehet hegedülni, táncolni és énekelni is.”

A fiatal népdalénekes Mórocz Virág, aki idén érettségizett a Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban Győrben és ősztől a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanul tovább, a kezdetektől jár a zsigárdi táborba. Virág, aki a Nemzeti Ifjúsági Kórus tagja is, a ma7.sk-nak elmondta, hogy tizenegy évvel ezelőtt jött először a táborba. „Először a Dunaággal, a tánccsoporttal jöttem, aztán később kialakult egy kemény mag és mi minden évben járunk. A Figurás Banda Sopronból, a Csali zenekar Somorjáról és Szerdahelyről vagyunk még jópáran. Nekünk ez a dátum pirossal van bejelölve a naptárban. Nagyon szeretünk itt lenni.“ A tábor már nem csak a népdalok, a néptánc szeretetéről szól, tudtuk meg Virágtól. „Közösségépítő szerepe is van ennek a tábornak. Semmi pénzért nem hagynánk ki, már egymásért sem.“ 

A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja a tábor énekeseinek és zenészeinek műsorával, valamint a Cimbaliband koncertjével és táncházzal végződött. A tábor szombaton zárta kapuit és lakói újabb életreszóló élményekkel és nem utolsó sorban sok új ismeretanyaggal, tánclépéssel, figurával, dallamokkal gazdagodva térhettek haza.

 

Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor Zsigárdon
+23 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.