2019. április 23., 16:00

Szent György-napi kultúrözön a Mátyusföldön

Ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Galántai Honismereti Múzeum április 24-én, szerdán. Szent György napja alkalmából a látogatók a múzeum kihelyezett kiállítóhelyein, a tallósi cölöpös vízimalomnál, valamint a taksonyi tájháznál művelődhetnek, ahol a hétvégén hagyományteremtő nyílt napot is tartanak.

img_2467.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A hagyományos paraszti társadalomban Szent György napja (április 24-e) jelentős nap volt, a néphagyomány ekkortól számítja a tavasz igazi kezdetét. A jeles nap alkalmából  színes, népművészeti programmal várják az érdeklődőket – tájékoztatta portálunkat Dömötör Alena, tárlatvezető.

Szerdán délelőtt 9-től a déli órákig várják a látogatókat a taksonyi tájházba, amelynek udvarán népi játékokat is ki lehet majd próbálni. Szent György nap alkalmából főleg iskoláknak hirdetik meg a programot, amelynek során a diákok megismerkedhetnek a taksonyi tájházzal és a tallósi cölöpös vízimalommal. Az interaktív tárlatvezetésen és a tájház részletes bemutatásán kívül hagyományos népi gyermekjátékokkal, feladványokkal, munkafüzetekkel, kifestőkkel várják a múzeumi kultúra iránt érdeklődőket.

Taksonyi tájház
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Taksonyi tájház

A tallósi vízimalom Szent György napján 10:00-től 18:00 óráig tart nyitva az iskolák és a nagyközönség számára egyaránt, nem marad el az izgalmas tárlatvezetés sem. Csölle Tibor, a cölöpös vízimalom gondnoka bármikor szívesen fogadja az idelátogatókat, akár ünnepnapokon is hajlandó kinyitni a kulturális műemléknek számító vízimalmot és előadást tartani az érdeklődőknek a malom valamikori jelentőségéről, valamint nem maradhat el a malomkerék lendületbe hozása sem, amit mindig külön örömmel fogadnak a gyerekek.

Csölle Tibor bemutatja a Tallósi cölöpös vízimalom történetét
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Csölle Tibor bemutatja a Tallósi cölöpös vízimalom történetét

A taksonyi tájház április 27-én, szombaton is interaktív tárlattal várja a látogatókat a tájházak napja apropóján. A Galántai Honismereti Múzeum gondozásában álló tájház nemzeti műemlék. Az utca felőli első szobában és a konyhában módosabb taksonyi gazda lakásának berendezése látható a 19. és 20. század fordulóján. A hátsó szoba enteriőrje az alföldi szlovákok (Tótkomlós) lakáskultúráját mutatja be, akik Taksonyon 1947-ben telepedtek le. Az utcai front festett felirata szerint a lakóházat Panyik Ferencné építtette 1847-ben.

img_2467.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.