2019. január 7., 20:37

Százd római katolikus temploma

Százd falut, mint neve is jelzi, szászok alapíthatták. Annyi bizonyos, hogy a már Szent István király idejéből ismert Hunt nemzetség tagjai voltak az első birtokosai. Első okleveles említése 1261-ből való, később mezővárosi jogokkal is bírt, és hetivására volt.

Százd római katolikus temploma
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A település első templomát a 13. században építtették a Hunt–Pázmány nemzetség tagjai, és a hagyomány szerint Szent László tiszteletére szentelték. 15. századi gótikus átalakítása óta védőszentje Szent Miklós. A mai templomon a román és a gótikus stílus jegyei egyaránt megtalálhatók. A szentély és a hajó sík mennyezetű, a sekrestyének azonban gótikus keresztboltozata van. Ezért feltételezhető, hogy a román kori templomnak a mai sekrestye volt a hajója. A gótikus stílus jegyei a mai hajó ablakai, a csúcsos diadalív és a déli oldal bejáratának maradványa.

A templom értékes elemei a freskók, amelyek a 14–15. századból származnak. Ezek mind a szentélyben, mind a hajóban két síkban találhatók. A diadalíven lévő freskók közül Szent Ferenc portréja a legjelentősebb, amely Giotto legszebb munkáira emlékeztet. A szentélyben egy korábbi és egy későbbi freskósor látható. A tizenkét apostolt ábrázoló képsor közül Szent Pál portréja a legszebb. A diadalíven Szent Ferenc portréjával szemben a templom védőszentje, Szent Miklós látható. Ezek a freskók a hagyomány szerint Nicolo di Tomasso olasz festő munkái.

Fotó:  Görföl Jenő

Százd római katolikus temploma
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.