Szavazatokkal segíthetjük az Andrássy-mauzóleum felújítását

2019. április 21., 08:30

A krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum is szerepel a VÚB Alapítvány kulturális értékeink megóvását célul kitűző versenyében, melynek győztese az idén 50 ezer eurót fordíthat felújításra. A betléri kastélyban különleges kiállítással és előadással biztatnak mindenkit arra, szavazatával segítsen, hogy az egyedülálló műemlék megújulhasson.

img_5484.jpg
Fábián Gergő
img_5484.jpg
Fábián Gergő
img_5475.jpg
Fábián Gergő
img_5474.jpg
Fábián Gergő
img_5480-jpg
Fábián Gergő
img_5488-jpg
Fábián Gergő
img_5492-jpg
Fábián Gergő
img_5493.jpg
Fábián Gergő
img_5506.jpg
Fábián Gergő
img_5535.jpg
Fábián Gergő
img_5509-jpg
Fábián Gergő
img_5513-jpg
Fábián Gergő
img_5518.jpg
Fábián Gergő
img_5524.jpg
Fábián Gergő
img_5532-jpg
Fábián Gergő
img_5531.jpg
Fábián Gergő
img_5499.jpg
Fábián Gergő
img_5523.jpg
Fábián Gergő
img_5500.jpg
Fábián Gergő
img_5527.jpg
Fábián Gergő
img_5529.jpg
Fábián Gergő
img_5542.jpg
Fábián Gergő
img_5450.jpg
Fábián Gergő
img_5447.jpg
Fábián Gergő
img_5448.jpg
Fábián Gergő
img_5459.jpg
Fábián Gergő
img_5460.jpg
Fábián Gergő
dscf8168.jpg
Fábián Gergő

A VÚB Alapítvány immár 10. évfolyamát hirdette meg a Szlovákia kincsei elnevezésű, kulturális értékeink megóvását, felújítását szorgalmazó versenyét, amelyben az idén 50 ezer euró a tét. A versenyben a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum is szerepel. Ebből az alkalomból a betléri kastélyban különleges kiállítást rendeztek, amelyen a mauzóleum, illetve Andrássy Dénes és Franciska történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Húsvét szombatján Barczi Gyula művészettörténész előadás keretében mutatta be a mauzóleum legértékesebb kincseit,

többek között azt a 265 drágakővel, többnyire gyémánttal díszített aranykelyhet, amely Franciska ékszereiből készült. A kelyhet állítólag azért készíttette Dénes, mert nem akarta, hogy felesége halála után az ékszereit más nő is viselje.

Bemutatták egyebek mellett a Dénes és Franciska ezüstlakodalmára készült karikagyűrűket, az ún. nagy krasznahorkai temetés alkalmával a grófné koporsóját díszítő gyászszalagot, illetve a többi szalag feliratait ismertető jegyzéket, valamint a mauzóleum ezüstből készült oltári kiegészítőit, gyertyatartókat, füstölőt és mindent, ami egy miséhez szükséges.

Általában a raktárban pihennek

Máté Tímea, a múzeum igazgatója lapunknak elmondta,

az előadással és a különleges kiállítással azt szeretnék elérni, hogy minél többen szavazzanak a krasznahorkaváraljai mauzóleumra a VÚB Alapítvány versenyében,

s felújíthassák az egyedülálló épületet. „Olyan tárgyakat mutattunk be a látogatóknak, amelyek általában a trezorban és a műtárgyraktárban pihennek. Ezek már hosszú évek óta nem voltak ilyen formában és ilyen mennyiségben bemutatva” – hangsúlyozta.

„Két hétre olyan tárgyak is előkerültek a raktárból, amelyek a krasznahorkai vár Franciska-múzeumából valók. Láthatunk itt festményeket, grafikákat, Franciska ruháját, a mauzóleum makettjét vagy azt a lóhere alakú órát, amelyet Dénes megállított, amikor Franciska meghalt, vagyis 1902. október 26-án, este 9 után. Ezek mostanában sajnos a raktárban vannak, reméljük, egyszer – minél hamarabb – visszakerülnek a krasznahorkai várba” – fűzte hozzá Máté Tímea.

Szombaton a kellemesen meleg, napos időjárás sok érdeklődőt vonzott a betléri kastélyba,

ahol a kiállítás mellett kísérőprogramokkal is várták a látogatókat, akik kézműves termékek között válogathattak, megtekinthették a régió kisállattartóinak kiállítását – amelyen a nyulaktól kezdve a pulykán át a galambokig többféle állat helyet kapott –, vagy egyszerűen csak sétálhattak egy nagyon a parkban.

Még lehet szavazni
A kiállított tárgyak április 28-ig tekinthetők meg, eddig tart ugyanis a szavazás a VÚB Alapítvány versenyén. Voksunkat a verseny honlapján adhatjuk le, a Betléri Múzeum pedig felajánlotta, hogy aki bemutatja a szavazáskor kapott ellenőrző kódot, az családjával díjmentesen tekintheti meg a krasznahorkaváraljai mauzóleumot.

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.