2018. november 19., 10:04

Rozsnyó – Szűz Mária mennybevétele templom

Rozsnyót német telepesek alapították a 13. században. Oklevél először 1291-ben említi Rosnaubana néven, ebben III. András Ladomér esztergomi érseknek adományozta a várost. 1340-ben városi kiváltságokat kapott. Luxemburgi Zsigmond király 1410-ben újból megerősíti a város szabadalmait.

Rozsnyó – Szűz Mária mennybevétele templom
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

A Szűz Mária mennybevétele templom a város plébániatemplomaként épült a 13. század végén, 1304-ben szentelték fel. A 15. század végén felújították, és a ’90-es években építették hozzá a Szent Kereszt-kápolnát, amely eredetileg bányászkápolna volt, s csak később nevezték el Bakócz-kápolnának a reneszánsz portál feletti felirat szerint (1516), rajta Bakócz Tamás címerével.

A plébániatemplom 1776-tól, a rozsnyói püspökség alapításától székesegyház lett. A templom eredetileg torony nélkül épült, a mai tornyot 1778-ban építették. Hajóját és szentélyét gótikus boltozat fedi. A templomban fennmaradt egy értékes táblakép 1513-ból, amelyet ma Rozsnyói Mettercia néven ismerünk (Szent Annát, Szűz Máriát és a kis Jézust ábrázolja). A kép hátterében a bányászok munkájának egyes szakaszait ábrázolták, a bánya kimérésétől az érc elszállításáig. Ez a korabeli bányászat legrégibb festészeti ábrázolása.

Fotó:  Görföl Jenő

Rozsnyó – Szűz Mária mennybevétele templom
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.