Növekvő látogatottság a Gömör-Kishonti Múzeumban

Virsinszky Tamás 2019. február 21., 11:28

A tavalyi évben összesen 18 593 látogatója volt a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumnak. Ez mintegy ötezres növekedést jelent az azt megelőző évhez.

A Gömör-Kishonti Múzeum épülete Fotó: TASR

"A jó eredményhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt évben a kiállítások mellett sok kísérőrendezvényt is szerveztünk, ami elnyerte a közönség tetszését. A legtöbb látogató minden évben hagyományosan májusban van (tavaly 4475), köszönhetően az ekkor megrendezett Múzeumok éjszakája programjainak" - közölte Elena Lindisová, a múzeum munkatársa.

Kiállításmegnyitó a Gömör-Kishonti Múzeumban Fotó: Virsinszky Tamás

A Gömör-Kishonti Múzeum 2018-ban két új állandó kiállítást, valamint 15 időszaki tárlatot nyitott meg. Ezek a legkülönbözőbb témákra igyekeztek ráirányítani a látogatók figyelmét, a számítástechnikától, a murányi kőedényeken át a Bibliáig. De ugyancsak külön kiállítást szenteltek Karol Pajer, a fasizmus elleni harc hősének, vagy Fertő Dezső népi fafaragó munkáinak, Szlovákia állatkertjeinek, a kézművesség történetének az őskortól a napjainkig, az ásványoknak, valamint a gömöri bányászatnak és vasiparnak.

Múzeumok éjszakája a Gömör-Kishonti Múzeumban Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

Népszerű a hónap műtárgya kezdeményezés, amely mindig egy értékes múzeumi tárgyat állít a középpontba a múzeum gyűjteményéből, s a hozzá mellékelt ismertetővel kiemelt helyen megtekinthető az adott hónapban. Februárban az 1849-es branyiszkói csatából származó győzelmi csokor a hónap műtárgya.

Képgalériánk:
A hónap műtárgya a branyiszkói csatából származó győzelmi csokor Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

Az intézmény a lehetőségeihez mérten folyamatosan igyekszik bővíteni gyűjteményét. Az elmúlt időszakban Putra Ede olajfestményeivel gazdagodott a képzőművészeti részleg. A múzeum épülete tavaly kisebb felújításokon is átesett, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat pénzügyi támogatásával a kiállító termek ablakait cserélték ki. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS