2021. október 23., 14:49

Nézd kézzel, lásd szívvel! Interaktív kiállítás a Hagyományok Házában

Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel címmel nyílik a népművészetet interaktív módon bemutató kiállítás október 26-án a Hagyományok Házában. Az érzékszervi fogyatékkal élő látogatók fogadására és múzeumpedagógiai foglalkoztatásra is alkalmas tárlatot Gál Boglárka múzeumpedagógus mutatja be.

 

illatok, ízek
Fotó: Szilárd Katalin

A kiállítás igazán különleges, négy témakört – mézesbábos, karikás ostoros, mázas-cserepes, gyapjú tulipános felölelő interaktív játéktár. Megvalósításával a szervezők érzékszervi fogyatékkal élő gyermekcsoportokat is tudnak a Hagyományok Házában fogadni és foglalkoztatni. A hangsúlyt nem a hiányosságokra helyezték, hanem azt emelték ki, hogy hányféleképpen tudunk érzékelni érzékszerveinkkel.

A négy említett témakörben tematikus foglalkozásokat biztosítanak. A címválasztásnál fontos szempont volt, hogy közvetítsék, e tárlaton ne a szokásos ’ne nyúlj semmihez’ elv érvényesül, hanem a bemutatott tárgyakhoz hozzá lehet érni, kézzel lehet azokat tapintani. A kiállítás tárgyai, eszközei több érzékszervünkre gyakorolnak hatást, amit az érdeklődő így interaktívan tapasztalhat meg.
illatok, ízek
Fotó:  Szilárd Katalin

A szemle kapcsolódik a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum új Erasmus+ projektjéhez, amelynek keretében a múzeum munkatársait is továbbképezik az érzékszervi fogyatékkal élő csoportokkal való foglalkozás témakörben. 

A rendezvény együttes munka eredője, a Hagyományok Háza öt munkatársának kezét dicséri. Farkas Réka a mézeskalácsozást vezeti, Bangó Aliz a fazekasság rejtelmeibe vezeti be a látogatókat, Megyeri István és Szabó Zoltán a népzenés, néptáncos, pásztorokról szóló foglalkozások felelőse, Dubinszki Csilla népi játszóházvezető pedig a nemezeléshez invitálja az érkezőket. Igazi nóvumnak számít, hogy a gyengén látó és nagyothalló gyerekek fogyatékkal nem élőkkel lehetnek egy csoportban egyes foglalkozásokon.

További részeleteket a Hagyományok Háza oldalán olvashatnak. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.