Népszerű a rovásírás a felvidéki gyerekek körében

Szabados Kati 2019. április 20., 11:30

2019. április, azaz szelek havának 17. napján tartották az Ősi Tudás Felvidéki Rovásírás-vetélkedő és Műveltségi Találkozó 15. évfolyamának nyugati körzeti döntőjét a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában. A Palóc Társaság és a Felvidéki Rovók által szervezett vetélkedőn 69 versenyző mérte össze tudását.

Zajlik a vetélkedő Fotó: Patassy Sándor

A megnyitón Ivicze Klára, a Szabó Gyula Alapiskola rovókörének vezetője, az iskola pedagógusa köszöntötte a jelenlevőket, majd az iskolai diákjai adtak műsort. A jelenlevőket köszöntötte Karaffa Attila alpolgármester és Nagy Árpád iskolaigazgató is. Utána Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke adott tájékoztatást a vetélkedő menetéről, majd az iskola folyosóján rovásírásos emléktáblát avattak, amelyet Patassy Sándor készített.

Képgalériánk:
Rovásírásos emléktábla - készítette Patassy Sándor Fotó: Patassy Sándor

Már rögtön az érkezéskor meg kellett birkózniuk a versenyzőknek az első feladattal, egy rovásírásos szöveg olvasásával, tájékoztatta portálunkat Patassy Sándor, aki a Felvidéki Rovók honlap szerkesztője és a rovásírás egyik népszerűsítője a Felvidéken.

A megyitón Fotó: Patassy Sándor

Elmondta, hogy a megnyitó után kezdődött a vetélkedő írásbeli része, amelyre 50 perc állt a diákok rendelkezésére. Amíg a rovásírás-oktatók javították a munkákat, addig a gyerekek az iskola udvarán népi fajátékokkal játszhattak és részt vehettek az Oláh Attila vezetésével tartott táncházban.

A délutáni órákban került sor az eredményhirdetésre, amelyen minden résztvevő ajándékot és oklevelet kapott. Az egyes korcsoportok első három helyezettje további díjakban is részesült.

Az országos döntőt május (ígéret hava) 10-én rendezik majd meg Gútán, ahova az alábbi versenyzők jutottak be a nyugati körzetből:

A korcsoport (3-4. osztályosok): Bernáth Zsófi, Kenés Virág Anna, Csiba Dorina, Füsi Noémi, Csiba Lilla Ramóna
B korcsoport (5-6. osztályosok): Kohút Lora, Csiba Mátyás, Koráb Laura, Mernyó Emese, Galántai Koppány András, Sill Dorina, Valocsa Ádám
C korcsoport (7-8. osztályosok): Csizmadia Lilla Kinga, Miklós Noémi, Kiss Franciska Hermina, Posztós Vivien, Bíró Eszter, Bartal Viktória
D korcsoport (9. osztályosok és középiskolások): Dobosi Dóra, Haver Márta, Édes Édua, Horváth Zenkő Veronika, Pőcz Anna, Csizmadia Éva

Ivicze Klára Fotó: Patassy Sándor

0 HOZZÁSZÓLÁS