Nem hagyja kialudni a fáklyát a Csemadok

2020. október 8., 18:50
B. Vida Júlia

Az október 1-jei járványügyi szigorítások következtében kurta-furcsa hónapok várnak a kulturális életre. A tervezett programok nagy részét lemondták, vagy kamara jellegűre zsugorították. A Csemadok-rendezvények is felemásra sikerednek az év hátralévő részében. Az országos rendezvényeket például, mint amilyen a Duna Menti Tavasz, nem rendezik meg novemberben sem, ahogy az első hullám idején tervezték, hanem 2021 februárjára-márciusára tették át. De a fáklya, még ha kisebb lánggal is, továbbra is lobogni fog, nem maradunk teljesen kultúra nélkül.

Szenczi Molnár Albert Napok
Fotó: Neszméri Tünde
Sokkal szerényebb formában, kisebb részvétellel, a szigorú járványügyi előírásokat betartva valósítottuk meg legutóbb a pozsonyi október 6-i megemlékezést, illetve a Szenczi Molnár Albert Napok megnyitóját is. Mindig a helyiek döntik el, hogy egy-egy eseményt megtartanak-e, vagy sem. Sajnos, sokaknak most csak a virtuális részvétel marad”

– tájékoztatta portálunkat Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

Megerősíti, hogy azokat az országos nagy Csemadok-rendezvényeket, fesztiválokat, amelyeken több százan vennének részt, későbbi időpontokra, 2021 elejére helyezték át, de még ezekben az időpontokban is lehet változás, hisz minden attól függ, hogy alakul a járványhelyzet.

Az elnök hozzáteszi, az Országos Tanács október 30-ra tervezett ülését is el kellett halasztaniuk, hiszen annak is több mint 50 tagja van.

Szenczi Molnár 50.
Fotó: Pap Boglárka

Az biztos, hogy az elkövetkező hónapokban megint nehéz idők várnak a kultúrára, de azért ennek a faramuci helyzetnek is megvan a jó oldala, legalábbis Bárdos Gyula szerint. Aki csak teheti, igyekszik az online térben elérhetővé tenni egy-egy rendezvény anyagát. Ez azért is jó, mert mindazok, akik nem tudtak jelen lenni fizikailag egy-egy rendezvényen, legalább megnézhetik és meghallgathatják, mi történt ott.

Foghíjasra sikeredett rendezvénysorozat

Az éppen folyó Szenci Molnár Albert Napok idei programját is átírta a koronavírus-járvány. Fekete Mártától, a Csemadok szenci járási titkárától megtudjuk, a koncertek és a nagyobb lélekszámú programok elmaradnak, csak azokat az eseményeket rendezik meg, ahol kevesebben lesznek.

Reméljük, hogy a november 7-ei zárórendezvényt is, legalább kamara jelleggel, meg tudjuk szervezni. A helyzethez fogunk igazodni, a koszorúzásokat, a kisebb rendezvényeket – minimális részvétellel – megvalósítjuk”

– tájékoztat. Abban reménykedik, hogy a szokásos februári olvasótábort meg tudja rendezni, addigra javul a helyzet.

Az elszámolás szempontjait is figyelembe kell venni

„Az Őszirózsa magyarnóta-énekesek versenyét a hét végén szűkebb keretek közt megtartják, és abban bízunk, hogy a járvány novemberre enyhül és akkor a Pozsonyi Kulturális Napok rendezvénysorozat programjainak jó része is megvalósulhat. A Kodály Napok és a többi nagy fesztivál átkerül a jövő év elejére.” 

Fontos megemlíteni azt is, hogy a pályázati pénzekkel egy bizonyos dátumig el kell számolni. A legtöbb rendezvénynek már voltak előkészületei, gondoljunk csak a plakát- vagy meghívónyomtatásra, a szervezőmunkára, ezért törekszünk arra, hogy amit csak lehet, megszervezzünk, esetleg éljünk a határidő-módosításokkal”

– ecseteli a helyzetet Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára.

Duna Menti Tavasz
Fotó: Szabados Kati

Ami az évzárókat illeti, azokat szeretnék a téli hónapokban megtartani, hogy aztán tavasszal sor kerülhessen a járási konferenciákra, ősszel pedig az országos közgyűlésre.

„Annyira képlékeny a helyzet, hogy még ebben is lehet változás. Míg a gazdasági károkat gyorsan ki lehet mutatni, a kultúra területén ez nehezebb dió. Elég, ha belegondolunk például abba, hogy egy fiatal időközben kiöregedhet abból csoportból, ahova eddig járt.”

Benne van a pakliban, hogy csoportok, egyesületek újraszervezése előtt állunk. A fontos, hogy amit lehet, például a kiállításmegnyitókat, megszervezzük”

– teszi hozzá az országos titkár.

Valami megvalósult, valami nem

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a keleti végeken hogyan tudják tető alá hozni ez egyes programokat a nehezített körülmények között. Köteles László, a Csemadok általános alelnöke szerint viszonylag szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen a vírus éppen akkor engedett a szorításából, amikor elérkezett Fábry Zoltán halálának 50. évfordulója.

Május 30-án sikerült egy méltóságteljes megemlékezést és vetélkedőt összehoznunk, természetesen visszafogottabb formában. A nagy rendezvényeink, mint a Bodrogközi Dal- és Táncünnepély Kisgéresen és a gombaszögi fesztivál elmaradt, az Egressy Béni Színjátszó Fesztivál szintén elmarad, reménykedünk abban, hogy jövőre, szűkebb formában, de sikerül megvalósítanunk. A helyi rendezvények közül a nyáriakat sikerült megszervezni, a szeptember végétől kezdődőeket viszont el kellett halasztanunk”

– vázolja a helyzetet.

kisgéres-borászat
Fotó: Zsebik Ildikó

Köteles László szerint még a politikailag legkeményebb időszakban sem fordult elő az, hogy a rendezvényeket le kellett volna fújniuk. De most a fellépők, a szervezők és a résztvevők érdekeit kell szem előtt tartaniuk.

„Maradnak a kamara jellegű, kisebb rendezvények, esetleg az online térbe is átviszünk egy-két programot. Október 6-ára emlékezve a hétvégén Margonyán, Dessewffy Arisztid aradi vértanú sírjánál, kisebb részvétel mellett, ünnepséget tartunk, hiszen ennek már igen hosszú a hagyománya” – teszi hozzá.