Négyet egy csapásra

Bokor Klára 2019. február 12., 12:21

Jó zene, táncoskedvű vendégek, ételek, italok, minden adott volt a párkányi Platán Étteremben egy remek Farsangi Táncházhoz, melyet a Varjos zenekar szervezett közösen a Pásztortűz Néptánccsoporttal. „Több legyet ütünk egy csapásra: hagyományt őrzünk, szórakozunk, gyakorlunk, adunk valamit a közösségnek” – mutatta be a rendezvényt Madocsai Szilárd szervező, aki nem mellesleg a Varjos zenekar menedzsere és klarinétosa.

Az est két részből állt, gyermek és felnőtt táncházból. Ahogy megszólalt a zene a Nemes ikrek - Csenge és Kincső - a párkányi Kisbojtárból, valamint Barik Rebeka az érsekújvári Kis-Zúgóból már a táncparketten is teremtek, hogy a Pásztóról érkezett Kassai Zsuzsanna néptánc oktatóval megalapozzák a hangulatot. A felnőttek kicsit később jöttek, de fél kilenckor már ropta, aki csak tehette.

A párkányi Pásztortűz Néptánccsoport tagjaitól - Nemes Erikától, Kiss Csillától, Lelócky Krisztinától és Mottajcsek Tímeától –megtudtuk, sokszor van teltház a rendezvényeken. A Pásztortűz 2013-ban alakult, régi kisbojtárosokból és a Varjos zenekar tagjaival is barátok, hiszen a Kisbojtár kísérő zenekara voltak annak idején.

Képgalériánk:
a néptáncosok hozzák a gyerekeiket is

Többször kultúrházakban, próbatermekben tartották a táncházat, az utóbbi években az éttermeket részesítik előnyben, mert ezek a helyek nyitottak, itt még jobban maguk közé tudják fogadni azokat a civileket, akik érdeklődnek a népzene és néptánc iránt.  

Ez nem a mi táncházunk, hanem a régióé.

„Régebben, még a Mária Valéria híd megépülte előtt gyakran átjártunk komppal Esztergomba egy kis táncházi zenélésre a Szentgyörgymezei Olvasókörrel. Paradoxon, hogy ennek pont a híd megépültével szakadt vége. Mára már az esztergomiak járnak hozzánk. Most is van itt egy nagyobb asztaltársaság” – mutatott barátaikra Madocsai Szilárd a Varjos vezetője.

A szervező még elmondta, hat éve intézményesítették a rendezvényt, így pályázati lehetőségeik is nyíltak. A havonta-kéthavonta megszervezett táncházra minden alkalommal vendégzenészt is hívnak, valamit táncoktatót.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a táncház egyre nyitottabb legyen. Itt a helye közöttünk mindenkinek, aki a hagyományőrzés terén tevékenykedik – a kosárfonóktól a fafaragókig, de szívesen látjuk a néptáncra és népzenére vágyó civileket is” – emeli ki végszóként Madocsai Szilárd.  

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS